Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Γ. Κορμάς: Προσοχή- κίνδυνος από την πολύωρη έκθεση παιδιών σε οθόνες υπολογιστών

 

Τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με την παιδαγωγική αξία, αλλά κυρίως, με τις ώρες που θα χρειαστεί να περνούν στο διαδίκτυο πάνω… από μια οθόνη, μικρά παιδιά, από 4 μέχρι 8 τουλάχιστον ετών, αλλά και μεγαλύτερα, έκρουσε ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ιατρός, Γιώργος Κορμάς. 

Ο κ. Κορμάς, σημείωσε πως η Ελλάδα, είναι από τις ελάχιστες -αν όχι η μόνη- χώρες στην Ευρώπη, όπου έκλεισαν τα σχολεία σε αυτές τις ηλικίες, τονίζοντας πως σε όλες οι υπόλοιπες, παρά το γεγονός πως έχουν σοβαρότερο πρόβλημα από εμάς, κατάφεραν και τα κράτησαν ανοιχτά. «Το εκπαιδευτικό κόστος είναι μηδαμινό, ενώ εξοικειώνονται με την οθόνη και αυτό, μας ανησυχεί πάρα πολύ», ανέφερε ο διακεκριμένος επιστήμονας και εξαιρετικά έμπειρος στα συγκεκριμένα θέματα, εστιάζοντας παράλληλα και στο πρόβλημα που ανακύπτει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, που επηρεάζεται πάρα πολύ από τα κλειστά σχολεία, καλώντας τους γονείς να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, συνδράμοντας. 

Πάνω από 25 λεπτά και με δίωρα και τρίωρα διαλείμματα , η χρήση ταμπλέτας ή οθόνης υπολογιστή για τα μικρά παιδιά είναι σοβαρό θέμα υγείας. 

Ο κίνδυνος εξάρτησης για τα μεγαλύτερα παιδιά αυξάνει δραματικά, ενώ οι γονείς σε αυτή τη φάση πρέπει να θέσουν ως απαραίτητο κανόνα , τον ύπνο των παιδιών μικρών ή μεγάλων , τουλάχιστον για 8 ώρες .

 Ο κ. Κορμάς τόνισε ότι από τον Μάρτιο πλέον παρατηρείται και αύξηση της διαδικτυακής παρενόχλησης παιδιών, αφού αυξάνεται η «δεξαμενή» των χρηστών για τους παιδόφιλους. Επέμεινε ότι η ζώσα εκπαιδευτική διαδικασία δεν αντικαθίσταται με το διαδίκτυο, αφού χάνεται και η κοινωνική ένταξη των παιδιών, ενώ εξέφρασε το προβληματισμό του γιατί ιδίως στις μικρές ηλικίες δεν μελετήθηκε η χρήση άλλων μέσων , όπως το ραδιόφωνο σε εκπαιδευτική βάση.



 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου