Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Η «Γοργόνα Θεσσαλονίκη» νέο έμβλημα της Συμβασιλεύουσας

(δεν κατάλαβα, η Κοπεγχάγη τι παραπάνω έχει από εμάς;;;)


«Λευκός Πύργος» τέλος για την Θεσσαλονίκη. Νέο έμβλημα της συμπρωτεύουσας, θα είναι η μυθική «Γοργόνα Θεσσαλονίκη», η ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης, που ζητάει να συνδεθεί η πόλη με την μορφή της και την ιστορία της, επισημαίνοντας πως ο «Λευκός Πύργος» είναι κτίσμα του 15ου αιώνα που χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους ως φυλακή θανατοποινιτών και δεν μπορεί να αποτελεί έμβλημα μιας πόλης όπως είναι η Θεσσαλονίκη.

Η μυθολογία θέλει, την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Γοργόνα Θεσσαλονίκη» να είναι ερωτευμένη με τον αδελφό της και όταν μαθαίνει ότι εκείνος πεθαίνει στη μάχη στα βάθη της Ανατολής να πνίγεται στο Θερμαϊκό κόλπο από τη μεγάλη της θλίψη. Όπως θέλει η παράδοση από εκείνη τη μέρα, η γοργόνα «Θεσσαλονίκη» περιφέρεται στα νερά του Θερμαϊκού και ρωτά τους καπετάνιους και ναυτικούς «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;». Εάν η απάντηση των ναυτικών είναι αρνητική τότε εκείνη από το θυμό της σηκώνει κύματα και βουλιάζει τα καράβια. Αντίθετα, εάν της απαντήσουν πως ζει ο Μέγας Αλέξανδρος παραμένει ήρεμη και τους αφήνει να συνεχίσουν το ταξίδι τους.


Οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν πως καμία άλλη πόλη δε φέρει πίσω της μία τόσο ωραία ιστορία αναφορικά με το όνομά της. Έτσι, λοιπόν, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί φιλοτέληση και τοποθέτηση του αγάλματος της «Γοργόνας Θεσσαλονίκης» είτε στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, στην παλιά πλατεία Ηλεκτρικής Εταιρείας έναντι του νέου Δημαρχείου είτε στο λιμάνι της πόλης στην προβλήτα απέναντι από την Πλατεία Ελευθερίας.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ήδη υπάρχει έτοιμη πρόταση από το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων σε συνεργασία με τον γλύπτη Κωνσταντίνο Παλαιολόγο για την φιλοτέχνηση αγάλματος της γοργόνας σε διαστάσεις έξι-επτά μέτρων.

Η συγκεκριμένη πρόταση όπως και άλλες στις οποίες γνωμοδότησε η επιτροπή τουρισμού της Ομοσπονδίας βρίσκονται σε υπόμνημα που απέστειλε η Ομοσπονδία στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Τουρισμού, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης, τους υφυπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

1 σχόλιο: