Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Αρβανιτόπουλος: «Επιμήκυνση του διδακτικού έτους, που είναι το μικρότερο στην Ευρώπη»


Δεν κρύβεται πια η πεποίθηση των επιτελών του Υπουργείου Παιδείας ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί  και μαθητές είναι ημι-αργόσχολοι, και ότι για το χάλι της Παιδείας φταίνε όλοι οι άλλοι πλην των ιδίων και των στρατηγικών επιλογών τους. Η συνέντευξη είναι διαφωτιστική επί πολλών θεμάτων...
(παρατήρηση: αυτή η επιλεκτική σύγκριση με την -αορίστως οριζόμενη- "Ευρώπη" έχει καταντήσει κωμικά ενοχλητική)

Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το αν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για την φετινή Α’ τάξη του λυκείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάτε σε αυτό;
Φυσικά και θα ισχύσει. ‘Όπως έχω δηλώσει, ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και γι’ αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν.

Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;
Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά.

Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης.

Επιπλέον, όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά Εξεταστικά Κέντρα, που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος.

Και τι αλλάζει; 

Ο συντονισμός και ο έλεγχος των διαδικασιών. Αντί του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας – πολιτικού προσώπου δηλαδή – την ευθύνη του συντονισμού και του ελέγχου αναλαμβάνει μια Ανεξάρτητη Αρχή.

Και δεν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές με το νέο τρόπο εξέτασης;

Κατ’ αρχάς δεν αλλάζει τίποτα στις Πανελλαδικές και φέτος και του χρόνου. Οι αλλαγές, συνολικά, εφαρμόζονται από την φετινή Α’ λυκείου. Αλλά και γι’ αυτούς η Τράπεζα Θεμάτων, η πρώτη ουσιαστική αλλαγή που τους αγγίζει, δεν φέρνει τα πάνω – κάτω.

Απλώς τα μισά θέματα τα αντλεί από την Τράπεζα Θεμάτων ο καθηγητής, που έχει και την ευθύνη της βαθμολόγησης όλων των θεμάτων.

Ο βαθμός της φετινής Α’ λυκείου θα συνυπολογιστεί για την εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν φέτος σε αυτή την τάξη στα ΑΕΙ – ΤΕΙ;

Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α’ λυκείου στο Πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Αρνητικά υποδέχτηκαν οι ενώσεις δασκάλων, γονιών, καθηγητών την ιδέα περί «λευκής εβδομάδος». Σε μία τέτοια περίοδο που οι μαθητές σε πολλά σχολεία δεν έχουν καν θέρμανση, πώς σκεφτήκατε πως έχουν ανάγκη ή μπορούν να πληρώσουν οι γονείς τους... έξοδα για χειμερινές διακοπές;

«Εμείς μελετάμε επιμήκυνση του διδακτικού έτους, που ίσως είναι το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη και εντατικοποίηση των σπουδών.

Σε αυτό το πλάισιο μπορούμε να εντάξουμε δύο ημέρες ανάπαυλας, μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και το συντονισμό του υπουργείου Τουρισμού, θα οδηγήσουν σε δράσεις με αναπτυξιακά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά κριτήρια».

Τα πνεύματα στα πανεπιστήμια έχουν ηρεμήσει πλήρως; Θα παραταθούν τελικώς τα μαθήματα σε κάποια από αυτά ή όχι;

«Όλα τα πανεπιστήμια της χώρας λειτούργησαν κανονικά από την αρχή της χρονιάς, εκτός από το Καποδιστριακό και από κάποια τμήματα του ΕΜΠ. Όπου χάθηκαν τα μαθήματα θα αναπληρωθούν, προκειμένου να συμπληρωθούν οι απαραίτητες διδακτικές ώρες , ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα τον Αύγουστο».

Με τους διοικητικούς υπαλλήλους έληξε το θέμα οριστικά; Πόσοι βγήκαν τελικά σε διαθεσιμότητα;

«1.165 διοικητικοί και 1.870 εκπαιδευτικοί. Έχουμε ήδη επανατοποθετήσει 1.404 εκπαιδευτικούς με ενδοιδρυματική και δια-ιδρυματική κινητικότητα, προχωρούμε με τους υπόλοιπους, εκεί που χρειάζεται».

Παρά ταύτα παρατηρείται μία σύγκρουση Πρυτανικών Αρχών και Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

«Τα Ιδρύματα είναι πλέον μεγάλοι Οργανισμοί υψηλών απαιτήσεων. Αυτό επιβάλλει η σύγχρονη οργάνωση του οικονομικού και διοικητικού μάνατζμεντ, χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση και πρωτίστως, άρτια ακδημαϊκή λειτουργία.

Όλοι έχουν ρόλο, λόγο και αρμοδιότητες. Ας τις ασκήσουν και χρόνο με το χρόνο θα αξιολογήσουμε εάν χρειάζονται βελτιώσεις».

Έχετε υποστηρίξει ότι ο «μεγάλος ασθενής» ήταν η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Μελετάτε κάτι γι αυτό;

«Δημιουργήσαμε νέους προσανατολισμούς για τη Νέα Γενιά. Με το νέο Επαγγελματικό Λύκειο, με το θεσμό της ‘’Μαθητείας’’, με τα Δημόσια ΙΕΚ, με την ίδρυση των ΣΕΚ, με το Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα και την Τεχνολογία και το Εθνικό Σχέδιο για τη Μαθητεία 2014-2020, διαμορφώνουμε τις συνθήκες ενός αναπτυξιακού δυναμικού σε Ελλάδα και Ευρώπη».

1 σχόλιο:

  1. Αυτή η "επιλεκτική σύγκριση με την -αορίστως οριζόμενη- "Ευρώπη" έχει ξεκινήσει από τον διαφωτισμό της Δύσης, για να μην πούμε ότι αποτελεί συνέχεια των έξωθεν -κυρίως- προσδιοριζόμενων Ενωτικών της Κων/πολης. Όλοι οι "αυθόρμητοι" περιηγητές του 18ου αιώνα στον Ελλαδικό χώρο πέρα από το θαυμασμό τους για τα αρχαία μνημεία (όχι όλλα) "διαπίστωναν" ότι οι νέοι Έλληνες, ελάχιστες αρετές είχαν διατηρήσει, εξ αιτίας των Οθωμανών. Συνεπώς χρειαζόταν η δυτική (εκσυγχρονιστική) παρέμβαση.
    Οι κατηγορίες ως προς τα πρόσωπα (τουρκολάτρης, ρωσόφιλος, ληστής, κακούργος) καθόλου δεν διέφεραν ως συστηματικά οργανωμένες συκοφαντίες από τις σημερινές.
    Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος ήταν η πολιτισμική υποταγή, ή, πιο απλά, η απόρριψη του χριστιανισμού. Βλέπε και την νέα διατύπωση περί "ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΩΣ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ". Στην περίπτωση αυτή, περιορίζεται Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ !
    Θυμηθείτε και το πλαστό κομματικό "δημοκρατικό" τοπίο. Σε περίπτωση που αλλαχθεί στην κυβέρνηση το μαντρί Α με το μαντρί Β, τότε υπάρχει η δικαιολογία για επιβολή ακόμα μεγαλύτερων δεινών. Δημοκρατία του Διαφωτισμού είναι εκείνο το φωτισμένο πολίτευμα στο οποίο πάντα φταίει ο "πολίτης" για όσα παθαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή