Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αριστείδης Μπαλτάς... μια πρώτη γεύση του νέου Υπουργού Παιδείας

Ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π., με μεταπτυχικακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική και βραβευμένος με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού για το 2010, μιλάει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας 2011 για τα σταυροδρόμια ανάμεσα στην επιστήμη και τη φιλοσοφία.



Σύντομο βιογραφικό:

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε ανάμεσα σε εκείνους που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.

Ο κ. Μπαλτάς γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα και αφού σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Ανακηρύχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ το 1982, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα δύο χρόνια αργότερα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημολογία του Λουί Αλτουσέρ, καθώς και με την αγγλοσαξονική φιλοσοφία της επιστήμης, ενώ ενδιαφέρθηκε επίσης για τη φιλοσοφία της επιστήμης στο πλαίσιο μιας γενικότερης φιλοσοφικής θεώρησης του κόσμου και της γνώσης.

Εχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του «Αντικείμενα και όψεις εαυτού», ενώ το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στη μνήμη των Βασίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευματικού.



Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/188748/aristeidis-mpaltas-poios-einai-o-anthropos-poy-anamenetai-na-ginei-o-neos-ypoyrgos#ixzz3Q1q3kwkS



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου