Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

H εορτή του Σταυρού και το θνησιγενές ψευτο-ρωμαίικο

Σῶσον, Κύριε, τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου,
νίκας τοῖς βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, 
καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.


Έρχεται ώρα να μας υπενθυμίσει αυτό που έτσι κι αλλιώς γνωρίζουμε, ότι το νεο-Ελληνικό κράτος, το "ψευτο-ρωμαίικο", από την εποχή του Όθωνα και δώθε συνεχώς καρκινοβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αποσπασματικής ιστορικής αυτογνωσίας και επαρχιωτικού μιμητισμόυ, μεταξύ κωμικής ανοησίας και τραγικής παράνοιας. 
Έτσι φτάσαμε να καλούμε παιδαριωδώς "δημοκρατία" το μεταπολιτευτικό νοσηρό κατεστημένο (αυτό που μας οδήγησε στον σύγχρονο αφανισμό), με όλα τα συμπλέγματα και τα αδιέξοδά του, και μάλιστα στο άγχος μας επάνω να πείσουμε ημάς αυτούς για την κατ επίφαση "δημοκρατία" δεν διστάσαμε να αλλοιώσουμε κατά το πολιτικώς ορθόν και την υμνολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Η εικόνα που παραθέτουμε από σχολικό εγχειρίδιο των Θρησκευτικών του Δημοτικού είναι χαρακτηριστική. (Γραμμένη μάλιστα τραγικώς ανοθρόγραφα, σε ημι-πολυτονικό σύστημα!!!)

Μέσα στον αφιονισμό μας για την εκδίωξη της Βασιλείας, δεν διστάσαμε στιγμή να εκδιώξουμε από την μνήμη μας τους Περσικούς πολέμους του 7ου αι. μ.Χ. που διεξηγαγαν οι βασιλείς μας, με σπουδαιότερο τον Ηράκλειο. Σημασία έχει η "δημοκρατία" της Ψωροκώσταινας, όχι η ένδοξη ιστορική μνήμη χιλιετιών.

Έτσι λοιπόν επιμένουμε "δημοκρατικώς" στην αλλοίωση του απολυτίκιου της εορτής της 14ης Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας το δικό μας παράταιρο "φιλιόκβε" εμείς οι καισαροπαπικοί αρχιδημοκράτες, εμείς που κατά  τα άλλα εμμένουμε στον "διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους", δηλαδή αποκαλυφθείσης της υποκρισίας, στην άρνηση της εμπλοκής της Εκκλησίας στα κοινά, όμως στην εμμονή της εμπλοκής αστοιχείωτων ημιμαθών πολιτικάντηδων στα εκκλησιαστικά.

Γιαυτό και το ψευτο-ρωμαίικο είναι θνησιγενές, επειδή αρνείται την καταγωγή του, φορά κακοραμμένο ευρωπαϊκό κουστούμι, καμωμένο από κουρέλια ετερόκλητα, και εν τέλει προσπαθεί να  πείσει ότι είναι κάτι που δεν είναι, διότι ποτέ δεν ήταν. Έτσι είναι καταδικασμένο να σβήσει. Ήδη σβήνει. Δεν είναι απαραιτήτως κακό αυτό, ίσως μόνο έτσι κάτι νέο, πιο υγιές, γεννηθεί.

ΥΓ: Παρέλειψαν οι δύστυχοι ημιμαθείς να τροποποιήσουν το "καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα"... κάτι τους θύμιζε η λέξη "πολίτευμα", αλλά δεν το πολυκατάλαβαν, μαλλον.

ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ



1 σχόλιο:

  1. Xίος, 1 Ιουλίου 2001

    Από την τελετή αγιασμού του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Βορείου Αιγαίου που έγινε χθες το βράδυ στη Χίο αποχώρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, έψαλε στην τελετή το απολυτίκιο "νίκας τοις βασιλεύσι". Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο που αποφάσισε στις θρησκευτικές τελετές να ψάλλεται το "Νίκας τοις βασιλεύσι", ενώ στις δημόσιες, στις οποίες παρίστανται πολιτικά πρόσωπα, το "Νίκας τοις ευσεβέσι".

    Η ιστοσελίδα από όπου προέρχεται το ιστορικό απόσπασμα είναι παλιά και ίσως χρειαστεί να αλλάξετε κωδικοσελίδα για να τη διαβάσετε.

    Έτσι, για να μην ξεχνάμε τι άλλο έγινε επί Κωνσταντίνου Σημίτη του Γκολντμανοσαξίτη και από ποια μυαλά περιστοιχιζόταν και πώς αντιμετώπιζε η Ελλαδική Εκκλησία τέτοια θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή