Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Δωρεάν όλα τα βιβλία στη Νορβηγία

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας ψηφιοποιείται και μπαίνει on-line σε κάθε σπίτι, δωρεάν. 
Ω, πολιτισμέ!


Οι Νορβηγοί περνούν έτη φωτός μπροστά δίνοντας δωρεάν όλα τα βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε ψηφιακή μορφή σε κάθε ενδιαφερόμενο.Περισσότερα από 135.000 βιβλία περνάνε στην ψηφιοποιημένη τους μορφή σε on-line σύστημα, με το κράτος να αποδίδει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στους συγγραφείς. 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει υπογράψει μια συμφωνία με την Kopinor, η οποία εκπροσωπεί συγγραφείς και εκδότες, και θα πληρώνει σε αυτήν ένα προκαθορισμένο ποσό για τη διανομή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης: περί Παιδείας


Ο Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους την ημέρα του σχολικού εορτασμού των Τριών Ιεραρχών μίλησε στους μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας (Τρίτη 29-1-2013).

Στο δεύτερο video απαντά σε ερωτήσεις των μαθητών.




Ο Διογένης και οι φακές


Diogenes (1)Μία μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές καθισμένος στο κατώφλι ενός τυχαίου σπιτιού. Δεν υπήρχε σε όλη την Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μία σούπα με φακές. Με άλλα λόγια, αν έτρωγες φακές σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας.

Πέρασε ένα απεσταλμένος του άρχοντα και του είπε:  «Α! Διογένη, Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος κι αν κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δε θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές.»

Ο Διογένης σταμάτησε να τρώει, σήκωσε το βλέμμα και κοιτάζοντας στα μάτια τον πλούσιο συνομιλητή του αποκρίθηκε:  «Α, φουκαρά αδελφέ μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα.» 

http://www.alexiptoto.com/

Παιδαγωγικές ἀντιλήψεις τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν

Σχοινᾶς Φώτιος 

Ἡ ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, ἔχει θεσπισθεῖ ἤδη ἀπό τό ἀκαδημαϊκό ἔτος 1843/44 ἀπό τή Σύγκλητο τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Ἀθήνας ὡς ἡ ἑορτή τῆς παιδείας. Ἡ καθιέρωση αὐτή ὀφείλεται στό γεγονός ὅτι οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες ἐπεχείρησαν καί ἐπέτυχαν τή σύζευξη τοῦ χριστιανικοῦ σωτηριολογικοῦ μηνύματος μέ τήν ἑλληνική παιδεία, τή χριστιανική Πίστη μέ τόν ἑλληνικό Λόγο. Οἰ ἑλληνομαθεῖς χριστιανοί Πατέρες ἔδωσαν καινές, χριστιανικοῦ περιεχομένου, ἀπαντήσεις στά ἐρωτήματα – θεολογικά, ὀντολογικά, κοσμολογικά, γνωσιοθεωρητικά, ἠθικά καί ἀνθρωπολογικά – πού ἀπασχολοῦσαν τήν ἑλληνική ἀπορητική διανόηση. Κυριολεκτικῶς εἰπεῖν ἀποδόμησαν ἕνα παλαιό, γερασμένο καί θνήσκοντα κόσμο καί δόμησαν ἕνα καινούργιο κόσμο μέ καινούργιες θέσεις σέ παμπάλαια, πανανθρώπινα ἐρωτήματα. Δύο κόσμοι, ὁ ἑλληνικός καί ὁ χριστιανικός, δύο στάσεις, δύο νοοτροπίες, δύο ὡς τότε ἀσύμπτωτα καί ὡς ἕνα βαθμό ἀντιμαχόμενα πολιτισμικά μεγέθη συναντήθηκαν, ἀλληλοδιαποτίστηκαν καί παρήχθη ἕνα νέο πολιτισμικό κατόρθωμα πού ἐπρόκειτο νά ἀποτελέσει τόν πυρήνα τοῦ Μεσαίωνα καί τό γονιμοποιό σπέρμα τῆς νεώτερης Εὐρωπαϊκῆς νεωτερικότητας. Ἡ συνάντηση καί ἀλληλοδιαπλοκή τοῦ Ἑλληνισμοῦ μέ τόν Χριστιανισμό ὑπῆρξε τό μέγιστον πολιτισμικό γεγονός στήν πνευματική ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητος. Ὅπως ἔχει γραφεῖ «ἡ ἰστορική συνάντηση τοῦ Χριστιανισμοῦ μέ τόν Ἑλληνισμό ὑπῆρξε χωρία ἀμφιβολίαν τό μεγαλύτερο κοσμοϊστορικῆς σημασίας γεγονός πού ἐπήγαγε τήν βαθύτερη καί ριζικώτερη τομή στήν καθόλου ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητος» (Μιχ. Φ. Δημητρακοπούλου, Μελέτες κριτικῆς φιλοσοφίας καί μεταφυσικῆς, Ἀθῆναι 2005, σελ. 288). Καί αὐτή τήν κοσμοϊστορικῆς σημασίας συνάντηση ἐπέτυχαν κυρίως οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες (καί ὁ Γρηγόριος Νύσσης βεβαίως).

30 Ἰανουαρίου - ἐθνική ἑορτή τῶν γραμμάτων


Είναι διαχρονική η συλλογική αντίληψη της ιερότητας;


Έχει κάπως ξεκαθαρίσει το θέμα “E.E.”. Η Ευρώπη έπαψε να είναι ταμπού, και η άποψη ότι Κομισιόν και Ε.Κ.Τ. συνειδητά παραβιάζουν και ανεπιστρεπτί ψαλιδίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιθανώς μειοψηφία στην χώρα μας, όμως για πρώτη φορά έγινε αισθητό το διαρκές ψεύδος των εδώ κυβερνώντων. Η πλήρης εξωθεσμική εξάρτησή τους από τους “ισχυρούς” της Ε.Ε. μάταια προσπαθεί να εμφανιστεί ως τήρηση των ευρωπαϊκών θεσμών. Άρα για πρώτη φορά και ο Έλληνας, που έχει επίγνωση της ευθύνης του (όχι στο επίπεδο της παγκαλικής χυδαιότητας), νιώθει ότι αυτός που τον κατηγορεί ως διεφθαρμένο είναι ο διατεταγμένος διαφθορέας του. Τα καλλιεργημένα ευρωσύνδρομα λοιπόν μειώθηκαν και οι πάλαι ποτέ διαχωριστικές γραμμές του εγχώριου κομματισμού αποκαλύφθηκαν και χαρακτηρίζονται ως εκ προμελέτης νόθες. Μέχρι εκεί όμως. Οι φωνές για ξεσηκωμό, ακόμα και οι πιο συγκροτημένες, δεν αποδίδουν και από αρκετούς υπάρχει το αόριστο αίτημα να ξαναγυρίσουμε στο βιοτικό επίπεδο του 2009 ή να εφαρμόσουμε τους υπάρχοντες νόμους, ή να φτιάξουμε νέους ή να γυρίσουμε στην δραχμή κλπ κλπ.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

"μικροαμαρτίες" του παρελθόντος για τον εύελπι Χατζημαρκάκη

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης μιλάει και... ''Μακεντόνσκι''!!!

Στο 1.91 δισ. οι δαπάνες για φροντιστήρια και ιδιαίτερα


Αν αναλογιστούμε ότι συνολικά για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο δαπανά περί τα 15δις ετησίως, (ίσως και λιγότερα πια...) τότε έχουμε χαρακτηριστικό μέτρο σύγκρισης του όγκου των δαπανών για την "δωρεάν παιδεία"


Οι οικογένειες δαπανούν 1,05 δισεκατομμύρια για φροντιστήρια στα μαθήματα του σχολείου και σε ιδιαίτερα μαθήματα όπως προκύπτει και από σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας.


Όπως αναφέρει η ΟΕΦΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και κακώς αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα ότι το πόσο αυτό αφορά μόνο τα φροντιστήρια.
Μάλιστα, αναφέρει η ΟΕΦΕ, από το 1,91 δισ. ευρώ που αφορούν στην φροντιστηριακή υποστήριξη για τα μαθήματα του σχολείου και τις ξένες γλώσσες, περίπου τα μισά (1,05 δισ. ευρώ) αφορούν στην φροντιστηριακή υποστήριξη για τα μαθήματα του σχολείου, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ευτράπελη σύμπτωση ή τραγικός οιωνός;


ανομολόγητες πτυχές της ιστορίας: Η WALL STREET ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

«Σε δύο χρόνια η Γερμανία θα παράγει πετρέλαιο και αέριο από 
μαλακό άνθρακα αρκετό για μακροχρόνιο πόλεμο. Η Standard Oil 
της Νέας Υόρκης την προμηθεύει με εκατομμύρια δολάρια για να 
βοηθήσει». 




(Αναφορά του Εμπορικού Ακόλουθου, Πρεσβεία των ΗΠΑ στο 
Βερολίνο, Γερμανία, Ιανουάριος 1933, προς State Department, 
Ουάσιγκτον.)


Το 1947 ο Heinrich Brüning, ο οποίος είχε διατελέσει καγκελάριος της Γερμανίας κατά τα έτη 1930-1932, έστειλε απ’ την Αμερική μία επιστολή στην Deutsche Rundschau: «Η χρηματοδότηση του ναζιστικού κόμματος από πρόσωπα τα οποία δεν θα περίμενε ποτέ κανείς να το υποστηρίξουν, είναι κεφάλαιο ιδιαίτερο. Εγώ δεν μίλησα ποτέ δημοσίως, όμως για το συμφέρον της Γερμανίας ίσως θα ήταν αναγκαίο να το κάνω, για να αποκαλύψω πώς οι ίδιοι τραπεζίτες, το φθινόπωρο του 1930, προσπάθησαν να επηρεάσουν τον πρεσβευτή Sackett εναντίον της κυβέρνησής μου και υπέρ του Ναζιστικού κόμματος…»

Τι εννοούσε με αυτές τις φράσεις ο Heinrich Brüning; Φυσικά δε αναφερόταν στον Αμερικανό βιομήχανο Henry Ford, μια που εξαιτίας των πεποιθήσεών του, ήταν φυσικό και αναμενόμενο να χρηματοδοτήσει τον Χίτλερ. Ποια ήταν λοιπόν εκείνα τα πρόσωπα για τα οποία ο Heinrich Brüning δεν μπόρεσε ποτέ να μιλήσει δημοσίως;

π. E. Γκανάς : Δογματική ακρίβεια και ηθικός βίος

Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το Ίδρυμα Άρτος Ζωής διοργάνωσε συνέδριο με θέμα: «Η επιστροφή της ηθικής. Παλαιά και νέα ερωτήματα» 

O π. Ευάγγελος Γκανάς, εφημέριος του Ι.Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων μίλησε με θέμα:
Δογματική ακρίβεια και ηθικός βίος: Πώς αλληλοδιαπλέκονται στη ζωή των χριστιανών στο διάβα των αιώνων;


(Από το "αντίφωνο")

Η πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στον δάσκαλο


Σήμερα ο νέος άνθρωπος, που προσφέρει τη φρεσκάδα του, την προθυμία του, τα χρόνια της πρώιμης ηλικίας του, ζητά από το δάσκαλό του, να είναι μια καλλιεργημένη διάνοια, ένα πνεύμα ανοιχτό και ανήσυχο. Στην εποχή της απόλυτης επαγγελματικής εξειδίκευσης, όπου ο εμπειρισμός δεν αρκεί, ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, ο νόμος της επιστημονικής αρτίωσης.

Χρειάζεται λοιπόν, επίμονη παρακολούθηση των παιδολογικών επιστημών και προοδευτική αναβάθμιση της γενικής καλλιέργειάς του δασκάλου, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σύγχρονη σχολική πραγματικότητα, να αποβεί άξιος ενσαρκωτής ιδανικών πολιτισμού και ανθρωπισμού, να οδηγήσει φυσικά και αβίαστα στο βιολογικό ωρίμασμα ατόμων με γνωστική περιέργεια, που είναι οι μαθητές. Χρειάζεται από μέρους του, έρευνα και ορθή διαχείριση της παιδικής νοοτροπίας, των ενδιαφερόντων, των αναγκών και ροπών του νέου ανθρώπου.

Χρήστος Γιανναράς: Γιατί ανέφικτη μια «Δανία του Nότου»

Μοιάζει μάλλον κοινή η παραδοχή ότι, στο πλαίσιο του «παραδείγματος» (πολιτισμού) της Nεωτερικότητας και ειδικά στο πεδίο της πολιτικής, οι σκανδιναβικές κοινωνίες έχουν κατορθώσει ζηλευτά επιτεύγματα: Eφτιαξαν το μάλλον πληρέστερο και πιο προηγμένο, σταθερό και μακρόβιο «κοινωνικό κράτος», που σημαίνει: πέτυχαν σθεναρή και αποτελεσματική αντίσταση στην απανθρωπία του αχαλίνωτου καπιταλισμού, στον πρωτογονισμό της ασυδοσίας των «αγορών». Xωρίς να διολισθήσουν στον ολοκληρωτισμό.

O διοικητικός μηχανισμός του κράτους εμφανίζει στις σκανδιναβικές κοινωνίες το μικρότερο μάλλον (ή μηδενικό) ποσοστό αυτονόμησης από την κοινωνία και τις ανάγκες της –το κράτος λειτουργεί για να υπηρετεί τους πολίτες, όχι τη δημοσιοϋπαλληλία και τα κόμματα– η έννοια του «πελατειακού κράτους» είναι αδιανόητη.

Aπό τους κυβερνώντες (τους διαχειριστές της εξουσίας) απουσιάζει, εντυπωσιακά, κάθε ίχνος ηγεμονικής συμπεριφοράς, αγερωχίας, έπαρσης, οιηματικής αλαζονείας στο ύφος, στις χειρονομίες, στην εκφραστική τους. Mοιάζει αυτονόητο να ταυτίζεται το δημόσιο αξίωμα με τη γοητευτική απλότητα, την αξιοπρέπεια, την παραίτηση από τη φτήνεια της παντοδαπής ιδιοτέλειας.

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Η έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α αποτελούμενη απο 335 σελίδες που παρήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης και που κόστισε 990.000 Ευρώ δηλαδη περίπου 3000 Ευρώ η σελίδα ειναι πολύ αμφίβολο εάν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Έκθεση αυτή εχει σαν στόχο και σκοπό την μείωση των τιμών μιας σειράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, οπως γάλα, ψωμί, απορρυπαντικά ,μη συνταγογραφούμενα  φάρμακα κλπ.Με τις προτάσεις αυτές του  ΟΟΣΑ εχουν αντιδράσει ολοι οι εμπλεκόμενοι κλάδοι,φαρμακοποιοί,αρτοποιοί,κτηνοτρόφοι κλπ. επισημαίνοντας οτι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε  πιθανή επικινδυνότητα της ασφάλειας  των προίόντων και υποβάμιση  της ποιότητας των αλλά και της ποιότητας ζωής των καταναλωτών.Στο άρθρο αυτό θα αναφερθώ στους κινδύνους που εγκυμονούνται απο τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ψωμί,βασικό ειδος διατροφής του έλληνα καταναλωτή.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ένας Σαλονικιός στην Ανταρκτική... 14'630 χιλιόμετρα μακριά!



Ταξίδεψε 14.630 χλμ για να γίνει «κοσμοναύτης» επί της γης. Έζησε 12 μήνες σε μια απομονωμένη βάση, τους 4 με πλήρες σκοτάδι τριγύρω.

Έπινε νερό 500 ετών, δάκρυσε όταν είδε μετά από μήνες ντομάτα (!), ξέχασε τι μέγεθος έχει ένα παιδί, βρέθηκε στη μέση μιας αποικίας 3.500 αυτοκρατορικών πιγκουίνων… Είναι ο γιατρός Ευάγγελος Καϊμακάμης και μόλις γύρισε από την Ανταρκτική.

ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Το ελληνικό υπεραυτοκίνητο!


Όμως ο Δημήτρης Κορρές, παρά το ταπεινό παρουσιαστικό του, κάθε άλλο από τυχαίος είναι.:

Το όνομά του κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα σαν «αστικός μύθος». Τον καλούν να δώσει λύσεις εκεί που όλοι οι άλλοι αποτυγχάνουν. Ζώντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κάπου στην Πεντέλη, οι φήμες κάνουν λόγο για ένα «genius» της μηχανικής, αρχιτέκτονα στο επάγγελμα, ιδιόρρυθμο άνθρωπο, στου οποίου το λεξιλόγιο δεν υπάρχει η λέξη «ακατόρθωτο» και ο οποίος είναι ικανός να κατασκευάσει οτιδήποτε στην αυλή του σπιτιού του. Όταν λέμε όμως οτιδήποτε εννοούμε Ο-Τ-Ι-Δ-Η-Π-Ο-Τ-Ε...

Ιωάννης Καποδίστριας: Ο ένσαρκος θρύλος και η χαμένη ευκαιρία του Γένους



Αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια από την εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" .

Σε τι ποσοστό οι Ευρωπαίοι νέοι μένουν μαζί με τους γονείς τους;


Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Οι 100 εθελοντές από την Αϊτή που ήρθαν να πολεμήσουν στην επανάσταση του 1821 και πέθαναν στο ταξίδι


Το 1821, η εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού, αρχικά δεν ενθουσίασε τους Ευρωπαίους.Μια ενδεχόμενη διάλυση της αυτοκρατορίας των Τούρκων, θα ανέτρεπε ριζικά την κατάσταση στην Ευρώπη.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά και για να εξυπηρετήσουν η κάθε μια τα δικά της συμφέροντα, οι δυνάμεις της Ευρώπης δεν αναγνώρισαν την ελληνική επανάσταση.Η αναγνώριση ήρθε από το Χαΐτιον, τη σημερινή Αϊτή

Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση των Ελλήνων και τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους, ήταν η Αϊτή, που τότε ονομαζόταν στα ελληνικά Χαΐτιον.Η Αϊτή ήταν μια ανεξάρτητη, αλλά πολύ φτωχή χώρα – προϊόν της Γαλλικής Επανάστασης.

Ἐπιστολή τῆς Συνόδου πρός τούς μαθητές γιά τήν ἑορτή τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
 
Πρός τούς μαθητές καί τίς μαθήτριες ὅλων τῶν Ἑλληνικῶν Σχολείων

Ἀθήνα, Ίανουάριος 2014
 
Ἀγαπητά μας παιδιά,

Ἀπό τίς πρῶτες ἡμέρες τῆς Ἀνεξαρτησίας τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους, οἱ πρόγονοί μας, ἐκεῖνοι δηλαδή πού ἀγωνίσθηκαν τό 1821 γιά νά ἐλευτερωθοῦμε, καθιέρωσαν νά τιμῶνται οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες ὡς οἱ προστάτες τῶν Ἑλληνικῶν Γραμμάτων. Ἡ ἑορτή τους, στίς 30 Ἰανουαρίου, δέν εἶναι μία ἁπλή ἀργία. Εἶναι μία ἡμέρα ἐκκλησιασμοῦ καί πνευματικοῦ ἑορτασμοῦ γιά νά μπορέσετε καό σεῖς μαζί μέ τούς γονεῖς καί τούς δασκάλους σας νά ἐμπνευσθεῖτε ἀπό τή ζωή καί τά διδάγματα τῶν Τριῶν Μεγίστων Φωστήρων τῆς Τρισηλίου Θεότητος.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Η καμπύλη Lafer και η Ελληνική αντιμετωπισή της

Όσο πιο πολλούς φόρους ζητούν οι κυβερνήσεις, τόσο λιγότερα χρήματα εισπράττουν


Όταν οι κυβερνήσεις αποκαλύπτουν σχέδια να αυξήσουν τον υψηλότερο συντελεστή στο φόρο εισοδήματος, υποστηρίζο...υν ότι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα ταμεία του κράτους. Όμως κάποιοι οικονομολόγοι αμφισβητούν αυτές τις προβλέψεις, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από τη φορολογία αυξάνονται μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο φορολογικό συντελεστή - όταν αυτός ξεπεραστεί, αρχίζουν ξανά να πέφτουν.

Αγλωσσία με greeklish, αφασία με δυσαρμονία και καχεξία...

Του Στέλιου Συρμόγλου

Αγλωσσία με greeklish, αφασία, διαλεξία και τελικώς δυσαρμονία, είναι τα εμφανή συμπτώματα μιας καχεξίας που μαστίζει τα πάντοια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. 
Και η η αγλωσσία διαιωνίζεται, γιατί το πρόβλημα ολίγιστοι το λαμβάνουν υπόψη. Οι άλλοι, οι πολλοί αρκούνται στη σύγχυση που εκφράζεται δια του "κατά προσέγγιση" και που δημιουργεί την ανάγκη μιας ψευδούς σιγουριάς, η οποία εκφέρεται με το αντισταθμιστικό εκείνο "δε βαριέσαι" ή "νάσαι καλά", που ακολουθεί στα χείλη τους, κάθε σχεδόν έννοια, κάθε κρίση, κάθε αντίδραση.

Στη δυστοκία που ο ελληνικός πνευματικός κόσμος φωνασκώντας δοκιμάζει το επίπεδο του γλωσσικού οργάνου με το οποίο αρέσκεται να εκφράζεται, έχει προστεθεί από μακρού το σύνδρομο της ατελούς και βεβιασμένης επωάσεως, οφειλομένης στην αυθαιρεσία των μελών της κοινωνίας μας. Το αποτέλεσμα είναι φυσικά συγγενώς πάσχον. Δεν αληθεύει πως τη γλώσσα τη διαμορφώνουν οι λογοτέχνες και οι ποιητές. Αυτών η προσφορά συνίσταται στο να τη σμιλεύσουν, να τη λειαίνουν. Ο ποιητής Ρακίνας υπήρξε λαμπρός ελληνιστής, Πόσοι, αλήθεια, νεοέλληνες λογοτέχνες είναι σε θέση να καυχηθούν για την ελληνομάθειά τους, για τον σωστό και μεθοδικό τους οντολογικό και κοινωνικό προβληματισμό, τον οποίο τα έργα τους υποτίθεται ότι δηλώνουν;

Τι στην ευχή ξέρουμε τελικά;

Μια ταινία για όσα (νομίζουμε ότι) ξέρουμε, όσα δεν ξέρουμε για τον κόσμο μας...
(η ταινία παίζει σε 16 κομμάτια)

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Όταν οι Έλληνες της Αμερικής ανοίγουν σουβλατζίδικα, ένας Νιγηριανός λάτρης της ελληνικής γραμματείας, άνοιξε ελληνικό βιβλιοπωλείο!

"Η Ελλάδα παραμένει το φως του κόσμου."

Όταν οι Έλληνες της Αμερικής ανοίγουν σουβλατζίδικα, ο Νιγηριανός οδοντίατρος Sam Chekwas, λάτρης της ελληνικής γραμματείας, άνοιξε ελληνικό βιβλιοπωλείο, με στόχο να διαφυλάξει την ελληνική γλώσσα, και να μυήσει σ΄αυτή και τη λογοτεχνία της ακόμα και τους Αμερικανούς. Είναι το μοναδικό Ελληνικό βιβλιοπωλείο στη Νέα Υόρκη. Εύγε του... και ντροπή μας!

Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε (φυσικά στα Ελληνικά). Διαρκεί μόνο 4 λεπτά και αξίζει το χρόνο σας.


https://www.youtube.com/watch?v=qmj21RVLvTc

Υ/Γ: Μια φίλη, που έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στον ανωτέρω επιχειρηματία για την απόφασή του, έλαβε την εξής απάντηση :

"Η Ελλάδα παραμένει το φως του κόσμου."

http://antiparakmi.blogspot.com/2014/01/blog-post_22.html

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΜΑΤΑ-Σκοπιανό: σε τέλμα ή όχι;

ενδιαφέρον σχόλιο αναγνώστου μας:

(στην ανάρτηση: http://ethniki-paideia.blogspot.gr/2014/01/blog-post_20.html )

«Αυτή η "επιλεκτική σύγκριση με την -αορίστως οριζόμενη- "Ευρώπη" έχει ξεκινήσει από τον διαφωτισμό της Δύσης, για να μην πούμε ότι αποτελεί συνέχεια των έξωθεν -κυρίως- προσδιοριζόμενων Ενωτικών της Κων/πολης. Όλοι οι "αυθόρμητοι" περιηγητές του 18ου αιώνα στον Ελλαδικό χώρο πέρα από το θαυμασμό τους για τα αρχαία μνημεία (όχι όλλα) "διαπίστωναν" ότι οι νέοι Έλληνες, ελάχιστες αρετές είχαν διατηρήσει, εξ αιτίας των Οθωμανών. Συνεπώς χρειαζόταν η δυτική (εκσυγχρονιστική) παρέμβαση.
Οι κατηγορίες ως προς τα πρόσωπα (τουρκολάτρης, ρωσόφιλος, ληστής, κακούργος) καθόλου δεν διέφεραν ως συστηματικά οργανωμένες συκοφαντίες από τις σημερινές.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος ήταν η πολιτισμική υποταγή, ή, πιο απλά, η απόρριψη του χριστιανισμού. Βλέπε και την νέα διατύπωση περί "ΧΑΜΕΝΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΩΡΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΕΩΣ ΤΡΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ". Στην περίπτωση αυτή, περιορίζεται Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ !
Θυμηθείτε και το πλαστό κομματικό "δημοκρατικό" τοπίο. Σε περίπτωση που αλλαχθεί στην κυβέρνηση το μαντρί Α με το μαντρί Β, τότε υπάρχει η δικαιολογία για επιβολή ακόμα μεγαλύτερων δεινών. Δημοκρατία του Διαφωτισμού είναι εκείνο το φωτισμένο πολίτευμα στο οποίο πάντα φταίει ο "πολίτης" για όσα παθαίνει.»

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

πόσο διαρκούν τα μαθήματα στην Φινλανδία;


Επειδή πολύ εύκολα και ανέξοδα από "υπεύθυνα" υπουργικά χείλη εκφέρονται αήθειες του είδους "έχουμε την μικρότερη διάρκεια μαθημάτων στην Ευρώπη", οι οποίες φυσικά βρίσκουν ευήκοα ώτα στον παραπληροφορημένο πληθυσμό της χώρας (ποιος θα μπει στον κόπο να ψάξει;...) θα παραθέσουμε μόνο την περίπτωση της Φινλανδίας (της οποίας το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί πολυθρύλητο πρότυπο για σχετικούς και ασχέτους στην χώρα μας).
Λοιπόν, στην χώρα-πρότυπο τα σχολικά μαθήματα διακόπτονται για 15-16 εβδομάδες ετησίως, όπως μας πληροφορεί το http://www.schoolholidayseurope.eu/finland.html, μάλιστα με περίπου 2,5 μήνες καλοκαιρινών διακοπών σε μια χώρα μη μεσογειακή. Δηλαδή η διάρκεια των μαθημάτων είναι ακριβώς ίδια με την Ελλάδα. 
Φυσικά κανένας Φίννος υπουργός παιδείας δεν θα καταδεχθεί να επικαλεστεί σύγκριση με "την Ευρώπη", ως επιχείρημα για τις επιλογές του. Αυτό -όντως- είναι μια αξιοσημείωτη διαφορά...
(ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ)

Αρβανιτόπουλος: «Επιμήκυνση του διδακτικού έτους, που είναι το μικρότερο στην Ευρώπη»


Δεν κρύβεται πια η πεποίθηση των επιτελών του Υπουργείου Παιδείας ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί  και μαθητές είναι ημι-αργόσχολοι, και ότι για το χάλι της Παιδείας φταίνε όλοι οι άλλοι πλην των ιδίων και των στρατηγικών επιλογών τους. Η συνέντευξη είναι διαφωτιστική επί πολλών θεμάτων...
(παρατήρηση: αυτή η επιλεκτική σύγκριση με την -αορίστως οριζόμενη- "Ευρώπη" έχει καταντήσει κωμικά ενοχλητική)

Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το αν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για την φετινή Α’ τάξη του λυκείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάτε σε αυτό;
Φυσικά και θα ισχύσει. ‘Όπως έχω δηλώσει, ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και γι’ αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν.

Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού;
Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά.

ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ 17/01/14 " ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ" ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ



Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Μανιτάκης: Η Τρόικα μου ζητούσε μέτρα σοκ γιατί «μόνο με βία καταλαβαίνουν οι τεμπέληδες»


«...μόνο με βίαια και αυταρχικά μέτρα καταλαβαίνουν αυτοί οι τεμπέληδες και ανίκανοι!   »

Επίθεση στην Τρόικα εξαπέλυσε ο Αντώνης Μανιτάκης κατηγορώντας το κλιμάκιο των δανειστών ότι ήθελε να προκαλέσει ιδεολογικό σοκ στο Δημόσιο.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 ο ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως η σύνδεση της κινητικότητας με τις απολύσεις που ηταν μία πολιτική απόφαση, κατέστρεψε το πρόγραμμα της κινητικότητας. 

«Μας ζήτησαν μέσα σε 15 ημέρες να βάλουμε σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι πήγε στράφι το πρόγραμμα κινητικότητας μέσω της αξιολόγησης. Γιατί κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να το εμπιστευθεί όταν η αξιολόγηση έχει στόχο τις απολύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Τρόικα ήθελε να προκαλέσει ιδεολογικό σοκ. Έλεγαν ότι μόνο με βίαια και αυταρχικά μέτρα καταλαβαίνουν αυτοί οι τεμπέληδες και ανίκανοι!»

Παράλληλα δεν έλειψαν και τα καρφιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον κ. Μανιτάκη να παραδέχεται μεν πως πολλοί οργανισμοί του Δημοσίου πρέπει να κλείσουν και να συγχωνευθούν σημείωσε ωστόσο πως ο διάδοχός του δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που εκείνος ξεκίνησε γιατί είναι «δέσμιος των αντιστάσεων».


http://oneminute.gr/detail?id=16283

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ἡ Ἁγια-Σοφιά νά ἐπιστραφεῖ στούς Ὀρθοδόξους! [Μιά ἀπόφαση τοῦ Κογκρέσου τῶν Η.Π.Α., πού ...ἀποσιωπήθηκε!]

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου-συγγραφέα
ΜΙΑ “ΚΡΥΦΗ” ΕΙΔΗΣΗ: Η είδηση, περυσινή μάλιστα, δεν ακούστηκε ούτε δημοσιεύτηκε πουθενά! [Γιατί;]. Μια απόφαση που απαγορεύει στους Τούρκους να μετατρέπουν σε τζαμιά, ξενοδοχεία, μουσεία, ή στάβλους(!), χριστιανικούς ναούς! [Αντί να εκμεταλλευθεί αυτή την απόφαση ο Πρωθυπουργός απαιτώντας από το νεο-σουλτάνο Ερντογάν να αποκαταστήσει τους Ορθόδοξους ναούς σε Τουρκία και Κύπρο, σπεύδει να κτίσει τζαμί στην Αθήνα, μάλιστα με λεφτά των αφαιμαχθέντων Ελλήνων πολιτών!] Πρόκειται για μεγάλη νίκη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Πολεμώντας σκληρά για το θέμα, πέρασαν νόμο στο Κογκρέσο που υποχρεώνει τους Τούρκους να επιστρέψουν την Αγια-Σοφιά στο Πατριαρχείο και να γίνει πάλι Ορθόδοξος Ναος (ο νόμος πέρασε πρώτα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Συγκλήτου). Σήμερα οι Τούρκοι νιώθουν με την πλάτη στον τοίχο, γιατί τους πιέζουν οι Αμερικάνοι να εφαρμόσουν το νόμο. Το πλήρες κείμενο υπάρχει στην ιστοσελίδα:
(Πρέπει να το μελετήσουν και οι αγαπητοί εθνοπατέρες μας, κυρίως οι καταγόμενοι από αλύτρωτες πατρίδες, γνώστες μάλιστα της απελπιστικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί τα ορθόδοξα μνημεία της Μ. Ασίας!)

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Παραίτηση διευθυντού Γυμνασίου στην Φλώρινα - "Θέλουν να μας διαλύσουν..."


Παραίτηση βόμβα Διευθυντή Γυμνασίου, καθώς όπως τονίζει ¨μας διαλύουν¨ και ¨δεν μπορώ να γίνω μέρος της διάλυσης¨


Προς τους φίλους Διευθυντές και όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς

Παραίτηση από τη θέση του Διευθυντή του Γυμνασίου Αμμοχωρίου


Πάντα πίστευα σε μια διευθυντική θητεία με δημοκρατικότητα, που θα δίνει λόγο στα οράματα και τις πρωτοβουλίες των συναδέλφων, στις ιδιαιτερότητες και τις κλίσεις των μαθητών. Πάντα πίστευα στον Διευθυντή που θα ξεπερνά τις τυπικότητες στοχεύοντας πέρα από παγερές γραφειοκρατίες, στη δημιουργία ενεργών πολιτών.
Πάντα πίστευα ότι διοίκηση σημαίνει διορατικότητα, πρωτοπορία, συμμετοχή, συναδελφικότητα. Όταν ανέλαβα τη θέση του Διευθυντή του Γυμνασίου Αμμοχωρίου ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι θα κατέληγα να γίνω ελεγκτής παρουσίας, συντάκτης προγραμμάτων με επιφύλαξη, τιμητής των συναδέλφων, αποδέκτης υποβιβασμών.
Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μου ζητηθεί να συμπεριφέρομαι σαν ένας στυγνός γραφειοκράτης με προσκόλληση στην απόλυτη τυπικότητα, αδιάφορος για την δημιουργία κλίματος εκπαιδευτικής προσφοράς και καινοτομίας.
Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μου ζητηθεί να βάλω απέναντί μου τον σύλλογο, τον συνάδελφο, τον ίδιο μου τον «εαυτό», για να τον κατατάξω, ώστε να τον καταστήσω εύκολη λεία όσων επιδιώκουν να έχουν διαθέσιμους «αριθμούς», διαθέσιμα «νούμερα» για καρατόμηση.
Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα επιβάλουν εξωτερικούς κριτές των αποφάσεων Διευθυντή και συλλόγου οι οποίοι θα αρνούνται να αποδεχθούν τις προτάσεις του. Ποτέ δεν θεώρησα ότι η επιλογή μου σε κάποια θέση, ως Διευθυντής, Σχολικός Σύμβουλος ή Διευθυντής Διεύθυνσης θα με διαφοροποιήσει από τους συναδέλφους μου.

Η γλαύξ της σοφίας και ο μπούφος του ΟΕΔΒ...


Η κουκουβάγια το ιερό πουλί της Θεάς Αθηνάς, αποτελεί σύμβολο σοφίας, σύνεσης, αλλά και της πόλης των Αθηνών.

Ως ιερό πουλί της Αθηνάς ονομάζεται «Γλαύξ», καθώς ένα από τα προσωνύμια της Θεάς της Σοφίας ήταν «γλαυκώπις», λόγω των σπιθιροβόλων γαλάζιων ματιών της.

Η Γλαύξ συμβολίζει την σοφία, διότι είναι νυχτόβιο πτηνό το οποίο έχει εξαιρετική όραση ακόμα και στο σκοτάδι. Έχει την φυσική συνεπώς ιδιότητα να βλέπει την «αθέατη πλευρά των πραγμάτων», εκεί που άλλοι αδυνατούν λόγω του σκότους.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

"No Democracy"


"Με συγχωρείτε. Δεν κυβερνάτε εσείς την Ελλάδα. Η τρόικα κυβερνά! Το κόμμα σας ονομάζεται "Νέα Δημοκρατία", αλλά νομίζω ότι θα 'πρεπε να το ονομάσετε "No Democracy" (Μη Δημοκρατία), διότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό ξένη κατοχή!."

Τέτοια επίθεση την ημέρα που θα περιέγραφε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν την είχε φανταστεί. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε τον... εξάψαλμο από τον Βρετανό ευρωβουλευτή, που δε... συγκρατήθηκε και ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, όχι μόνο για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά αλλά τους Έλληνες πολιτικούς γενικότερα, αφού η αναφορά του έφτασε μέχρι τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο χαρακτήρισε υπάλληλο μαριονέτα της Goldman Sachs!

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΑΜΑΤΑ Η Μάνα Θράκη μας καλεί


Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Όταν το σχολικό πρόγραμμα διαμορφώνεται βάσει των αναγκών των ξενοδόχων...

«Λευκή εβδομάδα» με κλειστά σχολεία τον Μάρτιο

* Σκοπός η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μετά από αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων


«Λευκή εβδομάδα» ή αλλιώς «σχολική ανάπαυλα» τιτλοφορείται ο νέος τουριστικός θεσμός στη χώρα μας, που θα εφαρμοστεί από φέτος και συγκεκριμένα το χρονικό διάστημα μετά την Καθαρά Δευτέρα, στις 4-7 Μαρτίου, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία θα κλείσουν τα σχολεία, για διακοπές.
Πρόκειται για μια κατάκτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που αποτελούσε χρόνιο αίτημά της, με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και μόλις πρόσφατα σε σύσκεψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της με αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εγκρίθηκε η άμεση υλοποίησή του.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Μαγνησίας, κ. Κώστα Λεβέντη, η πρόταση των ξενοδόχων βρήκε σύμφωνους τους υπουργούς Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας, οι οποίοι δρομολογούν αντίστοιχα στα υπουργεία τους, τις απαραίτητες διαδικασίες εφαρμογής της.

ΜΙΝΩΪΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ : ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ


Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Αντίσταση

«…και προσεκύνησαν τον δράκοντα, όστις έδωκεν εξουσίαν εις το θηρίον, και προσεκύνησαν το θηρίον, λέγοντες· Τις όμοιος με το θηρίον; τις δύναται να πολεμήση με αυτό;» (Αποκάλυψις, 13:4) 


Είναι ιδιαίτερα προβληματικό να καλείτε εδώ τον κ. Σημίτη...

Μέλος της ελληνικής ομάδας του Βερολίνου "Real Democracy Now!" λέει μερικά από αυτά που έπρεπε να έχουμε πει εδώ όλοι



Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χειροπέδες σε καθηγητή - Σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή


Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του εκπαιδευτικού Παύλου Αντωνόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στελέχους του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση. Αύριο περνάει εισαγγελέα. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, μεταξύ άλλων, αντιμετωπίζει και την ποινή της απόλυσης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Ο καθηγητής Παύλος Αντωνόπουλος, σιδηροδέσμιος στα Προπύλαια, ανάμεσα σε δύο νεαρούς αστυνομικούς που θα μπορούσαν να ήταν μαθητές του. Σημαδιακή, συμβολική η εικόνα. 

Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ στέλνοντας στην Ασφάλεια τους δασκάλους… 

Ο Π. Αντωνόπουλος, καθηγητής μαθηματικών, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνελήφθη στη διάρκεια άσκησης έντονης αστυνομικής βίας κατά των συνδικαλιστών Γρ. Καλομοίρη, Τ. Τουλγαρίδη κ.ά., καθώς και της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Σταμπουλή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BE%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82#ixzz2pr6VGjMk
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Μνημείο δημοσιογραφικής κατάντιας!

Οι αρχιερείς του ψεύδους, το μιαρό δίδυμο Τρέμη-Πρετεντέρη, σχολιάζουν ένα μουσικό βίντεο, στο οποίο συμμετέχει παίζοντας μπαγλαμαδάκι ο Χριστόδουλος Ξηρός....
... με την διαφορά ότι το βίντεο γυρίστηκε την δεκαετία του '90, όπου ο Χριστόδουλος συνοδεύει την τραγουδίστρια Λεγάκη. Όμως το εμφανίζουν (εν γνώσει τους!) ως γυρισμένο χθες, μετά την παραβίαση των περιοριστικών όρων από πλευράς Ξηρού.
Οι φερόμενοι ως δημοσιογράφοι, τα σκιάχτρα του Μνημονίου (που έχουν τόση σχέση με την αλήθεια, όση και οι Εσκιμώοι με τον καύσωνα) προφανώς εκτελούν σκοτεινές εντολές, διαδίδοντας χοντροκομμένα ψεύδη σε έναν αποβλακωμένο από τα κανάλια τους λαό. Και φυσικά καταλήγουν να δικαιώσουν τον Ξηρό, διότι αν σε συκοφαντούν χαμερπή υποκείμενα σαν και του λόγου τους... ε, τότε...  (θα σκεφτεί κανείς) μπορεί και να μην είναι τόσο "κακός" όσο λένε.

Το επίμαχο βίντεο:

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Μαρία Μαντουβάλου Καθ. Φι­λο­σο­φι­κῆς Σχο­λῆς τοῦ Πα­νε­πι­στη­μί­ου Ἀ­θη­νῶν 

Συ­νε­χὲς σφυ­ρο­κό­πη­μα ὑ­φί­στα­ται ἡ Ἑλ­λά­δα τὰ τε­λευ­ταῖα τριάντα χρό­νια, ποὺ ἐ­κτο­ξεύ­ε­ται ἀ­πὸ τὸν ἐ­σμὸ τῶν δη­μο­σι­ευ­μά­των, τοῦ πλή­θους τῶν πε­ρι­ο­δι­κῶν ἐν­τύ­πων κα­θὼς καὶ ἀ­πὸ τὸν τύ­πο καὶ τὴν τη­λε­ό­ρα­ση, ποὺ ἀ­πο­σκο­ποῦν στὴν ἀλ­λοί­ω­ση, ὑ­πο­τί­μη­ση καὶ κα­τα­στρο­φὴ ὅ­λων τῶν γνω­ρι­σμά­των τῆς Ἑλ­λη­νι­κό­τη­τας, ὥ­στε νὰ πά­ψουν νὰ ἀ­πο­τε­λοῦν εἰ­δο­ποι­ὰ χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της τὰ ὁ­ποῖ­α ὑ­πεν­θυ­μί­ζουν δι­α­χρο­νι­κὰ ὅ­τι δι­α­κρί­νε­ται ὁ Ἑλ­λη­νι­σμὸς ἀ­πὸ ὅ­λα τὰ Ἔ­θνη τῆς γῆς καὶ ὅ­τι εἶ­ναι ἀ­νά­δελ­φος.

Εἶ­ναι γε­γο­νὸς ὅ­τι πο­τὲ δὲν ἔ­μει­νε ἀ­λώ­βη­τος στὴ δι­α­χρο­νι­κή του ἱ­στο­ρί­α ὁ Ἑλ­λη­νι­σμός, ἀν­τί­θε­τα, τρο­φο­δο­τοῦ­σε, ἄ­θε­λά του, πάν­το­τε, τὴν ἀ­δη­φά­γο πο­λε­μι­κὴ ὅ­λων αὐ­τῶν, ποὺ ἐκ­σφεν­δό­νι­ζαν κα­ται­γι­σμὸ ἐ­πι­κρί­σε­ων καὶ λοι­δο­ρι­ῶν καὶ ἔ­φθα­ναν μέ­χρι τῆς ἰ­σο­πέ­δω­σης ὅ­λων τῶν Ἑλ­λη­νορ­θό­δο­ξων χα­ρα­κτη­ρι­στι­κῶν. Ἕ­να συ­νον­θύ­λευ­μα ἀ­πο­τε­λού­με­νο ἀ­πὸ χαλ­κευ­μέ­να ἀ­νό­μοι­α πράγ­μα­τα, πη­γὲς καὶ θε­ω­ρί­ες, ἦ­ταν πάν­το­τε τὸ ὁ­πλο­στά­σιο τῶν λο­γο­κό­πων ἐ­πι­κρι­τῶν παν­τὸς ἑλ­λη­νι­κοῦ ἀ­πὸ πρό­σω­πα μέ­χρι ἱ­στο­ρι­κὰ γε­γο­νό­τα καὶ ἀ­ξί­ες πο­λι­τι­στι­κὲς καὶ θρη­σκευ­τι­κές. Ἡ βαθ­μια­ία συσ­σώ­ρευ­ση τῶν ἔρ­γων αὐ­τῶν τῶν νο­ση­ρῶν σο­φι­στῶν, ποὺ ἐ­πὶ χρό­νια ἐ­πι­χει­ροῦν νὰ κα­τε­δα­φί­σουν ὅ,τι Ἑλ­λη­νι­κὸ καὶ Ὀρ­θό­δο­ξο, ἐ­κτο­ξεύ­ον­τας τὰ δη­λη­τη­ρι­ώ­δη βέ­λη τους, μᾶς προ­κα­λοῦν νὰ ἀ­να­ζη­τή­σου­με τὴν ταυ­τό­τη­τά τους, ὥ­στε νὰ ἀ­πο­κρυ­πτο­γρα­φή­σου­με τὰ κί­νη­τρα καὶ τὰ βα­θύ­τε­ρα αἴ­τια αὐ­τῆς τῆς δο­λε­ρῆς καὶ ἀ­σύ­στο­λης συμ­πε­ρι­φο­ρᾶς.

Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ - η "κρυμμένη" αλήθεια

ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Την εκκλησίαν αγαπώ — τα εξαπτέρυγά της
τ' ασήμια των σκευών, τα κηροπήγιά της,
τα φώτα, τες εικόνες της, τον άμβωνα της.
Εκεί σαν μπω, μες σ' εκκλησία των Γραικών
με των θυμιαμάτων της τες ευωδίες,
με τες λειτουργικές φωνές και συμφωνίες,
τες μεγαλοπρεπείς των Ιερέων παρουσίες
και κάθε των κινήσεως τον σοβαρό ρυθμό
λαμπρότατοι μες στων αμφίων τον στολισμό
ο νους μου πιαίνει σε τιμές μεγάλες της φυλής μας,
στον ένδοξό μας Βυζαντινισμό.

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

«H ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΎ»
Πηγή Φώτο: Le civilta, Vol. II Roma – Bisanzio – Gli Arabi, Vallardi Edizioni Periodiche, Milano 1963, σελ. 345

Πολλά έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την επικράτηση του Χριστιανισμού. Μεγάλα ψεύδη, πως δήθεν, ο Χριστιανισμός επεκράτησε με σφαγές και εξανδραποδισμούς και όχι με την αξία του. Πως, δήθεν, διέλυσε οτιδήποτε ελληνικό και υπονόμευσε την επιστήμη και τον πολιτισμό. Πολλοί, έχουν επηρεαστεί από αυτά τα ψευδή, με συνέπεια είτε να απομακρυνθούν από την πίστη είτε πιστέψουν πως η πίστη μας διαδόθηκε με μέσα δόλια και ποταπά. Εδώ θα αποδείξουμε, πως όχι μόνο αυτά δεν στέκουν, αλλά πως παρά τις ψευδολογίες που διαδίδονται, οι Χριστιανοί σεβάστηκαν τον αρχαίο πολιτισμό, και διατήρησαν την πνοή και την δύναμη του. Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχαν οι Χριστιανοί και ο πολιτισμός τους, σήμερα θα είχε επιβιώσει μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του αρχαίου πολιτισμού.

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Γέρων Παΐσιος - Ρωσική Ταινία-Ντοκυμαντέρ



Δυο άγιοι - βασιλείς της Ορθοδοξίας

Ο Ζωγράφος Σκουρτέλης Δημήτριος για πρώτη φορά παριστά μαζί δυο αγίους βασιλείς της Ορθοδοξίας, που έζησαν βίους παράλληλους και ταυτόχρονους. Η εικόνα είναι εξόχως ενδιαφέρουσα τόσο στην σύλληψη, όσο και στην τεχνική της. Ιδού πώς περιγράφει ο ίδιος το έργο του:

«O Άγιος Αυτοκράτωρ Ιωάννης ο Βατάτζης (1222-1254) και ο Άγιος Αλέξανδρος Νέφσκι (1220 - 1263)είναι δυο ηγέτες που σημάδεψαν την Ιστορία των πατρίδων τους. Το Βυζάντιο και η Ρωσία βρίσκονταν σε διπλή κατοχή, Σταυροφόρων και Ασιατών επιδρομέων (Τούρκων και Μογγόλων αντίστοιχα) Ο μεν Βατάτζης, Αυτοκράτωρ της Νίκαιας, έθεσε τις βάσεις για την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης, που ήταν στην κατοχή τωνΦράγκων,και που έγινε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του, ενώ ο Νέφσκι νίκησε τους Γερμανούς Σταυροφόρους στη Μάχη των Πάγων.
Και οι δυο παρέλαβαν τις πατρίδες τους σε διάλυση, και τις παρέδωσαν ισχυρές και αναγεννημένες. Είναι όχι μόνον Άγιοι, υπερασπιστές της Ορθοδοξίας, αλλά και Εθνικοί Ήρωες. Με μια διαφορά. Στη μεν Ρωσία, ο Νέφσκι τιμήθηκε ακόμα και από το κομμουνιστικό καθεστώς, ενώ στην Ελλάδα ο Βατάτζης είναι σχεδόν άγνωστος… 
Νομίζω πως έχω την Τιμή και την Ευλογία να είμαι ο πρώτος αγιογράφος που τους παράστησε μαζί, όπως έδρασαν και στην ιστορία
Ο θρύλος λέει πως ο Βατάτζης είναι ο πραγματικός Μαρμαρωμένος Βασιλιάς. Κοίτεται σε ένα μυστικό μέρος στην Πόλη, και κάθε χρόνο το σπαθί του βγαίνει μερικά χιλιοστά παραπάνω από το θηκάρι του, μέχρι που να βγει τελείως –τότε θα είναι η στιγμή που οι Έλληνες θα πάρουν την Πόλη.»

Βιβλιοκριτική: Ελληνική ιστορία αναθεωρημένη;

Κριτική του William Mallinson για το βιβλίο του Θάνου Βερέμη Greeks and Turks in War and Peace, Athens, Athens News, 2007, ISBN 978-960-89200-2-6
Το βιβλίο είναι απλώς επιφανειακό, παραλείπει ορισμένα από τα πλέον ζωτικής σημασίας γεγονότα και μοιάζει ωσάν να έχει λογοκριθεί από τη Βρετανική ή/και την Αμερικανική πρεσβεία.
Γράφει: William Mallinson

Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, περί απλής σύμπτωσης το γεγονός ότι το βιβλίο του Καθηγητή κ. Βερέμη δημοσιεύθηκε τη στιγμή που μαινόταν ο δημόσιος διάλογος σχετικά με τις παραποιήσεις, τις μεροληπτικές προσεγγίσεις και τις καταφανώς ανακριβείς αναφορές του βιβλίου Ιστορίας της Έκτης δημοτικού. 

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε κάποιους Τούρκους φίλους του κ. Βερέμη από το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν συμβάλλει στη διαμόρφωση της κατάστασης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σχετικά με το Κυπριακό και τις λεγόμενες ’Γκρίζες Ζώνες’.

Γκάφες των μαθητευόμενων μάγων - Όταν οι Μπολσεβίκοι άλλαξαν το Hμερολόγιο


Όταν οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917, ο στόχος τους ήταν να επιφέρουν δραστικές αλλαγές στις δομές της κοινωνίας. Ένας τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να το κάνουν αυτό ήταν με την αλλαγή του ημερολογίου. Το 1929, δημιούργησαν το «Σοβιετικό Αιώνιο Ημερολόγιο», το οποίο άλλαξε την δομή της εβδομάδας, του μήνα και του έτους. Ο μήνας διαιρέθηκε σε 6 πεντάδες και το έτος σε 72. Αργίες δεν προβλέπονταν, παρά μόνο ευκαιριακά. Εννοείται ότι η αργία της Κυριακής καταργήθηκε.


Πολλές φορές όταν ισχυρές πολιτικές ιδεολογίες, κατάφερναν ανατροπές στην πολιτική κατάσταση της εποχής τους, ήθελαν να αποτυπώσουν την ιδεολογία τους (και κατ’ αυτό τον τρόπο να «διαιωνίσουν» την παρουσία τους στη ροή του χρόνου) - εκτός των άλλων νεωτερισμών - και με διαφορετικά από τα ισχύοντα ημερολόγια. Ο κύριος στόχος τους ήταν να τονίσουν στον αποδέκτη λαό ότι η «νέα κατάσταση» έρχεται σε αντίθεση με την παλιά και συνεπώς με τα κηρύγματά τους εγκαινιάζουν κάτι καινούργιο που θα αποτελέσει «σταθμό» μέσα στο χρόνο.

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τα βιβλία στο Βυζάντιο

Ειλητάριο. Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου, 12ος αι. Σινά, Μονή της Αγίας Αικατερίνης


Στο Βυζάντιο συναντούμε δύο τύπους βιβλίων : το ειλητάριο ή ειλητό και τον κώδικα.

Το ειλητάριο ήταν γνωστό από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, οι οποίοι το κατασκεύαζαν από πάπυρο και το ονόμαζαν κύλινδρο. Το ειλητάριο στη Βυζαντινή εποχή ήταν από ορθογώνιο κομμάτι παπύρου, περγαμηνής ή χαρτιού το οποίο τυλιγόταν γύρω από έναν άξονα σε κάθετη ή σπανιότερα σε οριζόντια διεύθυνση. Ο αναγνώστης όταν διάβαζε το κείμενο ξετύλιγε λίγο λίγο με το αριστερό χέρι και το ξανατύλιγε με το δεξί. Από τα ρήματα ειλείν και ανελίσσειν που δηλώνουν ακριβώς αυτή την κίνηση, ο τύπος αυτός του βιβλίου ονομάστηκε ειλητάριο ή ειλητό.

Στα ειλητάρια οι Βυζαντινοί έγραφαν σύντομα κείμενα, όπως λειτουργίες των Πατέρων αλλά κυρίως διοικητικά έγγραφα και γράμματα. Για να εξασφαλιστεί το απόρρητο της αλληλογραφίας έκλειναν το ειλητό με βουλοκέρι που έφερνε τη σφραγίδα του αποστολέα.

"παιδικό πρόγραμμα" στην Β.Κορέα... για γέλια και για κλάματα!



Οι "μίζες" των εξοπλισμών και ο πλωτάρχης Κοντόσταυλος (Ο βουλευτής που πολέμησε ως εθελοντής)

Κατά τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του ΑΒΕΡΩΦ στο Λιβόρνο, από ελληνικής πλευράς παρίστατο ο Πλωτάρχης Κοντόσταυλος... ο Πλωτάρχης προέβαλε την απαίτηση προς τα ναυπηγεία να μάθει ποιά θα είναι η προσωπική του αμοιβή ως προμήθεια με ιδιαίτερη επιμονή και αξίωση.... η έκβαση (στο τέλος του άρθρου) είναι άκρως ενδιαφέρουσα!!!

Σάλο έχει προκαλέσει το σίριαλ των καταθέσεων Κάντα, ενώ αντιπρόσωποι εταιριών οπλικών συστημάτων που ακολουθούν, έχουν αρχίσει και «τραγουδούν» έχοντας ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την αποκάλυψη υποθέσεων χρηματισμού της ιεραρχίας της πολιτικής και ορισμένων εκ της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Του Μιχαήλ Βασλείου

Όποιος ζητούσε έπαιρνε, είναι ένα πρώτο λίγο βιαστικό συμπέρασμα που βγαίνει από τις αποκαλύψεις. Όποιος δηλαδή είχε κάποιον ρόλο στη θεσμοθετημένη διαδικασία της προμήθειας,μπορούσε έτσι απλά να κοινοποιήσει στον αντιπρόσωπο ότι η υπογραφή του δεν εξαρτάται από τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά από ιδιοτελείς υπολογισμούς και ο αντιπρόσωπος φρόντιζε να ικανοποιεί, σε κάποιον έστω βαθμό αυτές τις απαιτήσεις, για να προχωρήσει η προμήθεια.

Δυστυχώς, εάν κάποιος έχει αποφασίσει να χρηματιστεί, δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει,εάν το ίδιο το σύστημα εντός του οποίου λειτουργεί είναι άκρως διεφθαρμένο, βοηθά δηλαδή… στην ανάδειξη της ανηθικότητας του προσώπου. Και τώρα μπλέξαμε στο γνωστό: «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;», αφού ο «μεταμεληθείς» Κάντας λέει ότι του έφερναν τα λεφτά και οι αντιπρόσωποι ότι τα ζητούσε… Ένα δεδομένο, της ενδημικής διαφθοράς, στο οποίο από ό,τι φαίνεται, φρόντισαν όλοι να προσαρμοστούν.

Υπάρχουν αυτοκράτορες-θεοί στον 21ο αιώνα;




Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΕΞΙΣΤΟΡΕΙΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΕΙΝ - Θεώρηση του Εμφυλίου

Συζήτηση με τον καθηγητή πολιτικής επιστήμης Στάθη Καλύβα.

"ΚΒΑΝTIΚΗ" ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ...

ΠΩΣ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΜΟ
(Ανατολίζει βέβαια λίγο, αλλά ειδικά στην αρχή έχει πολύ ενδιαφέρον...)

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Μέγας Βασίλειος



Μέγας Βασίλειος, το λιοντάρι του Χριστού

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τις ιδέες και το κοινωνικό έργο του Μ. Βασιλείου, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Συρία. 

Ο Βασίλειος γεννήθηκε το 330μ.Χ στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σπούδασε φιλοσοφία, ιατρική, μαθηματικά και ρητορική στην Αθήνα. Πολέμησε τις αιρέσεις και αντιτάχθηκε στις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Το 367-368 έπληξε την περιοχή της Καισάρειας λιμός. Ο Βασίλειος πούλησε την τεράστια οικογενειακή του περιουσία, στηλίτευε τους μαυραγορίτες, οργάνωνε λαϊκά συσσίτια και μερίμνησε για τα παιδιά όχι μόνο των χριστιανών αλλά και των εβραίων και των ειδωλολατρών, χωρίς καμία διάκριση. 

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μίκης Θεοδωράκης: Μην με εμπλέκουν στα παιχνίδια τους… η δική μου θέση είναι η κάθετη αντίθεση και η ανθρώπινη θλίψη


Σκληρή απάντηση στον Βενιζέλο αλλά και όσοι τον εμπλέκουν σε σενάρια περι υποψηφιότητάς του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε με ανακοίνωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος πρόσφατα πέρασε και μια περιπέτεια με την υγεία του.

Αναλυτικά η δήλωσή του:
«Στο επίκεντρο της εθνικής μας κρίσης βρίσκεται και η διαρκώς οξυνόμενη κρίση του προσωπικού της υποτέλειας λόγω της φθοράς που υφίστανται τα μέλη του, καθώς είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα των ξένων Καγκελαριών που από το 2011 κατέχουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων μέτρων ήταν και το να καταδικάσουν σε σιγή όσους και όποιους συνεχίζουν να σκέφτονται και να μάχονται αντιμνημονιακά και αντισυστημικά. 

Ένας απ’ αυτούς υπήρξα και είμαι κι εγώ, γεγονός που το γνωρίζουν όλοι.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να με εμπλέκουν στα παιχνίδια τους οι παντός είδους εκπρόσωποι του προσωπικού της υποτέλειας και μάλιστα ως παράγοντα λύσης στο πρόβλημά τους;
Άλλωστε μόλις προχθές ανέπτυξα στην Ακαδημία Αθηνών την άποψή μου υπογραμμίζοντας ότι η «Μόνη Λύση» είναι η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Μπροστά σ’ αυτό τον Στόχο, ας μου επιτραπεί να θεωρώ τα πολιτικά παιχνίδια που απασχολούν το υπάρχον πολιτικό δυναμικό σαν ένα τμήμα της βαθειάς κρίσης ενός πολιτικού χώρου ο οποίος εγκατέλειψε προ πολλού τον ελληνικό λαό τυφλωμένος από πολιτικές φιλοδοξίες και απέναντι στον οποίο η δική μου θέση είναι η κάθετη αντίθεση και η ανθρώπινη θλίψη».

"Κοτσαμάνια"...

Ένα έθιμο των ημερών που μας έρχεται από τον Πόντο, του οποίου οι ρίζες χάνονται πίσω στους αιώνες...

"το βλογημένο το μαντρί"

Διαβάζει με μοναδικό τρόπο ο π.Ανανίας Κουστένης...

"Eις πάσαν την γην..."