Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το μνημόνιο αφανίζει και τις Πανεπιστημιακές Βιβλιοθήκες



Με βάση το μνημόνιο τίθενται σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα-εφεδρεία και όπως αλλιώς το λένε οι σοφοί ευρωπαίοι οικονομολόγοι(;) οι βιβλιοθηκονόμοι των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.

δεν πιστεύω στα αυτιά μου!



ΡΑΒΒΙΝΟΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ" ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΑΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ"

Mήπως «πλαφόν» και στα εγκλήματα;

Χρήστος Γιανναράς
Το έγκλημα, η βία, ο τραμπουκισμός, η παντοδαπή κακουργία στο όνομα ιδεολογικών αντιθέσεων ή πολιτικών στοχεύσεων δεν μπορούν να απειλήσουν τη δημοκρατία (την ομαλότητα του πολιτικού βίου), όταν λειτουργεί δημοκρατία. Tέτοια συμπτώματα, εμφανιζόμενα κατά συρροήν, μάλλον αποκαλύπτουν τη δημοκρατία καταργημένη, προσχηματική, σκιώδη. Όσο ο πολιτικός βίος υπηρετεί το κοινωνικό γεγονός και όχι ιδιωτικά-συντεχνιακά συμφέροντα, όσο δεν έχει αυτονομηθεί η πολιτική από την κοινωνία και οι θεσμοί της δημοκρατίας λειτουργούν, κανένας δεν διανοείται ότι μπορούν κακουργήματα ατόμων ή συσπειρωμένων οπαδών οποιασδήποτε ολοκληρωτικής ιδεολογίας να καταλύσουν τη δημοκρατία.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

"μα γιατί δεν με καταλαβαίνεις";

Η διαφορετική ψυχολογία και νοοτροπία των φύλων είναι θέμα πολιτιστικών καταβολών, ή μήπως την κουβαλούμε στο DNA μας;

Η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά, από τον κ. Caveman και την κυρία Cavewoman!

O Caveman κυνηγούσε για να φέρει τροφή στην οικογένειά του και την προστάτευε από τις διάφορες απειλές. Η Cavewoman συνέλλεγε, ανέτρεφε τα παιδιά της και ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια της σπηλιάς της όταν ο Caveman έλλειπε για κυνήγι!


Για να μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στους ρόλους τους, τόσο το σώμα τους όσο και ο εγκέφαλος, στην πορεία της εξέλιξής τους, προσαρμοζόταν ανάλογα με τις απαιτήσεις. Έτσι οι άντρες έγιναν πιο ψηλοί, πιο μυώδεις και δυνατοί ενώ η σωματική εξέλιξη των γυναικών ήταν ανάλογη των δραστηριοτήτων τους. Ομοίως, οι εγκεφαλικές δομές ανδρών και γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης επί εκατομμύρια χρόνια, έχοντας ως αποτέλεσμα τα δύο φύλα να επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες, να σκέφτονται και να πιστεύουν διαφορετικά πράγματα και να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προτεραιότητες και συμπεριφορές.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

βρε μπας και είχε δίκιο ο Βερέμης για την τουρκοκρατία;

(Τα "χαράτσια" στα σπίτια δεν είναι και τόσο νέα εφεύρεση...)


Ο “καπνικός” φόρος στο Βυζάντιο

image

“Καπνικόν” ονόμαζαν στο Βυζάντιο τον “καπνικό φόρο”. Ήταν φόρος άμεσος, τακτικός και ιδιαίτερα σημαντικός για τα οικονομικά της Αυτοκρατορίας, αφού βάραινε το κάθε νοικοκυριό. Εκτιμάται ότι ο φόρος αυτός επινοήθηκε περί τα μέσα του 8ου αιώνα.

Μετά την ανατροπή της αυτοκράτειρας Ειρήνης από τον Νικηφόρο, λογοθέτη του γενικού, και την άνοδο του στο θρόνο (ως Νικηφόρου του Α’, στις 31 Οκτωβρίου 802), άρχισε να εφαρμόζεται μια αυστηρή οικονομική πολιτική με βασικό στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων της Αυτοκρατορίας. Για το σκοπό αυτό, πέραν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που είχε θεσπίσει η Ειρήνη για τις εκκλησιαστικές και τις μοναστικές περιουσίες, το εμπόριο και τη μεταβίβαση κληρονομιάς, η επιβολή του καπνικού φόρου επεκτάθηκε και στους παροίκους των μοναστηριών και των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (ορφανοτροφεία και γηροκομεία). Από δε το 810, ο καπνικός φόρος επεκτάθηκε και στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, με αναδρομική μάλιστα ισχύ, 8 ετών, δηλαδή από τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του Νικηφόρου.

Ο φόρος αυτός διατηρήθηκε μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια και καταργήθηκε από τους Οθωμανούς.

Ο φοροεισπράκτορας του καπνικού λεγόταν καπνικάριος ή καπνικάρις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωστή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας στην Αθήνα, κτίστηκε τον 11ο αιώνα από κάποιον (εύπορο) φοροεισπράκτορα.





Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ

Ηλία Σταμπολιάδη, Καθηγητή, Πολυτεχνείου Κρήτης

Οι λαοί αγωνίζονται για την εθνική τους ανεξαρτησία, την απεξάρτηση από κάθε είδους καπηλευτές του πλούτου της χώρας και του μόχθου τους, αγωνίζονται για το δικαίωμα της ύπαρξης, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την δικαιοσύνη και την ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου. Όταν όλα αυτά καταπατούνται από τους δυνατούς του κόσμου οι λαοί επαναστατούν, αλλά εάν δεν υπάρχει σωστή ηγεσία και ομοψυχία έρχονται νέοι τύραννοι χειρότεροι από τους πρώτους για να συνεχίσουν το έργο των δυνατών. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, ιστορικά καταγεγραμμένες, μία επανάσταση βελτίωσε ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων.
Είδαμε πρόσφατα την τύχη της Αργεντινής, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου, της Λιβύης και τώρα τις εξελίξεις στη Συρία. Όποτε το σύστημα της Νέας Τάξης Πραγμάτων (ΝΤΠ) διαφωνεί με έναν εθνικό ηγέτη, ή πολιτικό σύστημα, αμέσως δημιουργεί συνθήκες διχασμού, που όχι μόνο έχουν σαν αποτέλεσμα την αλλαγή εξουσίας υπέρ δικών τους πολιτικών αλλά και όπου μπορούν διαμελίζουν και τη χώρα όπως στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Το κόστος της αλλαγής σε ανθρώπινες ζωές και αρπαγή εθνικού πλούτου είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο από αυτό για το οποίο κατηγορούσαν το προηγούμενο ανυπάκουο σε αυτούς καθεστώς.

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο περισπασμός της Χρυσής Αυγής

Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ http://www.inclusivedemocracy. org/fotopoulos/

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών ομάδων της Ακροδεξιάς και της (αναρχικής συνήθως) Αριστεράς είναι κοινό φαινόμενο από πολλά χρόνια σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.


Με τη μαζική είσοδο της Χρυσής Αυγής (Χ.Α.) στο ελληνικό πολιτικό τοπίο, η οποία αποδεδειγμένα επιδιδόταν σε βίαιες επιθέσεις κατά ανίσχυρων μεταναστών που τους έφερε στη χώρα μας η παγκοσμιοποίηση, εισήχθη και το φαινόμενο παρόμοιων πολιτικών συγκρούσεων, όταν αριστερές ομάδες έκαναν τη δουλειά που δεν έκανε το κράτος, προσπαθώντας να προστατεύσουν τα μεγαλύτερα θύματα της παγκοσμιοποίησης.

Στον απόηχο παρόμοιων συγκρούσεων ήλθε και ο θανάσιμος τραυματισμός του Παύλου Φύσσα, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν προσχεδιασμένη δολοφονία, εφ' όσον άλλωστε δεν είχε κανένα κίνητρο η Χ.Α. να αναγκάσει ακόμη και κάποιους προστάτες της μέσα στην κοινοβουλευτική χούντα να συναινέσουν σε άγριες διώξεις εναντίον μελών της, που πιθανότατα θα έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στα εκλογικά ποσοστά της.

χωρίς λόγια...


Ο γερμανικός «οδηγός» για μετανάστες, Θρησκευτικά



Η εκλογική επιτυχία της κυρίας Μέρκελ και ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρώπη μού φέρνουν στον νου τη συζήτηση για την πολυπολιτισμικότητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μετανάστες που ζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ιδίως οι ασιατικής προελεύσεως, μπορούν να ζουν σε κόσμους παράλληλους χωρίς να ενσωματώνονται και χωρίς να σέβονται την Ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα του λαού που τους φιλοξενεί. Η πολυπολιτισμική αντίληψη, η οποία ενθουσιάζει ορισμένους συμπατριώτες μας, απαντά ότι θα πρέπει εμείς, οι Ελληνες ορθόδοξοι, να κάνουμε εκπτώσεις και υποχωρήσεις για να μη θίγονται οι μετανάστες. Να αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να κατεβάσουμε τις εικόνες του Χριστού από τα σχολεία και τα δικαστήρια, να μετατρέψουμε το μάθημα των Θρησκευτικών από ορθόδοξο σε θρησκειολογικό, γενικότερα να μην επιμένουμε στην ελληνικότητά μας. Η αντίθετη άποψη προτείνει ως λύση την ενσωμάτωση - ένταξη εκείνων των μεταναστών που θέλουν και μπορούν. Να κάνουν δηλαδή οι φιλοξενούμενοι τις απαραίτητες υποχωρήσεις και όχι οι φιλοξενούντες.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναστέλλει την διοικητική λειτουργία του...


"Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναστέλλει την διοικητική λειτουργία του..." ή αλλιώς "The University of Crete has suspended its administrative activities.."

anemi-2013

anemi-alexandriaΜετά το μαύρο στην ΕΡΤ και το αρχείο της ΕΡΤ, δείτε ΕΔΩ τη νέα σελίδα της Ψηφιακής βιβλιοθήκης "ΑΝΕΜΗ" του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις...

Επηρεάστηκε κάπως και ο "Ζέφυρος" (η πολυμηχανή αναζήτησης σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες) και φυσικά, έπεται συνέχεια...


"Να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας"...

ἄλλως πώς: «ἔκβαλε πρῶτον ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σοῦ τὴν δοκόν, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου»

Μια μόνο φράση του γνωστού τραγουδιστή προς τον όχλο αρκεί να δώσει ελπίδα στην σπαρασσόμενη από την παράνοια κοινωνία μας.
Η είδηση:
Εν μέσω κραυγών και κηρυγμάτων, ο Γιάννης Αγγελάκας έστειλε ένα… μήνυμα ψυχραιμίας, σύνεσης και πραγματικής αντίδρασης σε όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Θέατρο Βράχων ακούστηκε το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες» κάνοντας τον Αγγελάκα να σταματήσει τη συναυλία και να πει. «Ξέρετε οτι διαφωνώ με αυτό το σύνθημα. Η απάντηση στον φασισμό δεν είναι αυτή. Η απάντηση είναι η ψύχραιμη σκέψη. Να προσέξουμε τον φασισμό που κρύβουμε όλοι μέσα μας»

Πώς κατανοούμε τον κόσμο μας; Η αναζήτηση της Αλήθειας για την συμπαντική ενότητα.


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Βλαδίμηρος Πούτιν, και Ρωσική παράδοση

"Η πρόοδος της χώρας δεν θα ήταν εφικτή χωρίς της πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα. Δεν θα ήμασταν σε θέση αλλιώς να αντιμετωπίσουμε τις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, γι' αυτό και δεν ακολουθήσαμε το παράδειγμα της Δύσης."

Οι αριστερές παρθένες της μεταπολίτευσης..

Μια "διδακτορική διατριβή" σχετικά με τις δολοφονίες αριστερής ιδεολογίας, που ποτέ δεν αναφέρονται ως τέτοιες, αλλά ως "λαϊκός αγώνας"...
Όταν ακούω τη λέξη δολοφόνος από τα χείλη των ακροαριστερών, παρακρατικών, αναρχικών, τρομοκρατών, ΣΥΡΙΖΑίων και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γελάω πάρα πολύ γιατί δεκαετίες ολόκληρες, η αριστερή προπαγάνδα, παρουσιάζει το δεξιό χαστούκι ως έγκλημα και την αριστερή τρομοκρατία ως επανάσταση. Η αποδόμηση των αριστερών παρθένων του πολιτικού σκηνικού, γίνεται από τα μνήματα των αθώων θυμάτων τους, που ζητούν δικαίωση χωρίς αντίκρισμα ακόμα και σήμερα. Πλην όμως η πολιτική – αστυνομική – δικαστική ασυλία των αριστερών, τελείωσε οριστικά γιατί πλέον η ζυγαριά, παραβάρυνε προς τα αριστερά και η πολιτεία πρέπει οριστικά να τελειώνει με τα ανεξάντλητα φαινόμενα βίας που υποθάλπει ή τελεί η αριστερά. Πρέπει να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και τα στόματα να πάψουν να κλείνουν από φόβο.

Ας κάνουμε μία αρχή και μία προσεκτική καταγραφή των δολοφονημένων από την αριστερά. Μακρύς ο κατάλογος αλλά αναγκαίος να αναγνωστεί. Ας ξεκινήσουμε από την πιο ακραία αριστερή έκφανση της «επανάστασης» με τους δεκάδες νεκρούς. Καταγράφουμε τις αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις 17 Νοέμβρη, 1η Μάη, Επαναστατική Μαχητική Αριστερά, Επαναστατική Αλληλεγγύη, Επαναστατικοί Πυρήνες, Συνομωσίες των πυρήνων της Φωτιάς, Σέχτα Επαναστατών και τον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα, που ευθύνονται για συνολικά 73 δολοφονίες και 580 τραυματισμούς συνανθρώπων μας. Ας καταγράψουμε αναλυτικά και ονομαστικά τα θύματα.


Η συνέχεια εδώ:
http://alter2013ego.blogspot.gr/2013/09/blog-post_20.html

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ευρώπη χρειάζεται τα αρχαία ελληνικά, ασχέτως με το τι απαιτούν κάποιοι σύγχρονοι Έλληνες


C8BCE4D4ACC5C5CA1F58EE056524B1C8

Έχει λοιπόν ανοίξει τώρα μια συζήτηση γύρω από την αφαίρεση των αρχαίων ελληνικών από τη διδακτέα ύλη των ελληνικών σχολείων. Φιλόλογοι σε όλη την Ευρώπη δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν ζωντανή τη διδασκαλία των δύο σπουδαίων κλασικών γλωσσών, της ελληνικής και της λατινικής. Παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες. Πώς να αντιταχτούν στην επέλαση των «μοντέρνων» στοιχείων της σχολικής διδασκαλίας και σε μια στρατιά αδαών που κηρύσσουν ότι οι γλώσσες, για να έχουν σήμερα συνάφεια με τη διδακτέα ύλη, πρέπει να εξασκούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Πώς να σταθούν απέναντι σε αυτό το χείμαρρο αντιξοοτήτων αν η ίδια η Ελλάδα εγκαταλείψει τη γλώσσα που αποτελεί το θεμέλιο του επιστημονικού, νομικού και καλλιτεχνικού λόγου τον οποίο είμαστε σήμερα σε θέση να αρθρώσουμε;

Ήθελα να μάθω αρχαία ελληνικά. Στο σχολείο μου, ωστόσο, μου είπαν ευγενικά ότι εκεί τα αρχαία ελληνικά είχαν πεθάνει και θα έπρεπε να πάω αλλού για να τα μάθω – αν επέμενα πραγματικά. Δεν θα προτιμούσα να μάθω μια άλλη ζωντανή γλώσσα αντ' αυτού; Η απάντησή μου ήταν πώς όχι, προτιμούσα αυτό το νεκρό πυρσό πολιτισμού και ανθρωπισμού, αλλά δεν είχα επιλογή. Οπότε επέλεξα κάτι ζωντανό, το οποίο ήταν διαθέσιμο, αλλά πάντοτε μου έλειπαν τα αρχαία ελληνικά. Με ενοχλούσε το γεγονός ότι ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Δημόκριτος, ο Σοφοκλής και όλοι οι άλλοι δεν θα ήταν «άμεσα» προσβάσιμοι σε έμενα.

Όταν σταμάτησα να είμαι επαγγελματίας επαναστάτης...


«Όταν σταμάτησα να είμαι επαγγελματίας επαναστάτης, είπα να γίνω κι εγώ μέλος αυτής της κοινωνίας. Να αντιληφθώ τι γίνεται και τι είναι αυτό που θέλω να ανατρέψω. Όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να αλλάξω το σύστημα, άρχισα να αγωνίζομαι να μην με αλλάξει αυτό. Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη. Να μπορείς να αποφύγεις τη βαρβαρότητα αυτής της εποχής. Να μπορείς να παραμείνεις άνθρωπος με τρυφερότητα. Με το δικό σου βλέμμα. Η ζωή είναι ένας δώρο που μας δίνεται μία φορά. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξημερώνει λένε "άντε να τελειώσει κι αυτή η κωλομέρα". Και δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν άλλο ένα βήμα προς το θάνατο.»

Χρόνης Μίσιος

"Σχολή του Πυθαγόρα, Ακαδημία του Πλάτωνα, Λύκειο του Αριστοτέλη και Ελληνική Παιδεία"



Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Σχολή του Πυθαγόρα, Ακαδημία του Πλάτωνα, Λύκειο του Αριστοτέλη και Ελληνική Παιδεία". Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Ειρηνούπολης. Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Οι τεχνικές προπαγάνδας των κυβερνήσεων

Ad hominem: Επίθεση στον άνθρωπο και όχι στα επιχειρήματά του

Ad nauseam: Επανάληψη του ίδιου επιχειρήματος ("μέχρι ναυτίας") σε μορφή σλόγκαν μέχρι να γίνει πιστευτό. Λειτουργεί καλύτερα οτάν τα μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένα και ελεγχόμενα.

Επίκληση αυθεντιών: Όταν διάφοροι "ειδικοί" υποστηρίζουν αυτό που η προπαγάνδα θέλει να αποδείξει ως την μόνη αλήθεια

Χρήση φόβου: Εδραίωση αισθημάτων αγωνίας και πανικού στον γενικό πληθυσμό συνήθως με την επίκληση ενός ανώτερου εξωτερικού μεγάλου κινδύνου

Χρήση στερεότυπων και προκαταλήψεων: Εκμετάλλευση προκαταλήψεων του κοινού- στόχου για επίταση των φόβων και αντιπαθειών τους συνήθως με χρήση αναπόδεικτων συσχετισμών. π.χ. ΌΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες, ΟΛΟΙ οι μετανάστες είναι παράνομοι.

Πολύ Μεγάλα Ψέματα: Το ψέμα είναι τόσο μεγάλο και παράλογο ώστε αυτός που το ακούει να συμπεράνει ότι αποκλείται να λέγεται ένα τόσο μεγάλο ψέμα σε όλο τον κόσμο τόσο ξεδιάντροπα, ώστε τελικά να το πιστέψει.

Μονόδρομος: Αφού όλοι το κάνουν, κάντο κι εσύ ως την μόνη δυνατή πιθανότητα επιτυχίας (χρήση ψυχολογίας της μάζας)

Άσπρο-Μαύρο: "Αν δεν είσαι μαζί μας, είσαι εχθρός μας".

Τα μαθηματικά του χάους...

... ή αλλιώς:

 Όταν μια δολοφονία (όπως τότε, στο Σαράγιεβο) μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική καταστροφή! Ίσως και να είναι επίκαιρο...
(κλικ στην εικόνα για να παίξει το βίντεο)




Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΚΑΙΟ - ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ σε ΠΑΚΕΤΟ και για την ελληνική κοινή γνώμη




Την διάρρηξη των δημοσιογραφικών ιματίων που δεν είδαμε

>  στο «λεφτά υπάρχουν» και «πετρέλαιο δεν έχουμε» (ΓΑΠ)
> στην αλλοίωση του ελληνικού ελλείμματος (2009) βάσει του οποίου μπήκαμε στα μνημόνια 
>στην ασκηθείσα δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου και δυο μελών της «ανεξάρτητης» ΕΛΣΤΑΤ που «βάλτωσε»
> στις «δημοκρατικές διαδικασίες» ψήφισης των μνημονίων
και σε δεκάδες άλλες κραυγαλέες περιπτώσεις κατάπτυστων νόμων, συνταγματικών παραβιάσεων, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και κυβερνητικών πολιτικών που δείχνουν το προσχεδιασμένο του πράγματος και την εκβιαστική πολιτική του συστήματος ΕΥΡΩ-ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΔΝΤ προς την «ελλειμματική» Ελλάδα που έχει ως ηθικό αυτουργό (!) τους «τεμπέληδες, επίορκους, κοπανατζήδες» Έλληνες, αλλά όχι τις εγχώριες κυβερνήσεις και το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα...

...την είδαμε στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αναμενόμενο. Φυσικά η εγχώρια «δημοσιογραφία» παίρνει την σκυτάλη από την διεθνή. Κι εκεί, (τι σύμπτωση!) κυριαρχεί η επιλεκτική συγκίνηση και η υποκριτική ανησυχία που στηρίζεται σε δυο σκέλη:

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 (του Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου)

« Ἡ πρώτη αἰτία τοῦ παγκόσμιου διασυρμοῦ μας καὶ τῆς κοινωνικο-οικονομικῆς κρίσης μας εἶναι ἡ ἀπονεύρωση καὶ ἴσως ἀπονέκρωση τῆς παιδείας μας....»


Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Ἡ 1η Σεπτεμβρίου κάθε ἔτους ὀνομάζεται ἀρχὴ τῆς Ἰνδίκτου καὶ ἑορτάζεται στὴν Ἐκκλησία μας ὡς ἡ ἀρχὴ τοῦ νέου ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους. Μὲ τὴν εὐκαιρία λοιπὸν αὐτήν, εὔχομαι σὲ ὅλους σας ἡ νέα ἐκκλησιαστικὴ χρονιὰ νὰ εἶναι καρποφόρα καὶ εὐλογημένη. 

Οἱ μέρες ποὺ βρίσκονται μπροστά μας διαγράφονται δύσκολες. Οὔτε οἱ συνθῆκες καὶ οἱ ὅροι τῶν τελευταίων ἐτῶν δικαιολογοῦν αἰσιοδοξία οὔτε ἡ παγκόσμια κατάσταση μᾶς ἐπιτρέπει νὰ ἐλπίζουμε σὲ ἀνώδυνη ἀναστροφὴ τοῦ κλίματος. Κρίσιμα γεγονότα στὴν Εὐρώπη, προκλητὲς ἐξεγέρσεις στὴ γεωγραφικὴ γειτονιά μας ἀλλὰ καὶ λάθος ἐπιλογὲς σὲ ὁλόκληρο τὸν πλανήτη ρυθμίζουν τὶς λεπτομέρειες τῆς ζωῆς μας σὲ κοινωνικό, οἰκονομικό, ἐθνικὸ ἀλλὰ καὶ πνευματικὸ ἐπίπεδο. Ὁ πόλεμος ποὺ διεξάγεται παγκοσμίως καὶ στὸν ὁποῖο ὀφείλεται ἡ ὅλη ἀναταραχὴ εἶναι καὶ οἰκονομικός, εἶναι ὅμως κυρίως πνευματικός. Καὶ στὴν πατρίδα μας, τὸ ξήλωμα τοῦ πολιτισμοῦ καὶ τῆς πίστης, τὸ ξέφτισμα τῶν παραδόσεων καὶ τῶν συνηθειῶν μας, ἡ ἀλλοίωση τῆς νοοτροπίας καὶ τοῦ ἤθους ἐξελίσσονται μὲ ἐπιταχυνόμενους ρυθμούς.

Ἡ μόνη ἐλπίδα μας θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι ἡ Ἐκκλησία. Ὄχι βέβαια ἡ ἐκκλησία τῆς ἐκκοσμίκευσης καὶ τοῦ συμβιβασμοῦ, ὄχι ἡ ἐκκλησία τῶν νεκρῶν συνηθειῶν καὶ τῆς τυπολατρίας, ὄχι ἡ ἐκκλησία τῆς βίας καὶ τοῦ ἐμπαθοῦς ζηλωτισμοῦ, ὄχι ἡ ἐκκλησία τῆς ἀδράνειας καὶ τοῦ ἐφησυχασμοῦ, ὄχι ἡ ἐκκλησία ὡς ἐξάρτημα τοῦ κοσμικοῦ κράτους. Ἡ μόνη λύση εἶναι ἡ Ἐκκλησία τῆς ὁμολογίας καὶ τοῦ ἡρωισμοῦ, ἡ Ἐκκλησία τοῦ συνεποῦς βίου καὶ τοῦ ἀληθοῦς ἁγιασμοῦ, ἡ Ἐκκλησία τῆς γνήσιας ἀγάπης καὶ τῆς αὐθεντικῆς προσευχῆς, ἡ Ἐκκλησία τῆς εὐλογημένης μας παράδοσης καὶ τοῦ καινοτόμου λόγου, ἡ Ἐκκλησία τοῦ σταυρωμένου καὶ ἀναστημένου Χριστοῦ.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Βασικό μάθημα στα Βρετανικά σχολεία τα Αρχαία Ελληνικά ( κ. Ρεπούση)!!!


Τα αρχαία ελληνικά θα περιλαμβάνονται από το 2014 και εξής στις ξένες γλώσσες που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία από την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στο BBC ότι «η κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο να κάνει υποχρεωτική τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών από την ηλικία των επτά ετών». Πρότεινε, μάλιστα, αυτό να ξεκινάει σε ακόμη μικρότερες ηλικίες. «Τα παιδιά θα αγαπήσουν τις γλώσσες εάν τους δοθεί η ευκαιρία να τις μάθουν από μικρή ηλικία. Η κυβέρνηση προτείνει τα επτά χρόνια. Θα ενθάρρυνα τα σχολεία να αρχίσουν τη διδασκαλία από πολύ νωρίτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη Βρετανία σήμερα οι ξένες γλώσσες είναι προαιρετικό μάθημα στο γυμνάσιο.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

μετά τις προτεινόμενες συγχωνεύσεις σχολείων...


από τις 16 Σεπτεμβρίου σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί.

«Απεργώ γιατί θέλω να εργαστώ σε ένα σχολείο... ντρέπομαι να μην μπορώ να θυμάμαι τα ονόματα των μαθητών μου...»

Τότε που είχαμε τις φλορέτες


Οι φλορέτες ήτανε κάτι γερμανικά μοτοποδήλατα (μηχανάκια τα λέγαμε τότε) με 3 κα ι5 ταχύτητες. Εκτός από φλορέτες τα μόνα που κυκλοφορούσαν τότε ήτανε τα ζακς και τα ζούνταπ.

 Όλα γερμανικά, μιλάμε πολύ πριν έρθουν τα γιαπωνέζικα, κάτι σίμπσον ανατολικογερμανικά. Φτηνά αλλά πολύ ζημιάρικα. Ήτανε ξεφτίλα να καβάλας τέτοιο, δήλωνες ταλαίπωρος. Αν ξεχνάω κάποιο ας μου το θυμίσει κάποιος. Οι φλορέτες λοιπόν θεωρούνταν κυριλέ(βοηθούσαν και οι συνειρμοί που προκαλούσε το όνομα φλορέτα φλώρος κτλ).γιατί είχανε βεντιλατέρ(αεροστρόβιλο) για ψύξη και καλυμμένο κινητήρα για να μην λερώνεται ο αναβάτης, άλλος νταλκάς ετούτος το λέρωμα τότε. Δεν προλάβαινες να φορέσεις καθαρό παντελόνι και γινόσουν μες την μουτζούρα. Ήτανε μόδα και οι καμπάνες διπλό το κακό.(είχα ράψει παραγγελία ένα παντελόνι καρό καμπάνα και καμάρωνα σαν γύφτικο σκεπάρνι)

η κατάντια του πολιτεύματος...

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Σκοτώσατε τον Θεό, και τώρα τι;



Το παρακάτω άρθρο είναι του Michael Enoch από την αμερικάνικη ιστοσελίδα Alternative Right. Η μετάφραση είναι του Χ.Δ.Κ. από την ιστοσελίδα ΙΔΕΑΠΟΛΙΣ

Αθεΐα ή Χριστιανισμός; Γιατί κάνουμε αυτή την ερώτηση; Συζητούμε για το εάν ο Θεός είναι αληθινός ή για το εάν η πίστη στο Θεό είναι καλή για την κοινωνία;

Δεν είμαι προετοιμασμένος για να απαντήσω στην πρώτη ερώτηση. Δεν γνωρίζω καν αν κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει. Θα έλεγα πως αυτή την στιγμή δεν είμαι Χριστιανός, ούτε πιστεύω σε καμία μεταφυσική θεότητα. Αμφιβάλλω πολύ σοβαρά ότι θα μπορούσα εκούσια να αναγκάσω τον εαυτό μου να πιστέψει σε έναν μεταφυσικό Θεό, όσο πολύ και να το ήθελα. Αυτό οφείλεται μάλλον στη νεωτεριστική νοοτροπία που απαιτεί κάποια “λογική” αιτιολόγηση για κάθε πίστη, είτε αυτή είναι λογική απόδειξη, είτε εμπειρικό στοιχείο. Οφείλεται επίσης στο ότι έχω μία βασική πεποίθηση πως οι αρχές της λογικής είναι έγκυρες, στο ότι ο κόσμος γύρω μου είναι πραγματικός και στο ότι παίρνω ως δεδομένο αυτό που αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις μου. (...)

ἐξ «οἰκείων» τὰ βέλη;

Με Ελύτη απάντησε ο Αλαβάνος στη Ρεπούση για «νεκρά» αρχαία ελληνικά
Βέλη εκ του αριστερού «Σχεδίου Β» στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ



Με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη απάντησε ο κ. Αλ. Αλαβάνος στη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση, η οποία χαρακτήρισε τα Αρχαία Ελληνικά «νεκρή γλώσσα». Εκφράζοντας την άποψη ότι μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και με ελάχιστες διαφορές, δεν είναι νεκρή, o Αλαβάνος, εκ μέρους του «Σχεδίου Β», επέλεξε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Alpha 989 να παραθέσει το εξής απόσπασμα από την ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη στην τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ τον Νοέμβριο του 1979:

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

the Greek "Koinee"...

"Greek, contrary to many, is not a dead language"

The Greek language of the New Testament is called Koine, or common Greek, for the simple reason that it was the common language in the Greek-speaking world from the time of Alexander the Great to roughly 500 A.D. It is without question the most expressive language known to mankind.

It is also one of the most important languages in all the world, having preserved not only classical literature, or, the ‘world of letters’ including Homer’s Iliad, Odyssey and others, but also the New Testament of the Bible. Yet its importance goes much further, contributing enormously, along with Latin, to our English vocabulary. Learning the Greek language, or even a cursory study of Greek derivatives helps us to know the basic meanings of English words – even those we’ve never seen or heard of before. In fact, Greek is incredibly helpful if you are considering entering the medical or legal professions as a career. Learning the Greek language will increase your understanding and use of the English language. As Christians, even if you are not in ‘the ministry’, it will lend valuable insight into your understanding of the New Testament and the precise meanings of the text you might otherwise have missed. In short, it will benefit you spiritually in ways unimaginable.

"Ας διδάξουμε στα παιδιά μας τα σωστά διαχρονικά Ελληνικά"

Είχαμε κάποτε μια ωραία ελληνική γλώσσα...

Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά. Για να δείχνουν τον σεβασμό τους προς την πανάρχαια γλώσσα μας και για να γίνονται παράδειγμα προς μίμησιν από τον λαό. Σήμερα δυστυχώς ακούμε και διαβάζουμε σοβαρά γλωσσικά ολισθήματα από –υποτίθεται- μορφωμένους ανθρώπους. Καταγράφω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: 

Από προβεβλημένο στέλεχος της κυβερνήσεως ακούσαμε τη δήλωση ότι θα ασχοληθεί με το πρόβλημα «των πλεονάζοντων θέσεων»! Διπλό το ολίσθημα. Πρώτον η λέξη θέση είναι γένους θηλυκού, άρα το σωστό είναι «των πλεοναζουσών θέσεων». Αλλά και αρσενικό να ήταν το γένος, το σωστό είναι «των πλεοναζόντων υπαλλήλων», όχι «πλεονάζοντων». Εκτός αν ο ομιλητής μιμείται την κακόηχη «δημοτικιά» των αριστερών φοιτητικών συλλόγων που γράφουν «του Πανεπιστήμιου» αντί «του Πανεπιστημίου».

Αρχαία Ελληνικά: Η “νεκρή γλώσσα” διδάσκεται στα σχολεία 11 χωρών της Ε.Ε.


Την ίδια ώρα που κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν τα Αρχαία Ελληνικά “νεκρή γλώσσα” -μη κατανοώντας φυσικά ότι χρησιμοποιούν το λεξιλόγιο, τους γραμματικούς και τους συντακτικούς της τύπους καθημερινά- στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Δευτεροβάθμια και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στην πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, τα Αρχαία Ελληνικά και η Ελληνική Γλώσσα διδάσκονται υποχρεωτικά στα Γυμνάσια θεωρητικής κατεύθυνσης στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο και στην Πορτογαλία.

Ως μάθημα επιλογής διδάσκονται στη Δανία,στην Γερμανία, στην Ιρλανδία και στην Ιταλία…

χωρίς λόγια...


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο για το έργο του Χρήστου Γιανναρά στην Οξφόρδη


yannaras
Ευκαιρία για την εντατική μελέτη και ανάδειξη του έργου ενός Έλληνα στοχαστή στο εξωτερικό, και δη στις «πηγές» της ακαδημαϊκής αριστείας, δεν δίδεται συχνά.

Μόλις προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε το τετραήμερο συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Χρήστου Γιανναρά στο St Edmund Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2-5 Σεπτεμβρίου 2013). Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Winchester και το Orthodox Theological Research Forum με κινητήριες δυνάμεις την Dr. Mary Cunningham και τον π. Ανδρέα Ανδρεόπουλο και τίτλο: “Conference in Honour of Christos Yannaras: Philosophy, Theology, Culture”.

Επικεντρώθηκε στην συνεισφορά του Χρήστου Γιανναρά στην φιλοσοφική αναζήτηση (οντολογία, γνωσιοθεωρία) και στην θεολογική μαρτυρία.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Elementary feedback on “modern” holistic knowledge and holistic education in Greece (2013)

Εφόσον η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αποτελεί -και σωστά- βασική επιδίωξη της διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια παιδεία, κάνοντας χρήση του ίδιου στόχου στο επίπεδο των διδασκόντων, ας επιχειρήσουμε μια συνοπτική κριτική αποτίμηση, δηλαδή μια καταγραφή ενός θεμελιώδους πλαισίου ερωτημάτων σχετικά με τις αντιφάσεις που φαίνονται να προκύπτουν από την πρόσφατη επιμορφωτική-παιδαγωγική συνάντηση με θέμα "Βασικές αρχές γενικής παιδαγωγικής με εφαρμογή στη μουσική. Κατασκευή σχεδίου μαθήματος". Μιας συνάντησης που αφορούσε σε όλες τις ειδικότητες της δευτεροβάθμιας και όχι μόνον στους μουσικούς.

Τα δυο -κατά την αντίληψή μας- σημεία κλειδιά της παρουσίασης ήταν:
• Η “σύγχρονη” παιδαγωγική αντίληψη / πρακτική (αφετηριακό σημείο, αιτιώδης σχέση).
• Ο ολιστικός στόχος της γνώσης (που επιδιώκεται μέσω της σύγχρονης παιδαγωγικής).

Ο Πρόεδρος Μιχαήλ Ηλιάδης στο tvmitilini



Αξιολογότατες πολιτικές θέσεις ενός καθαρού και εντίμου αρχηγού κόμματος, τυγχάνοντος και εργαζομένου εκπαιδευτικού.

Βαδίζοντας στην εποχή της στάχτης.

Του Σταύρου Βιτάλη, Προέδρου του Πατριωτικού Μετώπου.

Σαν να εγκαταστάθηκε ο ίδιος ο άρχοντας του σκότους στον πλανήτη, κάθε τι που κατέκτησε η κοινωνία του Ανθρώπου από την εποχή που οι πρόγονοι της Μέρκελ έκαναν τους ανθρώπους σαπούνι, ανατρέπεται, μεταλλάσσεται, παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο, τη μορφή του τέρατος.

Το ψέμα, το μίσος, η περιφρόνηση για τη ζωή, η καταστροφή της φύσης, οι μαζικές δολοφονίες, η αγριότητα, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, συμπληρώνουν το παζλ μιας παγκόσμια κοινότητας που καταρρέει.

Ομπάμα, Κάμερον, Ολάντ, Χάρπερ και λοιποί διεθνείς ανθρωποφύλακες, σείουν σε ταλαίπωρους λαούς, απειλητικά τους πυραύλους τους, δολοφονούν καθημερινά, ανθρώπους, ψυχές, ελπίδες, όνειρα.

Αδίστακτοι μισθοφόροι οργώνουν τη Βόρεια Αφρική, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Λίβανο, τη μικρή μας περιοχή, τη Μεσόγειο. Αποκεφαλίζοντας, ξεριζώνοντας σπλάχνα, τρώγοντας ανθρώπινη σάρκα.

Λιγοστεύουν οι μαθητές στα Τρίκαλα

Δεκάδες είναι οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους τα Τρίκαλα, αλλά και τη χώρα, προκειμένου να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι μαθητές των σχολείων να μειώνονται καθημερινά.

Φέτος, με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού θα εμφανιστούν στα σχολεία περίπου 500 μαθητές λιγότεροι, σε σχέση με πέρυσι. 

Όπως δηλώνει στο trikalavoice.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Ν. Τρικάλων, κ. Σεραφείμ Ψαρράς «είναι δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πια οι οικογένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό δεκάδες οικογένειες Τρικαλινών, παίρνοντας και τα παιδιά τους μαζί, ενώ και πολλοί αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί, οι οποίοι ζούσαν και εργάζονταν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας υποχρεώθηκαν λόγω της κρίσης να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, με τα παιδιά τους».


ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ

Γράφει ὁ Κωνσταντῖνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων

Ο Εύριπίδης δίδασκε ὅτι εἶναι εὐτυχής ὅποιος γνωρίζει Ἱστορία: «Ὄλβιος ὅστις Ἱστορίης ἔσχεν μάθησιν». Καί ὁ ἱστορικός τῆς Ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Σταυροφόρους Νικήτας Χωνιάτης ἀποκαλεῖ κατά τόν 13ο αἰῶνα μ. Χ. τήν Ἱστορία ὡς τό «κάλλιστον ἄθλημα τῶν Ἑλλήνων».Ὁ Μέγας Βασίλειος στό περίφημο κείμενό του «Πρός τούς νέους ὅπως ἄν ἐξ Ἑλληνικῶν ὠφελοῖντο λόγων» ἀποδεικνύει τήν καλή γνώση τῆς Ἱστορίας καί χρησιμοποιεῖ παραδείγματα ἐγκράτειας ἀπό τή ζωή τοῦ Περικλέους, τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καί ἄλλων προσωπικοτήτων. Ὁ δέ Ρήγας Βελεστινλῆς στά κείμενά του, λίγες δεκαετίες πρίν ἀπό τό 1821, προτείνει οἱ νέοι Ἕλληνες νά μαθαίνουν στό σχολεῖο μεταξύ ἄλλων καί τά κείμενα τῶν ἀρχαίων Ἱστορικῶν συγγραφέων.

Τό εὔκολο σχολεῖο εἶναι κοινωνικό ἔγκλημα


Τόν περασμένο Φεβρουάριο (σημ. Φεβρουάριο τοῦ 2005) οἱ μαθητές τῆς Γαλλίας ἔκαναν μαζικές διαδηλώσεις μέ ποῖο αἴτημα λέτε; Ὅσο κι ἄν φαίνεται ἀπίστευτο καί πρωτάκουστο μέ τό ἑξῆς κύριο αἴτημα: νά μήν μειωθοῦν τά ἐξεταζόμενα μαθήματα, ὅπως προτίθεται νά κάνει ἡ κεντροδεξιά κυβέρνηση τῆς Γαλλίας, στό Μπακαλορεά.

 Καταχωρούμε τό σχετικό ἄρθρο τοῦ Μιχάλη Μητσοῦ ἀπό τά Νέα:

 «Οι μαθητές, λέει ο πρώην υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Λυκ Φερρύ, είναι σαν την οδοντόπαστα. Όταν βγει από το σωληνάριο, δεν μπορείς να την ξαναβάλεις μέσα. Και οι Γάλλοι μαθητές έχουν βγει για άλλη μια φορά από το σωληνάριο. Προχθές το βράδυ, εκατό χιλιάδες από αυτούς διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία φωνάζοντας τα παραδοσιακά συνθήματα, με αλλαγμένο μονάχα το όνομα του υπουργού Παιδείας: “Φιγιόν, να ᾿ξερες, τη μεταρρύθμισή σου πού τη βάζουμε” ή “Φιγιόν, τελείωσες, η νεολαία είναι στους δρόμους”. Τα πανό που κρατούσαν ήταν πιο πολιτικά: “Φιλελεύθερα σχολεία σημαίνει άνισα σχολεία” ή “Το κράτος δεν θα βγάλει λεφτά από τη παιδεία”.

Συνηθισμένα εκφραστικά λάθη σε συνηθισμένες εκφράσεις




Συνηθίζουμε κάποιες εκφράσεις και τις λέμε με τη σιγουριά ότι είναι σωστές. Δείτε όμως πόσες είναι λάθος!

*«Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους…» και «επικοινωνεί με όλους όσους εκτιμάει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).

*Αντίγραψε ό,τι βλέπεις (και όχι αντέγραψε ό,τι βλέπεις) γιατί είναι προστακτική σύνθετου ρήματος.

*π.μ. (=προ μεσημβρίας), μ.μ. (=μετά μεσημβρίαν και όχι μετά μεσημβρίας), π.Χ.(=προ Χριστού), μ.Χ. (=μετά Χριστόν και όχι μετά Χριστού).

*Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του ενός (και όχι: περισσότεροι από ένας)

*Με πολλή αγάπη (όχι με πολύ αγάπη), πολλή δουλειά (όχι πολύ δουλειά) αλλά πολύς κόσμος, πολύ νερό, πολλοί άνθρωποι, πολλά πράγματα.

*Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας (και όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας).

Ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα, το μέγιστο εθνικό θέμα


Με αφορμή την συζήτηση για το επίδομα γάμου θα επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα βασικά στοιχεία σχετικά με το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα. Όσο κι αν κάποιοι το θεωρούν «πασέ», το πρόβλημα της υπογεννητικότητας είναι το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα – ή τουλάχιστον ένα από τα μεγαλύτερα. Υπονομεύει ευθέως το ενδεχόμενο ύπαρξης ελληνικού έθνους-κράτους στην αυγή του 22ου αιώνα. Η πολιτική εξουσία ρυθμίζει τις προτεραιότητες, το ποιά ζητήματα αξιολογούνται ως σημαντικώτερα, κρισιμώτερα, πλέον επείγοντα, ποιά όχι. Αν η πολιτική εξουσία θεωρεί ότι «δεν έχουμε χρήματα για να λύσουμε αυτό το ζήτημα»… Προσέξτε μην και απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος!

Τί είναι το ελληνικό δημογραφικό πρόβλημα; Κάθε γενιά για να αναπαραχθεί χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 2.1 (δείκτης γεννητικότητας / total fertility rate) παιδιά κατά μέσο όρο ανά γυναίκα: η ελληνική οικογένεια γεννά 1-1.3, αριθμός εφιαλτικά χαμηλός. Σύμφωνα με αυτόν τον αριθμό, το 2100 οι απόγονοι των σημερινών Ελλήνων (…αν δεν έχουν μεταναστεύσει όλοι) θα είναι περίπου 2,3 εκατομμύρια. Αναλογιστείτε λίγο τον αριθμό: 2,3 εκατομμύρια.

Ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη

Όταν ο «σχολικός εκφοβισμός» (κατά την μονδέρνα έκφραση) δεν τελεσφορεί...
(το συμβάν φέρεται να έχει λάβει χώρα σε σχολείο του Σύδνεϊ)

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόγραμμα σπουδών θρησκευτικής παιδείας στο Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο

(Απάντηση -πριν μερικούς μήνες- στα σημερινά φληναφήματα περί των "Θρησκευτικών")

5 Φεβρουαρίου 2013


«Πάντες ὃσοι ἦλθον πρὸ ἐμοῦ, κλέπται εἰσὶ καὶ λῃσταί» (κατὰ Ἰωάννην, Ι, 8)

Ωραία. Τώρα βλέπουμε και αυτό μεταξύ πολλών άλλων. Οι μαθητές να επιπλήττουν τους δασκάλους έστω και με τρόπο ευγενικό. Όμως όταν πρόκειται περί των μεγίστων στην ζωή, δηλαδή περί του μεγίστου, τότε οι οποίες ευγένειες και οι όποιοι τρόποι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα ουσιώδη.

«Πολῖται, χρὴ τὰ καίρια λέγειν» (Αἰσχύλου, Ἑπτὰ ἐπὶ Θήβας). Στην απάντηση των νέων θεολόγων εκπαιδευτικών, που σχεδίασαν το νέο πιλοτικό σχέδιο προγράμματος σπουδών για τα θρησκευτικά (http://digitalschool.minedu.gov.gr/info/newps.php), προς την διακριτική κριτική και νουθεσία που τους ασκήθηκε από τον π. Βασίλειο Γοντικάκη, και με την οποία συμφώνησαν πολλοί άλλοι Αγιορείτες ασκητές, όπως ο π. Γεώργιος Καψάνης (http://www.alopsis.gr/alopsis/thriske5.htm) και άλλοι, είδαμε να εκφράζεται η δυσαρέσκεια ορισμένων θεολόγων μας. Δηλαδή, ότι οι Αγιορείτες μοναχοί έκαναν κριτική από έμμεση πληροφόρηση και χωρίς να έχουν εξαντλητικά μελετήσει το προτεινόμενο από αυτούς σχέδιο θρησκευτικών για μαθητές δημοτικού γυμνασίου και λυκείου.

Όταν μέσα στους πίνακες του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών βλέπουμε αμέσως και αδιάκριτα να αραδιάζονται εορτές χριστιανικές, μουσουλμανικές, ινδουιστικές και ιουδαϊκές, ως όλα αυτά να αποτελούν ενιαίο όλον και ισάξιες πλευρές του ιδίου πράγματος και του ιδίου γεγονότος, είναι σαφές το θανατηφόρο ολίσθημα.

Εδώ δεν πρόκειται απλώς περί παιδαγωγικού λάθους στα μαθηματικά, την φυσική, την γλώσσα ή όποιο άλλο μάθημα. Είναι προτιμότερο τα παιδιά των Ελλήνων να μην διδάσκονται κανένα μάθημα θρησκευτικών, παρά ένα μάθημα στο οποίο η ορθόδοξη πίστη δεν είναι παρά μία μεταξύ άλλων πολλών.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

τελικά μιλούμε περί Παιδείας ή περί παιδοίας;

Ας θαυμάσουμε τις επιδόσεις στην Ποίηση του υπευθύνου επί θεμάτων Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, για να  πάρουμε ίσως μια γεύση από αυτά που μας ετοιμάζουν:


«Εγώ σκυφτός -κάθε μπρούμυτα- δαχτυλοαφώ το σώμα της .....
στη μαύρη κάμαρη / Λευκό μπαστούνι ο φαλλός μου χτυπάει την πόρτα του αμετάκλητου / Τυφλώνομαι από το φως του / Ορώ».

....γράφει το πρώτο ποίημα που εισάγει το τρίτο μέρος της ποιητικής συλλογής του βουλευτή-γιατρού-υπουργού της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ρυθμός ανεβαίνει, ο έρωτας τυφλώνει τον ποιητή, που καταλήγει στο συγκλονιστικό ποιητικό συμπέρασμα:
"(Αυτή) - Τι είναι ο κόλπος μου; (Αυτός) - Είναι μια σύριγγα χωρίς το έμβολο που καλεί το φαλλό να τρυπηθούν μαζί από την πρέζα του έρωτα (Αυτή) - Σύριγγα, ή σήραγγα; (Αυτός) - Σήραγγα που ανακαλεί κεκοιμημένους κωδωνοκρούστες (Αυτή) - Κεκοιμημένους ή ταριχευμένους; (Αυτός) - Ολοι οι φαλλοί είναι ταριχευμένα ξόανα που νοτίζονται απ’ το νόστο της μήτρας (Αυτή) - Της δικής μου μήτρας; (Αυτός) - Της δικής σου. Εσύ γεννήθηκες απ’ τη δική σου μήτρα (Αυτή) - Εγώ γεννήθηκα απ’ τη δ ι κ ή μου μήτρα."

«Ενώναμε τα αιδοία μας καταργώντας την εσοχή της και την εξοχή μου / κατακτώντας την παλινόρθωση του ανδρόγυνου / όπου ο άνδρας αποκτά αιδοίο χωρίς εξοχή και η γυναίκα εσοχή με πλήρωση / Ετσι που ο άνδρας γράφεται πλέον με Αλφα κεφαλαίο και η γυναίκα με Θήτα κεφαλαίο».

Η Ελλάδα καίγεται, αλλά η "αριστερά" συσπειρώνεται κατά των Θρησκευτικών...


Μετά τη Μαρία Ρεπούση, στο θέμα των Θρησκευτικών στα σχολεία αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το γεγονός πως ενισχύει τις ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών αλλά αντίθετα "κόβει" άλλα μαθήματα!

Δύο ημέρες μετά την πολυσυζητημένη πρόταση της βουλευτού της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρίας Ρεπούση να γίνει προαιρετική η διδασκαλία των Θρησκευτικών στο σύγχρονο Λύκειο, σήμερα και Τάσος Κουράκης μέμφθηκε την Κυβέρνηση για την ενίσχυση της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και ζήτησε και αυτός να αλλάξει ο χαρακτήρας τους.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ευθυμογράφημα: Περί πανηγύρεων και… σουβλακίων

Δημήτρης Νατσιός, Δάσκαλος -Κιλκίς

«Το υπερίμπλασθαι την γαστέρα και το καταβαρύνεσθαι ταις τροφαίς κατάρας άξιον» 
Μέγας Βασίλειος

Κάθε Σεπτέμβριο λίγο προ της ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς σε πολλές βορειοελλαδίτικες πόλεις στήνεται η εμποροπανήγυρις. Το έθιμο έχει βυζαντινές ρίζες ήκμασε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κυρίως ως ζωοπάζαρο, συνεχίστηκε κατά την διάρκεια του λεγομένου ελεύθερου βίου, ενώ στις μέρες μας είναι και πάλι ζωοπανήγυρις με την διαφορά ότι τα συμπαθή ζώα τα «παζαρεύουμε» ξαπλωμένα στις σχάρες, τεμαχισμένα και ψημένα υπό μορφήν σουβλακίων, σουτζουκακίων και λοιπών μορφών, στις οποίες τα τεμαχίζουν οι κρεοπώλες. 

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

«παράπλευρες απώλειες» των ανωνύμων υιοθεσιών


Συγκονίζει τη βρετανική κοινωνία η περιπτωση αδερφών που παντρέυτηκαν χωρίς να γνωρίζουν τον βιολογικό δεσμό που τους ένωνε. Τα αδέρφια και μάλιστα δίδυμα, χωρίστηκαν αμέσως μετά τη γέννηση τους. Υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες και έζησαν αγνοώντας ο ένας την ύπαρξη του άλλου.

«Γνωρίστηκαν πολύ αργότερα στη ζωή τους κι ένιωσαν ακατανίκητη έλξη ο ένας για τον άλλο», εξήγησε ο Βρετανός δικαστής που ωστόσο αναγκάστηκε να ακυρώσει το γάμο των δυο αδελφών καθώς οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν τον βιολογικό δεσμό.

Σύμφωνα με την ένωση Ενηλίκων που Έζησαν ως Υιοθετημένα Παιδιά (NORCAP) της Βρετανίας, το ζήτημα υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν για τους φυσιολογικούς τους γονείς. Οι ψυχολόγοι της Ένωσης εξηγούν πως είναι πολύ φυσικό άνθρωποι με βιολογικό δεσμό να νιώθουν έλξη ο ένας για τον άλλον την οποία μπορούν να παρερμηνεύσουν ως ερωτική έλξη.

«Όταν δεν γνωρίζουμε τη βιολογική μας σχέση, είναι φυσικό φαινόμενο η έλξη προς ανθρώπους που μας μοιάζουν» εξηγούν στο BBC. «Kαι φυσικά κανείς δεν μας μοιάζει περισσότερο από τα ίδια μας τα δίδυμα αδέλφια», προσθέτουν.

Σημειώνεται ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στη Γερμανία με τα αδέρφια να αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης στην περίπτωση που συνέχιζαν να διατηρούν σχέση.

Zougla.gr

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στον υπουργό Παιδείας για το Σχέδιο Νόμου για το Λύκειο



ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο περί της αναδιάρθρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έθεσε υπόψη του υΥπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ορισμένες βασικές διαπιστώσεις και προτάσεις του, από την 10ετή εμπειρία της λειτουργίας του ως Συνήγορος του Παιδιού, τις επισκέψεις σε εκατοντάδες σχολεία και τις συζητήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στην επιστολή του αυτή ο Συνήγορος επεσήμανε τη σημασία της αποσύνδεσης του λυκείου από την εξεταστική διαδικασία για την εισαγωγή στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης παιδαγωγικής διαδικασίας που θα συνδέει το σχολείο με την κοινωνία και θα κινητοποιεί τα ποικίλα ενδιαφέροντα των μαθητών. Ως προς τα επαγγελματικά λύκεια, τόνισε την ανάγκη της συστηματικής μελέτης του ρόλου τους, ειδικά μετά την κατάργηση πολλών δημοφιλών ειδικοτήτων. Υπενθύμισε επίσης ότι τα διαρκώς διογκούμενα κοινωνικά προβλήματα επιβαρύνουν τη σχολική ζωή και συχνά εκδηλώνονται μέσα από την αντίδραση των μαθητών στους κανόνες του σχολείου. 

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ




Οι πληροφορίες μας για την ομιλούμενη γλώσσα κατά την πρώτη περίοδο (395-1100) είναι σχεδόν αποκλειστικά από λογοτεχνικά κείμενα. Αυτά τα έγραψαν συγγραφείς, οι οποίοι είτε γιατί δεν μπορούν να γράψουν στην παλιά αττική γλώσσα είτε γιατί θέλουν να τους καταλαβαίνουν και οι "απαίδευτοι", γράφουν σε λαϊκή ή λαϊκότροπη γλώσσα. Τέτοιοι συγγραφεις είναι οι χρονογράφοι
Μαλλαλάς, Θεοφάνης κ.ά., οι συγγραφεις βίων των αγίων και άλλων θρησκευτικών κειμένων Ιωάννης μόσχος, Κων/νος ο Πορφυρογέννητος κ.α.
Στη δεύτερη περίοδο (1100-1453) οι πληροφορίες που έχουμε είναι άφθονες.Εδώ παρατηρείται μια συστηματοκότερη καλλιέργεια της ζωντανής γλώσσας, που γράφεται με συνέπεια και δίχως προσποίηση, απαλλαγμένη γενικά από την επίδραση της λόγιας γλώσσας, έτσι που να βρίσκουμε σε μερικά κείμενα τη νεοελληνική γλώσσα σχεδόν με τη σημερινή της μορφή (γι'αυτό και είναι εντελώς συμβατικό όριο το έτος 1453).

Δημόσια Τηλεόραση: «Ταυτότητα, παρακαλώ!»


Έπρεπε να το περιμένω. Αλλά… καλά να πάθω.

Προσωπικού περιεχομένου το επεισόδιο, θεωρώ όμως χρήσιμο να το μοιραστώ για όσα εκφράζει/για ό,τι κουβαλάει ως μέλλον. Λοιπόν: έχοντας γράψει ένα μικρό – από κάποιους της εξουσίας κρίθηκε πικρόχολο – σχόλιο για το ξεκίνημα εκπομπών λόγου στη Δ.Τ. μας, σχόλιο που φιλοξένησε μάλιστα το Protagon, είχα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Με ανεζήτησαν από την πρωινή εκπομπή της Δ.Τ., να με καλέσουν να συμμετάσχω σε μια συζήτησή τους.

Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα. Όμως (α) η πρόσκληση, που προσωποποίησε η Οντίν Λιναρδάτου, ήταν εξαιρετικά ευγενική, και (β) άμα κανείς μετέχει σε συζητήσεις των τηλεοπτικών πάνελ, το κάνει γιατί (θεωρεί ότι: άλλο αν αυτό αληθεύει…) έχει κάτι να πει, όχι για να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει με τον φορέα της εκπομπής. Είπα, λοιπόν, ναι. Στο επιβεβαιωτικό τηλεφώνημα, όταν με ρώτησαν αν γνωρίζω από πού γίνεται η εκπομπή, είπα (sancta simplicitas) «από την παλιά ΥΕΝΕΔ, όχι;» Πού να 'ξερα πόσο δίκιο είχε το υποσυνείδητο!