Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Επίκαιρο: "Έκκληση στους διανοούμενους όλου του κόσμου"

Ο νους του ανθρώπου εξελίχθηκε πολύ γρηγορότερα,πολύ εντονότερα από την ψυχή του.


Ο νους κατέχτησε κοσμογονικές δυνάμες, και τις έθεσε στη διάθεση του σημερινού ανθρώπου, που δεν έφτασε ακόμα σε τόση ηθική ωριμότητα, ώστε να χρησιμοποιήσει τις δυνάμες αυτές μονάχα για την ειρηνική ευημερία του κόσμου. Υπάρχει έλλειψη ισορροπίας, δυσαρμονία ανάμεσα στη διανοητική και στην ηθική εξέλιξη του ανθρώπου.

~Η αληθινή ανοικοδόμηση δεν είναι να ξανακάμουμε σπίτια, εργοστάσια, καράβια ή σχολεία κι εκκλησίες, που γκρέμισε ο πόλεμος. Η αληθινή, η μόνη σίγουρη ανοικοδόμηση είναι η εσωτερική ανοικοδόμηση του ανθρώπου. Μονάχα σε ψυχικά θεμέλια μπορεί να στερεωθεί ένας πολιτισμός. Η οικονομική κι η πολιτική ζωή ρυθμίζουνται πάντα από την ψυχική προκοπή του ανθρώπου.

~Δεν αρκεί πια η ωραιότητα, δεν αρκεί η θεωρητική αλήθεια, ούτε η άνεργη καλοσύνη. Το χρέος σήμερα του πνεματικού ανθρώπου είναι πιο μεγάλο και πιο δύσκολο. Μέσα στο πολεμικό χάος ν'ανοίξει δρόμο και να βάλει τάξη, να βρει και να διατυπώσει το νέο παγκόσμιο σύνθημα, που θα δώσει ενότητα, δηλαδή αρμονία στο νου και στην καρδιά του ανθρώπου. Να βρει το λόγο τον απλό, που ν'αποκαλύπτει πάλι στους ανθρώπους ταύτο το απλούστατο: πως όλοι είμαστε αδέρφια.

~Ας έχουμε εμπιστοσύνη στο πνέμα. Στις πιο δύσκολες ώρες που παίζεται η μοίρα του κόσμου, αυτό αναλαβαίνει την ευθύνη. Σίγουρα μια μεγάλη Ιδέα γεννιέται σήμερα στα αιματωμένα σπλάχνα της γης. Γι'αυτό κι ο πόνος είναι τόσο μεγάλος. Γι'αυτό κι οι δυνάμες του κακού εξαπολύθηκαν με τόση λύσσα τα τελευταία τούτα χρόνια και προσπαθούν να πνίξουν το νεογέννητο βρέφος.
Μα δεν θα μπορέσουν. Οι σκοτεινές δυνάμεις και πάλι θα νικηθούν -αυτή είναι η μοίρα τους. Αν μπορούσαν αυτές να νικήσουν, από χιλιάδες χρόνια θα είχε εξαφανιστεί από τη γης το ανθρώπινο γένος. Υπάρχει μια λαχτάρα στα στήθη του ανθρώπου, που καμιά δύναμη του πονηρού δεν μπορεί να την πνίξει. Μια λαχτάρα ν'ανεβούμε απάνω από τα χτηνώδη ένστικτα, να νικήσουμε την ύλη, δηλαδή τη σκλαβιά, και ν'αναπνέψουμε τον αγέρα της λευτεριάς. Αυτό είναι το αθάνατο που έχει ο θνητός άνθρωπος μέσα του. Αυτός πεθαίνει, μα η λαχτάρα για τη λευτεριά, αθάνατη πηδά από στήθος σε στήθος κι ανεβαίνει. Πώς ξεκινά το φως, από ένα άστρο και χύνεται μέσα στη μαύρη αιωνιότητα κι οδοιπορεί αθάνατο; Τέτοια κι η κραυγή της ελευθερίας.
Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην κραυγή τούτη της ελευθερίας!

(Αποσπάσματα από την "Έκκληση στους διανοούμενους όλου του κόσμου" BBC,Λονδίνο 18 Ιουλίου 1946)


To πήραμε από τις αναρτήσεις "φίλων" μας (με ή δίχως εισαγωγικά) στο FaceBook...

1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ROTHSCHILDS, H GOLDMAN SACHS, TO BILDERBERG GROUP KAI MEΡΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ, ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή