Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Βαρύ πλήγμα από το ΣΤΕ προς τις πολύτεκνες οικογένειες! Σε αχρηστία το άρθρο 25 του Συντάγματος

Τέλος στην προνομιακή μεταχείριση των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων βάζει η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας.

«Μαχαίρι» στα προνόμια των παιδιών πολύτεκνων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 - 988/2014) έκρινε ότι οι σχετικοί νόμοι (4071/2012 και 3966/2011) έρχονται ευθέως σε αντίθεση με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.

Η ιδιότητα όμως του μέλους πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Παράλληλα, η προνομιακή αυτή μεταχείριση των παιδιών των πολυτέκνων, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας, δημιουργεί δύο εκδοχές.

Η πρώτη είναι ότι εάν αυτές οι θέσεις για τα παιδιά των πολύτεκνων διατίθενται καθ' υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, προκαλείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία.

Η δεύτερη, είναι ότι αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους που κατοχυρώνονται από τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 16 του Συντάγματος, οι οποίες επιβάλλουν να εισάγονται στις πεπερασμένου αριθμού θέσεις των ΑΕΙ οι υποψήφιοι οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Άλλωστε κατά τους δικαστές, τα προνόμια αυτά δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρων δημογραφικής πολιτικής.
(χωρίς βέβαια να μας εξηγήσουν ποτέ πώς εννοούν την βάσει του άρθρου 25 προστασία του Συντάγματος προς τις πολύτεκνες οικογένειες)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου