Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Και μια είδηση που μας στενοχώρησε...

Γνωρίζοντας την ψυχή του φίλου μπλόγκερ, κατανοούμε ότι οι λόγοι για το κλείσιμο του ιστολογίου πρέπει να είναι σοβαροί.







Πώς να διώχνεις τους πιστούς από την Εκκλησία - Οι “λειτουργικές” παρενέργειες της ιερατικής αδιαφορίας


του Νικήτα Καυκιού

Η τραγωδία του να είσαι παπάς χωρίς Χάρη.

- Η προσωπική σχέση του ανθρώπου με το Θεό δεν είναι δεδομένη και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για σταθερότητα, πρόοδο ή διάρκεια. Ό ιερέας μπορεί να ξεκινήσει με πνευματικό ενθουσιασμό το ιερατικό του λειτούργημα αλλά μετά από λίγα χρόνια να αδειάσει ολοκληρωτικά από τη Χάρη του Θεού. Οι αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, οι δυσκολίες του έγγαμου βίου και οι αντιξοότητες της καθημερινότητας μπορούν να συντρίψουν ακόμη και τον πιο καλοπροαίρετο πιστό. Η μόνη δυνατότητα πνευματικής επιβίωσης είναι να αποδεχτεί κανείς ταπεινά την αναξιότητά του και να προσφέρει τον συντετριμμένο του εαυτό στο Χριστό.

Αν ο ιερέας δεν μπορέσει να αναφέρει την οδύνη και την αποτυχία του στο Χριστό θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Για τον ιερέα η πορεία πνευματικής ωρίμανσης είναι υπαρξιακός μονόδρομος. Αν δεν προχωρήσει πνευματικά θα καταρρακωθεί υπαρξιακά. Για να ξεφύγει από την θλίψη της απουσίας του Θεού θα εκκοσμικευθεί. Από ιερουργός θα καταντήσει ηθοποιός.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Κοινωνικόν της Πεντηκοστής


Τὸ Πνεῦμά σου τὸ ἀγαθὸν ὁδηγήσει μὲ ἐν γῇ εὐθείᾳ.



Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

«Οι Έλληνες ζουν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους»! Του Γ. Δελαστίκ


Νέα γερμανική μαχαιριά εναντίον της Ελλάδας! Αυτήν τη φορά είναι οι οικονομολόγοι του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) που πλήττουν τη χώρα μας και η εφημερίδα «Ντι Βελτ» που γνωστοποιεί τα συμπεράσματά τους: «Όπως και πριν οι Ελληνες ζουν πολύ πάνω από τις δυνατότητές τους» αποφαίνεται η σκληρή δεξιά γερμανική εφημερίδα. 


Το προαναφερθέν μελετητικό κέντρο λέει τα ίδια πράγματα σε μια δυσνόητη για τους πολλούς, τεχνοκρατική ορολογία. «Η ελληνική κατανάλωση ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος είναι η υψηλότερη όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση» επισημαίνουν οι γερμανικές οικονομικές αυθεντίες. Πρόκειται για προκλητικότατη θέση. 

Το κορεατικό θαύμα της εκπαίδευσης: Ο ρόλος των γονέων και η κουλτούρα της ευθύνης

Η χρήση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ICT - Information Communication Technology) είναι ο κύριος «υπεύθυνος» για το γεγονός ότι το ήδη επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα στην ασιατική αυτή χώρα έχει γίνει ακόμη καλύτερο τα τελευταία χρόνια


Το τελευταίο ήμισυ του αιώνα, η Κορέα έχει μετατραπεί από αναπτυσσόμενο έθνος σε ηγετική βιομηχανική οικονομία, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στην επιτυχία του εκπαιδευτικού της συστήματος. Στην άκρως ανταγωνιστική κοινωνία της Κορέας, οι οικογένειες δίνουν μεγάλη σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης και οι μαθητές δείχνουν μεγάλη αφοσίωση στη μάθηση. Ο δυναμικός ιδιωτικός τομέας έρχεται να συμπληρώσει τη δημόσια εκπαίδευση με ταχύτατη ανταπόκριση στις ατομικές ανάγκες των μαθητών.

Οι κυβερνητικές πολιτικές στηρίζουν την εκπαίδευση ξοδεύοντας πολλά και σωστά. Αφού μετέτρεψε τη στοιχειώδη εκπαίδευση σε υποχρεωτική στη δεκαετία του '50, η κυβέρνηση της Κορέας έλαβε μέτρα για να διευρύνει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους μαθητές της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '60 και '70, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους μαθητές να επωφεληθούν από την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αναστάσιος Λαυρέντζος: Έφτασε η ώρα να απαντηθεί το ερώτημα που τέθηκε το 1204


Το 1204 ήταν ίσως η πιο σημαντική χρονιά για τον ελληνισμό. Ήταν η χρονιά της πρώτης άλωσης της Κωνσταντινούπολης, όταν η πόλη ήταν ακόμη η Νέα Υόρκη του Μεσαίωνα και όχι η σκιά του εαυτού της που έπεσε αργότερα στους Οθωμανούς.

Από την άποψη αυτή το 1204 ήταν απείρως πιο σημαντικό από το 1453, αλλά με βάση το ιστορικό ερώτημα που έθεσε, πιο σημαντικό και από το 1821... Σε αυτό το ερώτημα θα αναφερθούμε στη συνέχεια και θα δείξουμε ότι ήλθε η ώρα να απαντηθεί οριστικά σήμερα...

Το 1204 η ανικανότητα, αλλά και η ανενδοίαστη βουλιμία ενός πολιτικού συστήματος που θυσίασε καθετί συλλογικό και μακροπρόθεσμο στον βωμό του πρόσκαιρου και του ατομικού, έφερε έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας τις ορδές των σταυροφόρων. Αυτοί δεν είχαν παρά να λεηλατήσουν (με ασύλληπτη βαρβαρότητα για χριστιανούς...) μια πόλη της οποίας τον πλούτο δεν είχαν καν φανταστεί. Θα πετύχαιναν έτσι την πρώτη μεγάλη αποικιακή τους κατάκτηση.

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Για Αγγλομαθείς: Busting the myths of what caused the Greek crisis and why austerity won't work

Photo by Michael Fleshman via Flickr

During the early 2000's with the launch of the euro, low interest rates on borrowing allowed Greece to live way beyond its means, racking up huge debts to fund excessive social spending and a bloated state apparatus. So goes the dominant narrative as to what caused Greece's sovereign debt crisis. The only problem is that it isn't true, argues author and political economist Zoltan Pogatsa.

Η κουλτούρα της καθημερινότητας των Ελλήνων φανερώνει παγιωμένα χαρακτηριστικά της παιδείας τους


Κωνσταντίνου Χαράλαμπος,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αντιπρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

Η συλλογιστική προσέγγισης του θέματος βασίζεται στην παραδοχή ότι η διαμόρφωση της κοινωνικής συμπεριφοράς κάθε ατόμου συνιστά δημιούργημα της επιρροής, κυρίως, του περιβαλλοντικού παράγοντα. Επομένως και πιο ειδικά και πρακτικά, το κάθε άτομο διαμορφώνει την κοινωνική του συμπεριφορά και, συνολικά, την προσωπικότητά του, μέσα από τις πληροφορίες,τις γνώσεις, τις εμπειρίες και, γενικά, τις επιρροές που δέχεται από τους γονείς, τα αδέρφια, τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές, τα ΜΜΕ και, συνολικά, μέσα από την αλληλεπίδρασή του με το κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει, τελικά, ότι η κάθε οικογένεια, το κάθε σχολείο και, γενικά, η κάθε κοινωνία, στο πέρασμα του χρόνου, έχουν διαμορφώσει τη δική τους κουλτούρα, μέσα από την αλληλεπίδραση που συντελείται ανάμεσά τους, η οποία αποτυπώνεται στη συμπεριφορά των μελών τους. 

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΜΑΤΑ-Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας. Με την κ.Νεγρεπόντε-Δεληβάνη