Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Bloomberg: Χαμένη υπόθεση η διάσωση της Ελλάδας


σχόλιο του συγγραφέα: ΕΠΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ, Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΣΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ ( ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΟΤΙ ΜΙΛΩ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ), ΤΗΣ ΚΟΥΦΙΑΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ ΚΑΘΕ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΘΕΣΜΟΥ. ΤΩΡΑ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ.

ΤΟ ΟΤΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΔΕΝ ΜΕ "ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ" ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ. ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΑΜΕ ΕΠΙ 30 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.
--------------------------------------------------------------------



Το άρθρο:

Η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει ένα κούρεμα χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο αρθρογράφος προτρέπει τους αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες να σταματήσουν να υποκρίνονται αρνούμενοι την αναδιάρθρωση


Σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg τονίζει ότι η αναδιάρθρωση έχει ήδη καθυστερήσει και πως η καθυστέρηση δεν αποτελεί επιλογή αφού η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα επιδεινώνεται.

"Θα ήταν καλύτερα (η Ελλάδα) να επιβάλει ένα 40% ή 50% απώλεια για τους κατόχους ομολόγων το τρέχον έτος από το 70% ή 80% το 2013", σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του Bloomberg Μάθιου Λυν.

Ο Λυν τονίζει ότι η προσπάθεια της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα είναι χαμένη υπόθεση, μια μάχη χωρίς αντίκρισμα.

Τη περασμένη βδομάδα η Ελλάδα συμπλήρωσε ένα χρόνο από τότε που ζήτησε βοήθεια από τους εταίρους στην Ευρωζώνη και όμως "αυτή η επέτειος δεν έχει τούρτα, πάρτι και μουσική αφού η κατάσταση παραμένει ζοφερή" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε γιορτάσει αυτήν την επέτειο με διαφορετικό τρόπο - με την αναγγελία ότι θα αποχωριστεί μέρος των χρεών της", αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα και το κόστος της ασφάλισης έναντι κίνδυνου χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Και συνεχίζει ο Λυν λέγοντας ότι όσο πιο γρήγορα η χώρα μας επιβάλλει "κούρεμα", τόσο το καλύτερο για όλους. "Οι καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κούρεμα, και όσο μεγαλύτερο το κούρεμα τόσο μεγαλύτερος ο πόνος που θα ακολουθήσει", λέει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με το που γίνει αποδεκτή η πτώχευση στην Ευρωζώνη, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει μια λογική συζήτηση για το πώς θα ισχυροποιηθεί το ενιαίο νόμισμα.

Αναφερόμενος στην αγορά σημειώνει ότι την τελευταία βδομάδα οι τιμές έδειξαν ότι η πλειοψηφία των επενδυτών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι μια τελειωμένη υπόθεση.

Το κόστος της ασφάλισης των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, με τις τιμές των credit-default swaps να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 67 τοις εκατό για αναδιάρθρωση.

"Στην ουσία δεν έχει και πολύ νόημα η αγορά προστασίας", υπογραμμίζει αφού είναι σαν να ασφαλίζεις τον εαυτό σου για τη πιθανότητα να βρέξει στο Λονδίνο του χρόνου. "Το θέμα δεν είναι πότε θα γίνει -γιατί θα γίνει - αλλά το πότε".

Μάλιστα προτρέπει τους αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες να σταματήσουν να υποκρίνονται αρνούμενοι την αναδιάρθρωση λέγοντας πως δεν αποτελεί επιλογή.

Μεταξύ άλλων επικαλείται έρευνα που παρουσιάσθηκε αυτό το μήνα στη Royal Economic Society στο Λονδίνο από τους Juan Cruces και Christoph Trebesch και η οποία μελετά όλες τις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων σε 68 έθνη από το 1970, σύνολο 202 περιπτώσεις.

Η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει πως "οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται με υψηλότερες περικοπές αποτίμησης (χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης) συνοδεύονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού των χωρών από τις αγορές κεφαλαίων".

"Με άλλα λόγια", τονίζει "όσο χειρότερες είναι οι ζημίες που υφίστανται οι κάτοχοι των ομολόγων τόσο περισσότερο θα σε τιμωρήσουν οι αγορές αργότερα και τόσο πολύ θα αργήσεις να έχεις πρόσβαση και πάλι στις κεφαλαιαγορές".

"Αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να ανακοινώσει ένα κούρεμα χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα", αναφέρει.

"Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας της, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη θα σταματήσει να μάχεται χωρίς λόγο για τη διάσωση της Ελλάδας και θα συγκεντρωθεί το πώς να κάνει την ευρωζώνη να λειτουργήσει καλύτερα".

Εν κατακλείδι, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να τραβάμε άλλο την αγωνία και σίγουρα όχι μέχρι την επόμενη επέτειο της διάσωσης.

"Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του Μαΐου και έπειτα να προχωρήσουν όλοι μπροστά", συμπληρώνει.




http://www.alfavita.gr/artro.php?id=30601


Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου