Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014

Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ένσαρκος θρύλος και η χαμένη ευκαιρία του ΓένουςΑφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια από την εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" .

3 σχόλια:

 1. Αλέξανδρος Στούρζα27 Ιανουαρίου 2014 - 5:06 μ.μ.

  Αν ο Καποδίστριας ήταν «χαμένη ευκαιρία» σίγουρα αυτό δεν φαίνεται από την ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Γιατί αν φαίνεται, τότε αυτό που φαίνεται, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο αυτό που πραγματικά ήτανε. Πολλά τα προβλήματα της συρραφής, αφού θα πρέπει (υποχρεωτικά) να ισορροπήσει μεταξύ του «τύραννος» και «άγιος» ! Το γιατί πρέπει να ισορροπήσει να μας το πει η Μηχανή του χρόνου. Καλύτερο δεν θα ήταν να μας έλεγε ποιος ήταν και τι έκανε ο Καποδίστριας;

  Ας δούμε μερικά φάουλ μόνο από το Α’ μέρος (Β' δεν άντεξα):

  1. Το 1806 τα Επτάνησα ήταν "ανεξάρτητα" και ο Σουλτάνος απαίτησε από την Επτανησιακή Δημοκρατία να πολεμήσει κατά της Ρωσίας ! Καλό, πολύ καλό !! (γιατί δεν απαίτησε το ίδιο και από την Βρετανία;)

  2. Ο Καποδίστριας μεγάλωσε σε αριστοκρατικό περιβάλλον. Ο Καποδίστριας μεγάλωσε σε χριστιανικό περιβάλλον. (καταλήξτε, μπας και βγάλουμε καμιά άκρη)

  3. Ο γάμος Ιωάννη Καποδίστρια-Ρωξάνης Στούρζα ματαιώθηκε λόγω χαμηλών εισοδημάτων του γαμπρού! Ήμαρτον!!

  4. Ο Γαλάτης μύησε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στην Εταιρεία! Έτσι όπως το λένε, κανείς δεν θα καταλάβει ότι πρόκειται για τον Φιραρή, όχι για τον γνωστό. Αλλά κι αυτό ψέμα είναι και μάλιστα ζωτικό.

  5. Δεν ξέρει η μηχανή του χρόνου αν ο Καποδίστριας στήριξε την Εταιρεία, αλλά έμαθε (λεει) πως κάποιοι είπαν ότι την κατηύθυνε!

  6. Είπε στον Ξάνθο (ο Καποδίστριας)...! Αυτό από πού προκύπτει;

  7. Ο Μέττερνιχ ήταν μισέλληνας, ο Κάνινγκ εργαζόταν υπέρ των Ελλήνων! Άλλο τι θα ακούσουμε;

  8. Ο Μέττερνιχ ήταν εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας! Όχι μόνο δεν ήταν, ούτε καν την ήθελε.

  9. Ο Ναπολέων έγινε βασιλιάς ! (θα ήταν το καλύτερο, αν δεν υπήρχε η Οδησσός, παρόλο ότι αυτό αφορά τους αριστερούς)

  10. Η δολοφονία Γαλάτη φαίνεται κολλητή με την συνάντηση που αυτός είχε με τον Καποδίστρια. Απέχουν 3 χρόνια.

  11. Την εταιρεία που δημιούργησε ο Καποδίστριας μέσα στην Βιέννη το 1814 δεν την είπανε στο Α’ μέρος. Πότε θα την πούνε; Γιατί αν δεν την πούνε και στο Β’ μέρος, τότε, απλώς θα λείπει η Επανάσταση του 1821.

  12. Οι μπαλαλάικες αντί του Γκλίνκα και οι Πινκ Φλόιντ αντί της σονάτας Λες αντιέ συμπληρώνουν την πρώτη ντουζίνα. Υπάρχουν κι άλλα…

  Φτάνει! Έλεος πια με το ότι "έμεινε γνωστός ως Κυβερνήτης". Λες και γεννήθηκε Κυβερνήτης ή στην Ρωσία. Φτάνει και με την καραμέλα "ακραία πολιτικά πάθη". Ισορροπία μεταξύ «τύραννος» και «άγιος» έχουμε φάει μπόλικη. Τίποτα καινούριο δεν υπάρχει κυρά-Μηχανή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω το πνεύμα και τα επιχειρήματα της κριτικής σας.
  (ΣΙΝΩΠΕΥΣ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και λίγα λες κ. Στούρζα...

  Εγώ πάλι αδυνατώ να καταλάβω τι δεν καταλαβαίνει ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ. Γιατί δεν υποβάλλατε λοιπόν έστω και μία ερώτηση; Θα είχε ενδιαφέρον νομίζω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή