Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

"Ανιστόρητη" η φιλοοθωμανική σειρά "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής" σύμφωνα με Τούρκους Ιστορικούς


Εδώ και ένα χρόνο περίπου βομβαρδιζόμαστε όλοι μαζικά με Τουρκικές σαπουνόπερες της κακιάς ώρας που κάνουν την δική μας Φωσκολική "Λάμψη" να μοιάζει με αριστούργημα του Σεσίλ ντε Μίλ. Την τελευταία εβδομάδα διαφημίζεται έντονα, από τον αντ1 αν δεν κάνω λάθος, η "Ιστορική" Τουρκική παραγωγή με θέμα τον "Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή". Η σειρά αυτή είναι μια φιλόδοξη πολυδάπανη παραγωγή των Τούρκων που πιθανά να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής που ασκεί η γειτονική χώρα με την οποία προσπαθεί να μας πείσει πως επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν όλα εξαιρετικώς καμωμένα, οι σκλάβοι λαοί της περνούσαν εξαιρετικά και ήταν άφρονες που επαναστάτησαν επιζητώντας την ανεξαρτησία τους.

Ο γράφων δεν έχει δει την εκπομπή, ούτε σκοπεύει να το κάνει, ούτε την συνιστά σε κανένα αναγνώστη του. Πάντως σύμφωνα με πολλούς Τούρκους Ιστορικούς η σειρά έχει πολλά Ιστορικά λάθη. Ο Ιστορικός Ahmet Yaşar Ocak δήλωσε πως "δεν του άρεσε καθόλου" η εκπομπή, ενώ είπε πως οι διάλογοι της σειράς είναι εντελώς εκτός εποχής σε σημείο να νομίζει ότι ακούει διαλόγους από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ. 
Ο συγγραφέας Okay Tiryakioğlu είπε πως η σειρά απευθύνεται κυρίως στην φαντασία των Δυτικών και δεν έχει κανένα στοιχείο ρεαλισμού, εκτός των κοστουμιών και των τοποθεσιών που εκτυλίσσονται οι σκηνές. Όλες οι σκηνές των χαρεμιών είναι ανακριβείς καθώς το παρουσιάζουν ως μέρος του παλατιού Τοπκαπί το 1520, ενώ το χαρέμι του Σουλεϊμάν στεγαζόταν στο παλάτι του Beyazıt μέχρι το 1540. Η μουσική και οι χοροί Οριεντάλ που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο διασκέδασης των Οθωμανών στην εποχή εκείνη. Επίσης στην εκπομπή αναφέρεται πως ο Σουλτάνος Σελήμ ετοίμασε 200 γαλέρες για την εκστρατεία κατά της Ρόδου, ενώ η αλήθεια είναι ότι οι Οθωμανοί κατασκεύασαν το πρώτο τους πλοίο μετά το 1664.

Επίσης τα επαναλαμβανόμενα διαφημιστικά στην Τουρκική τηλεόραση που παρουσιάζουν τον Σουλεϊμάν ανάμεσα στις γυναίκες του χαρεμιού του, έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε μεγάλο τμήμα της Τουρκικής κοινής γνώμης που με τηλεφωνήματα του ζήτησε την απαγόρευση της εκπομπής. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι ότι "σημειώνουμε τις αντιδράσεις και θα δράσουμε μέσα στα πλαίσια που μας επιτρεπει ο νόμος. πάντως και τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις του κοινού". Το εθνικιστικό Τουρκικό κόμμα απαίτησε στην βουλή την απαγόρευση της εκπομπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου