Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

MONIMH EKΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΝΕΜΠΟΪΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ρ. ΦΕΡΑΙΟ


Αφιερωμένη στην προσωπικότητα, την εποχή, το έργο και την επιρροή του Ρήγα Φεραίου θα είναι η μόνιμη έκθεση, στον Πύργο Νέμποϊσα στο Βελιγράδι, που αναμένεται να εγκαινιαστεί μέχρι την Ανοιξη. Παράλληλα θα αποδοθεί προς χρήση και ο ιστορικός Πύργος στο Βελιγράδι όπου μαρτύρησαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, ένα σημαντικό έργο που αφορά στην αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου.

Το έργο παρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ).

Η διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ και υπεύθυνη του μουσειολογικού σκέλους του έργου, Αναστασία Τούρτα, επικεντρώθηκε στους κύριους άξονες, τις ενότητες και τις επιλογές της έκθεσης, που αφορούν στην ανίχνευση των χαρακτηριστικών της εποχής στην οποία έζησε και ανδρώθηκε ο Ρήγας, στην περιγραφή της πολιτικής σκέψης και του οράματός του, που δεν περιορίστηκε στη θεωρία, αλλά πραγματώθηκε στη δράση, η οποία και τον οδήγησε στο μαρτυρικό θάνατο και, τέλος, στην ιχνηλάτηση του αποτυπώματός του στα κατοπινά χρόνια εντός και εκτός ελλαδικού χώρου.

Στον πρώτο όροφο του Πύργου παρουσιάζονται- με την βοήθεια πολυμέσων- η ζωή, οι ιδέες και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή, ενώ ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στον απελευθερωτικό αγώνα των Σέρβων, τις συνθήκες και τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σ’ αυτόν κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου