Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Το 1821 και οι απόψεις του



Συνεχίστηκε το γαϊτανάκι των διαφορετικών απόψεων για το ποιος και για ποιο λόγο έκανε την Επανάσταση του 1821. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά;

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ανακεφαλαιώσουμε. Σύμφωνα με την εθνική άποψη, πολυεθνική τάση το 1821 δεν υπήρχε. Θα την βρείτε στη σχολική ύλη. Διατηρείται μέχρι σήμερα αναλλοίωτη και διακομματική: Πρωθυπουργός, Υπουργός Παιδείας (Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, επιτρέψτε μου να πω, είναι γνήσιο πνευματικό τέκνο του Διαφωτισμού), Ελληνική Βουλή (βρήκε τις εφημερίδες της Επανάστασης ως ένα πρωτοποριακό γεγονός του Διαφωτισμού που ο Δ. Υψηλάντης δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει).

Σύμφωνα όμως με άλλη άποψη που διατυπώθηκε και σε μια σχολική γιορτή οι τάσεις ήταν δυο, σχηματισμένες πολύ πριν το 1821. Συγκρούστηκαν το 1824 και τελικά διαμορφώθηκε ένα κράτος το 1833 με τρόπο που αξίζει να διερευνηθεί.

Καθένας ας διαλέξει ένα παρελθόν που να ταιριάζει στο παρόν του και να προσδιορίζει το μέλλον του. Αν αυτό φαίνεται καταστροφικό για το κράτος, τότε ας διαμορφώσουμε επιτέλους ένα κοινό παρελθόν, που να ταιριάζει κάπως και στα πραγματικά γεγονότα.

2 σχόλια:

  1. η μια ειναι η εληνικη εθνικη θεση και η αλλη η ανθελληνικη μαρξιστικη μπολσεβικικη αναρχοκομουνιστικη διεθνιστικη
    διαλλεγετε και παιρνετε...
    εδω τα καλυτερα επιχειρηματα υπερ των ελληνικων θεσεων κα οχι των αριστερων

    http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ektos-topou-kai-chronou-o-anistorhtos-tsipras-prosbolh-stous-agwnistes-tou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας μια "ανταριστερή αντί για μια ιστορική θέση, ούτε την "αριστερή" θα κατανοήσεις, ούτε την "ελληνική" του Υψηλάντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή