Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ιδού τι απέγιναν όσοι "βοηθήθηκαν" από το ΔΝΤ

Πριν από την Ελλάδα 6 χώρες δέχθηκαν τη βοήθεια του ΔΝΤ αλλά και τις συνέπειές της.
Πόσο ακριβά κοστίζει τελικά η οικονομική βοήθεια;

1.Λετονία
Δεν είχε τη "χαρά" να μπεί στη πρώτη φάση του ευρώ.Κάπου εκεί κάηκε και φώναξε το ΔΝΤ για βοήθεια..Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε κι όλα δείχνουν ότι η βοήθεια δεν απέδωσε.Συγκεκριμένα , το αντιστάθμισμα για το δάνειο των 7,5 δισ. ευρώ που έλαβε, ήταν μείωση δαπανών 40% στην υγεία- με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας-μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών κατά 60%- και εδώ έκλεισαν εκατοντάδες σχολεία - και περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20%.Μέσα σε 2 χρόνια η ανεργία έχει φτάσει στο 22,8% και το ΑΕΠ ΣΤΟ 17,5%.Τη χώρα κυβερνά κυβέρνηση μειοψηφίας, μια και τα κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας φεύγουν το ένα μετά το άλλο.Κανένα κόμμα δε δείχνει να μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από το 5% που απαιτείται για να μπεί στη Βουλή.


2.Ρουμανία
Το ΔΝΤ επισκέφτηκε πρόσφατα το Βουκουρέστι προκειμένου να επανεξετάσει το πακέτο διάσωσης, καθώς οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,3% μάλλον πέφτουν στο μισό.Αυτό σημαίνει ότι οι 100.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα δεν έπιασαν τόπο και πάμε για νέο γύρο.Οι εναπομείναντες δημόσιοι υπάλληλοι απειλούν συνεχώς με απεργίες για να περισώσουν ό,τι μπορούν.Από την άλλη, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και μήνες και η κυβέρνηση τους πληρώνει με έναντι.Επίσης στόχος της είναι να περιορίσει τους εκπαιδευτικούς της χώρας κατά 15.000 άτομα ακόμη από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

3.Ουγγαρία
Μετά τη πτώση του ανατολικού μπλοκ , η χώρα στηριζόταν οικονομικά από την επένδυση ξένων κεφαλαίων.Το 2008 πέρασε το κατώφλι του ΔΝΤ .Η Ουγγαρία δε γνώρισε τη λαίλαπα των δύο προηγούμενων χωρών και υπερηφανεύεται ότι σήμερα έχει κάπως ξαναβρεί το δρόμο της αλλά δε πέρασε κι αλώβητη.Για ένα δάνειο 20δις ευρώ- τα 12,5 δις δόθηκαν από το ΔΝΤ- διαγράφηκαν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ υπήρξε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 3 χρόνια.
Ο ΦΠΑ στα καύσιμα έφτασε στο 25% και σε βασικά είδη διατροφής , όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά στο 18%[ στην Ελλάδα πήγε πρόσφατα στο 10%από 9%] , το ωρομίσθιο στη χώρα είναι πλέον ένα από τα φθηνότερα της Ευρώπης [ μόλις 7 ευρώ], ενώ η μέση σύνταξη μόλις που ξεπερνά τα 200 ευρώ.Αποτέλεσμα η ραγδαία αλλαγή στο πολιτικό χάρτη της χώρας.Στις εκλογές , το ποσοστό του πρώην κυβερνητικού κόμματος των Σοσιαλιστών έπεσε στο 19% από 43% για να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη ένα κόμμα που έχει ως πρότυπό του τον Berlusconi.Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η αποχή άγγιξε το 40% ενώ ένας στους τέσσερις ψήφισε κόμμα που δεν έχει ξαναμπεί στη Βουλή.

4.Ισλανδία
Εκτός από την ηφαιστειακή τέφρα, η χώρα έπσε θύμα πυραμίδων το 2008 που είχαν στήσει οι τράπεζες της στο εξωτερικό και η χρεωκοπεία δεν άργησε να φανεί.Τα χρήματα των πολιτών δεν είχαν καμία αξία και οι εισαγωγές πάγωσαν.Μέσα σε λίγες ώρες τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν και όλοι θυμήθηκαν συνταγές με ψάριαπου είναι άφθονα στη περιοχή.Το ΔΝΤ ενίσχυσε τη χώρα με μια μικρή ρευστότητα , ζητώντας περικοπές της τάξης του 10% από όλα τα υπουργεία και αυξάνοντας παράλληλα τα επιτόκια.Το μεγάλο κομμάτι υποσχέθηκε να το δώσει αν οι ισλανδικές τράπεζες αποζημιώσουν τα θύματά τους στην Αγγλία και Ολλανδία.Η κυβέρνηση , όμως και οι ίδιοι οι Ισλανδοί - μέσω δημοψηφίσματος- είπαν ένα βροντερό 0ΧΙ.

5.Αργεντινή
Η χώρα που έχει συνδέσει το όνομά της με το ΔΝΤ περισσότερο απ'όλες. Χώρα που έζησε τη μία δικτατορία μετά την άλλη.Οι δικτατορίες δανείζονταν συνεχώς από το εξωτερικό ώστε να υπάρχει ένας τεχνητός πλουτισμός για το λαό.όλα αυτά ήρθαν κι έσκασαν με αποτέλεσμα να επέλθει η οικονομική Γκουέρνικα.Τη δεκαετία του 90 η χώρα περνάει το κατώφλι του ΔΝΤ και πάρθηκαν τόσο αυστηρά μέτρα με αποτέλεσμα το ξεσηκωμό του λαού και απανωτές υποτιμήσεις.Για σχεδόν μια δεκαετία επικράτησε χάος , περιοχές δημιούργησαν το δικό τους νόμισμα κι άλλες επέστρεψαν στην ανταλλακτική οικονομία.Το 2000 το ΔΝΤ παρενέβη ξανά , χορηγώντας 40 δις δολάρια τα οποία δεν ήταν αρκετά να σώσουν τη κατάσταση και το Νοέμβριο του 2001 η κυβέρνηση κήρυξε αναστολή πληρωμών, που της βγήκε σε καλό μια και το 76% των πιστωτών διέγραψε τα 2/3 του χρέους.

6.Εκουαδόρ
Η ειδική περίπτωση με σχέση αγάπης μίσουςμε το ΔΝΤ .Οι ξενόφερτες δικτατορίες της χώρας παρά τον πλούτο σε πετρέλαιο , προσέφευγαν στο ΔΝΤ με το παραμικρό , δημιουργώντας ένα τεράστιο χρέος.Όταν το 2007 ο αριστερός πρόεδρος Rafael Correa ανέλαβε τα ηνία της χώρας το αμφισβήτησε ευθέως.O Correa συγκρότησε ένα διεθνές δικαστήριο για να εξετάσει κατά πόσο το χρέος που είχε δημιουργηθεί, ήταν νόμιμο.Όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι όλα δεν ήταν και τόσο διάφανα , διέγραψε το χρέος καταχειροκροτούμενος.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας Κάθε σώμα,

    Το όνομά μου είναι η κ. Monica Roland. Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο και είμαι μια ευτυχισμένη γυναίκα σήμερα; και είπα τον εαυτό μου ότι κάθε δανειστή που διασώζουν την οικογένειά μου από την κακή κατάσταση μας, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάθε πρόσωπο που ψάχνει για δάνειο προς αυτόν, μου έδωσε την ευτυχία για μένα και την οικογένειά μου, ήμουν στην ανάγκη ενός δανείου $ 250,000.00 σε ξεκινούν τη ζωή μου όλη, όπως εγώ είμαι ανύπαντρη μητέρα με 3 παιδιά που γνώρισα αυτή την έντιμη και ΘΕΟΣ δανειστή φοβούμενοι δάνειο άνθρωπος που να με βοηθήσει με ένα δάνειο των $ 250,000.00 δολάρια ΗΠΑ, είναι ένας Θεός φοβάται τον άνθρωπο, αν είστε στην ανάγκη του δανείου και θα ξεπληρώσει το δάνειο επικοινωνήστε μαζί του πω ότι είναι η κα Μόνικα Roland, που θα αναφέρονται σε αυτόν. επικοινωνήστε με τον κ. κ. James Bone μέσω email: (bestloansfinance02@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή