Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

"Το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης" : μια ιστορική ταινία από τον Βασίλη Τσικάρα. Προσεχώς στους κινηματογράφους.

Σαμοθράκη: ένα πανέμορφο, ιστορικό, μα συνάμα και  μαρτυρικό Ελληνικό νησί.



Μια άγνωστη εν πολλοίς, πλην αιματηρότατη δραματική πτυχή της ιστορίας μας, που διαπραγματεύεται μια ακόμα Οθωμανική θηριωδία κατά την επανάσταση του 1821.

Ο δημιουργός της ταινίας "Έξοδος", Βασίλης Τσικάρας, επανέρχεται με ένα ακόμα έργο - καταγγελία, ύμνος τιμής στις εκατόμβες των θυμάτων υπέρ της Ελευθερίας.

Σύντομα αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αναμένουμε.

Το ιστορικό πλαίσιο του Ολοκαυτώματος περιγράφεται σε αδρές γραμμές εδώ:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82



Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Το ήθος των ηρώων του 1821, και πώς αυτό απηχεί σε εμάς σήμερα

 

Απόσπασμα από την παρουσίαση του βιβλίου «Κατσαντώνης, ο πρόδρομος της επανάστασης» της συγγραφέως Μαριγώς Μπούρη, που έγινε στην Φλώρινα στις 24/9/2022

Ομιλητής ο κ.Παπαδόπουλος Δημήτριος, φιλόλογος, που με αφορμή την σκιαγράφηση του ήθους και του χαρακτήρα του θρυλικού κλεφταρματωλού, επεκτείνεται σε "άβολες" αναφορές και συγκρίσεις με την σημερινή κατάσταση της Ρωμιοσύνης.


πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=RMnDKq5m_H4

Ιατρική και Οδοντιατρική στο Βυζάντιο

 

Η επίσημη Ιατρική στη βυζαντινή εποχή χαρακτηρίζεται από το συγγραφικό έργο μεγάλων επιφανών ιατρών, το οποίο κατέγραφε την υπάρχουσα ιατρική γνώση, και από την ίδρυση εγκαταστάσεων ιατρικής περίθαλψης. Άνδρες και γυναίκες στο Βυζάντιο είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το ιατρικό επάγγελμα. Η νομοθεσία της εποχής ορίζει περιπτώσεις ποινικής ευθύνης των ιατρών χωρίς να κάνει διάκριση φύλου. 

Οι πιο επιφανείς από τους Βυζαντινούς ιατρούς έφεραν τον τιμητικό τίτλο του Αρχιάτρου, διέθεταν δε τόσο υψηλό κύρος λόγω της μεγάλης μόρφωσης και της κοινωνικής τους θέσης, ώστε να τους ανατίθενται πολιτικά αξιώματα και να επιφορτίζονται ακόμη και με διπλωματικές αποστολές. 

Οι εγκαταστάσεις ιατρικής περίθαλψης ήταν στα πρότυπα των σημερινών νοσηλευτικών μονάδων, ονομάζονταν ξενώνες και βρίσκονταν συνήθως στα μοναστηριακά συγκροτήματα. Τα Τυπικά (δηλαδή ο γραπτός κανονισμός) των μοναστηριών, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, δίνουν σαφείς πληροφορίες για την οργάνωση των νοσοκομείων. 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Ανάποδος κόσμος: Το Ιράν προσπαθεί να γίνει «Ευρώπη» και η Ευρώπη επιδιώκει να γίνει «Ιράν»!

Οι γυναίκες του Ιράν μάχονται για να αποτινάξουν την σκλαβιά της μαντήλας, αλλά η Ευρώπη προ πολλού έχει ανοίξει την αγκαλιά της στον σκοταδισμό.


γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης

Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν για την οποία μιλά πλέον όλος ο δυτικός κόσμος, αποτελεί μια πραγματική γροθιά στο στομάχι της δυτικής υποκρισίας και όλων των κέντρων σκέψης που εμπορεύονται την κουλτούρα του ισλαμικού σκοταδισμού για να εξυπηρετούν την διεθνιστική προπαγάνδα τους.

Να πως ένα ένδυμα, η μουσουλμανική μαντήλα, μπορεί να είναι σύμβολο «ενότητας» για τους υποκριτές και ταυτόχρονα να θεωρείται σύμβολο μίσους για τους πραγματικούς επαναστάτες που διεκδικούν αληθινή ενότητα και κοινωνική ισότητα. Αυτό που στην Ευρώπη παρουσιάζεται ως «ελευθερία», για τις γυναίκες του Ιράν θεωρείται σκλαβιά, υποδούλωση και εξευτελισμός του γυναικείου φύλου.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959)

Μια βιογραφική ανασκόπηση ενός από τους σημαντικότερους ορθοδόξους ασκητές του 20ου αιώνα.


Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, διάρκειας μίας ώρας και πέντε λεπτών, που αναφέρεται στη ζωή του Αγίου ωσήφ του Ησυχαστή (1897-1959) 

Πρωταγωνιστής, στο ρόλο του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή ο Jonathan Jackson, ο Χολυγουντιανός ηθοποιός και μουσικός με τα 5 βραβεία Έμμυ, που έγινε Ορθόδοξος το 2012. 

Στο φεστιβάλ LONDON GREEK FILM FESTIVAL του 2019, το ντοκιμαντέρ έλαβε πέντε βραβεία από την επιτροπή του φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου για το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι «Μια προσευχή για όλους» με στίχους του Αγίου Ιωσήφ και διασκευασμένους από τον Αλέξανδρο Φωτεινό. Τη μουσική του τραγουδιού έχει συνθέσει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, καθώς και τη μουσική όλου του ντοκιμαντέρ.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Κάθε παιδί είναι επιθυμητό - Ένα ποιμαντικό μήνυμα για τις αμβλώσεις

"το έμβρυο κατά την ορθόδοξη παράδοση είναι μια ολοκληρωμένη ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία δεν διαφέρει από εκείνη της μητέρας του.
Είναι μια αυτόνομη και αυθύπαρκτη ζωή, μια έμψυχη εικόνα του Θεού"

 Πρωτοπρεσβυτέρου Χριστοφόρου Χρόνη  *   

   Το πιο αμφιλεγόμενο αντικείμενο της σύγχρονης Ηθικής Φιλοσοφίας και της Βιοηθικής είναι αυτό της άμβλωσης. Για την προβληματική των αμβλώσεων έχουν γραφτεί τα περισσότερα άρθρα και οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες απ’ όλα τα βιοηθικά και ηθικά προβλήματα. Η προβληματική εστιάζεται κυρίως σε τρεις άξονες: 1) Πότε ξεκινάει η ζωή; 2) Πότε εμψυχούται το έμβρυο; 3) Είναι το έμβρυο πρόσωπο; Είναι δηλαδή το έμβρυο κάποιος ή κάτι;

   Όσον αφορά το ξεκίνημα της ζωής, η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η σύλληψη είναι το σημείο σταθμός για την αρχή της ζωής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Εκκλησία τιμά τις ημέρες των προσώπων της θείας οικονομίας, για να υπογραμμίσει με τον τρόπο αυτό, την πίστη στην ιερότητα και στη σπουδαιότητα του γεγονότος αυτού. 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

"Γονέας α' και Γονέας β' " ; Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!

Οι γονείς αντιστέκονται. Γονέας στον Βόλο επέστρεψε στο σχολείο στης κόρης του κάπως "διορθωμένη" την Υπεύθυνη Δήλωση που του ζητήθηκε. Δεν αποδέχτηκε την δόλια αποικοδόμηση των παραδοσιακών ανθρωπίνων αξιών μας.




πηγή: https://www.facebook.com/demetrios.mantes (προσωπική σελίδα του γονέα που υπογράφει την δήλωση)

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Αγιασμός στα σχολεία. Το αποστολικό ανάγνωσμα.

 

Κατά την τέλεση του Αγιασμού, για την έναρξη του νέου σχολικού έτους έχει καθιερωθεί να αναγιγνώσκεται η κάτωθι περικοπή από την καθολική επιστολή του Ιακώβου:

Τίς σοφὸς καὶ ἐπιστήμων ἐν ὑμῖν; δειξάτω ἐκ τῆς καλῆς ἀναστροφῆς τὰ ἔργα αὐτοῦ ἐν πραΰτητι σοφίας. 

Eἰ δὲ ζῆλον πικρὸν ἔχετε καὶ ἐριθείαν ἐν τῇ καρδίᾳ ὑμῶν, μὴ κατακαυχᾶσθε καὶ ψεύδεσθε κατὰ τῆς ἀληθείας. 

Oὐκ ἔστιν αὕτη ἡ σοφία ἄνωθεν κατερχομένη, ἀλλ' ἐπίγειος, ψυχική, δαιμονιώδης. 

ὅπου γὰρ ζῆλος καὶ ἐριθεία, ἐκεῖ ἀκαταστασία καὶ πᾶν φαῦλον πρᾶγμα. 

H δὲ ἄνωθεν σοφία πρῶτον μὲν ἁγνή ἐστιν, ἔπειτα εἰρηνική, ἐπιεικής, εὐπειθής, μεστὴ ἐλέους καὶ καρπῶν ἀγαθῶν, ἀδιάκριτος καὶ ἀνυπόκριτος. 

Kαρπὸς δὲ τῆς δικαιοσύνης ἐν εἰρήνῃ σπείρεται τοῖς ποιοῦσιν εἰρήνην.


Δυστυχώς σε ελάχιστους από τους μαθητές είναι κατανοητό αυτό το πολύ όμορφο κείμενο. Μπήκαμε λοιπόν στον κόπο να παραθέσουμε μια απόδοση (*) στην καθομιλουμένη Νεοελληνική, με την ευχή να γίνουν οι μαθητές κοινωνοί των βαθέων και λεπτών του νοημάτων.

Η απόδοση :

Ποιός από εσάς είναι  σοφός και γνωστικός; Ας δείξει με καλή διαγωγή τα έργα του, μέσα στην πραότητα που αρμόζει στην σοφία.

Εάν όμως έχετε πικρή ζήλεια και πνεύμα έριδας στην καρδιά σας, τουλάχιστον μην καυχιέστε και μην ψεύδεσθε κατά της αλήθειας.

Δεν κατεβαίνει μια τέτοια σοφία από τον ουρανόν, αλλά είναι σοφία επίγειος, και δαιμονικά εμπνευσμένη.

Διότι όπου υπάρχει ζήλεια και έριδα, εκεί υπάρχει και  ακαταστασία και όλα τα κακά.

Η άνωθεν όμως σοφία, πρώτα πρώτα είναι αγνή, έπειτα είναι ειρηνική, είναι επιεικής και συγκαταβατική, γεμάτη από έλεος και από αγαθά έργα, χωρίς διακρίσεις και χωρίς υποκρισία.

Από δε τους ειρηνικούς ανθρώπους σπέρνεται καρπός δικαιοσύνης με ειρήνη.

(*) βασισμένη στο πόνημα "Καινή Διαθήκη - μετάφρασις" του δρ.Κωνσταντίνου Σιαμάκη, 2020)




Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή: Οι αλήθειες και τα ανιστόρητα ψεύδη

 

Η πληγή της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι ανοιχτή 100 χρόνια… Το ερώτημα «τι έφταιξε» και ένας διαφαινόμενος θρίαμβος εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή μπορεί να έχει απαντηθεί πολλάκις κι όμως μοιάζει αναπάντητο. Ίσως γιατί δεν απαντάμε και στα ερωτήματα που προηγήθηκαν της καταστροφής:

Έπρεπε να «πάμε απέναντι»; Έπρεπε να διευρύνουμε την στρατιωτική μας παρουσία εκτός Σμύρνης; Έπρεπε να επιχειρήσουμε την πορεία προς την Άγκυρα; 

Ο δικηγόρος και καθηγητής της ΣΣΕ Πολύκαρπος Αδαμίδης απαντά σε όλα αυτά και ταυτόχρονα αποδομεί με καταιγιστικό τρόπο την απαράδεκτη προσπάθεια συμψηφισμού που θέλει τον ελληνικό στρατό να έχει διαπράξει «εγκλήματα» που…δικαιολογούν την σφαγή και την καταστροφή που έφεραν οι ορδές του Κεμάλ! Ο κ. Αδαμίδης απαντά σε όλα αυτά με ιστορικά δεδομένα και ακλόνητα επιχειρήματα.

πηγή: https://www.youtube.com/c/MilitaireNews



Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Τό Γένος μας...

 μοναχού Φωτίου*

«Εμείς, Αδελφοί μου, οι Ανατολικοί έχομε δύο Πατερικές παραδόσεις, δυο ρίζες, την Ελληνική και την Χριστιανική. Δύο οι Πατριάρχες μας, ο Όμηρος και ο Κωνσταντίνος. Ο ένας μας κληροδότησε τη γνώση, ο άλλος την πίστη. 

Με την γνώση μεγαλούργησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας, έχτισαν πόλεις, έκαναν τέχνη, έκαναν πολιτισμό. Ο Αχιλλέας, ο Διονύσιος, ο Περικλής, ο Πλάτων, ο Μεγαλέξαντρος, ο Κλεομένης, ο Πολύβιος είναι οι παππούδες του Άι-Κωνσταντίνου του Αυτοκράτορα, του Ιουστινιανού, του Ηρακλείου, και του Βουλγαροκτόνου, και των Ακριτών, και των Παλαιολόγων. Και δικοί μας παππούδες. 

Πατέρες μας και Άγιοι της Ορθοδοξίας, ο Άι-Δημήτρης, κι ο Αγιώργης, που νίκησαν το φοβερό δράκοντα που ήθελε να πνίξει την αλήθεια. Πατέρες μας κι ο Αθανάσιος, ο Βασίλειος, ο Χρυσόστομος, ο Φώτιος ο Μέγας, ο Καβάσιλας κι ο Κυδώνης. Κι ο κυρ-Γεμιστός ο Πλήθων που διδάσκει ακόμη στο Μυστρά…

Η ιστορία αυτή είναι δική μας ιστορία, η ιστορία του Γένους μας του Ελληνικού… το αγιασμένο και πονεμένο μα ένδοξο Γένος των Ελλήνων. Που κρατάει από τον Όμηρο και τον Περικλή και τον Αλέξανδρο. 

Είμαστε αυτό το Γένος που μας εμακάρισεν ο Κύριος στα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν το Πάθος, «Νυν εδοξάσθη ο υιός του Ανθρώπου δι’ αυτών…» Έτσι είπεν!

Να η ψυχή του Γένους, να η Ρωμηοσύνη!

Αυτό θα πει και η σημαία μας, ο Δικέφαλος Αητός: το Ελληνικό Γένος από τη μια, η Ορθόδοξη Πίστη από τη άλλη, στην μέση ο Σταυρός. Είναι και τα δυο και θα μείνουν αθάνατα γιατί είναι σταυρωμένα μόνο στο φως. Σταυρός και Ανάσταση, να το Γένος μας…»


* Ο μοναχός Φώτιος ήταν ο Διδάσκαλος του Αγίου Ραφαήλ στην Κεφαλληνία εν έτει 1425-1430





Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Ιβάν Κανίδης: Ο δάσκαλος που θυσίασε τη ζωή του σώζοντας παιδιά στο σχολείο του Μπεσλάν, στις 3/9/2004

" ἵνα πληρωθῇ ὁ λόγος ὃν εἶπεν, ὅτι οὓς δέδωκάς μοι,
οὐκ ἀπώλεσα ἐξ αὐτῶν οὐδένα "

γράφει η Χριστίνα Χαφουσίδου

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2004 σταμάτησε να κτυπά η καρδιά ενός υπέροχου ανθρώπου και παιδαγωγού, ο οποίος με κόστος την ίδια τη ζωή του πάλευε να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τα χέρια των τρομοκρατών, που κατέλαβαν το 1ο Σχολείο του Μπεσλάν κατά την πανηγυρική τελετή έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο ελληνικής καταγωγής Ιωάννης Κανίδης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1930, στο χωριό Μάλαγια Ιράγκα της Γεωργίας, όπου ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού (κολχόζ). Το επάγγελμα του καθηγητή Φυσικής Αγωγής ο Ιβάν Κωνσταντίνοβιτς (σ.σ. του Κωνσταντίνου, όπως επίσημα προσφωνούνται στη Ρωσία, με όνομα και πατρώνυμο) διάλεξε από νέος, αποφοιτώντας από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου του Βλαδικαυκάς το 1953, και του παρέμεινε πιστός σ’ ολόκληρη τη ζωή του.

Ιβάν Κανίδης, ο ήρωας και μάρτυρας του Μπεσλάν (φωτ.: papounidis.com)



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Θεόφιλος Πουταχίδης: Η έρευνα για τον καρκίνο, η παθογένεια των ΑΕΙ, τα εμβόλια για τον κορονοϊό και το «χρέος» του αντισυμβατικού καθηγητή του ΑΠΘ

Κάθε ημέρα ξεκινάει τον αγώνα του από την αρχή χωρίς να πτοείται από τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο του. Βάζει στο χαρτοφύλακά του τα χαρτιά με τις σημειώσεις, αποκόμματα μελετών και επιστημονικών δημοσιεύσεων, στυλό, μολύβια, έμπνευση, υπομονή, ζήλο και μεθοδικότητα.

Είναι τα δικά του «όπλα» ενάντια σε καθετί που θα τολμήσει να τον σταματήσει από το να κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί, σε όλα αυτά με τα οποία ασχολείται». Το πολύπλευρο ερευνητικό του έργο με έμφαση στη μελέτη της παθογένειας του καρκίνου. Τα ποιήματά του, που για χρόνια έμεναν στα συρτάρια. Τα άρθρα του, τα βιβλία με τη λογοτεχνική του σφραγίδα, τους θρησκευτικούς ύμνους και τους στίχους με τους οποίους «ντύνει» ουράνιες μελωδίες.

Καθημερινή βιο…πάλη. Ο Δρ. Θεόφιλος Πουταχίδης, στο γραφείο στην Κτηνιατρική του ΑΠΘ, πνιγμένος σε δείγματα ιστών…

Ο Δρ. Θεόφιλος Πουταχίδης είναι Καθηγητής της Παθολογικής Ανατομικής των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και επιστημονικός συνεργάτης του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Πάνω απ’όλα όμως είναι ένας άνθρωπος με έντονη την αίσθηση του «χρέους» που πηγάζει από το ποντιακό DNA που κυλά στις φλέβες του. Το ίδιο, που «σμίλεψε» το χαρακτήρα του και τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα από τότε που ως παιδί έπαιζε στην αυλή με τη γιαγιά Όλγα μέχρι σήμερα, που παλεύει με τις αντιξοότητες και παρ’όλα αυτά συνεχίζει…