Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Ο Γ. Μπαμπινιώτης μίλησε για την «κρίση» στην ελληνική γλώσσα και τα greeklish

Την ανάγκη στήριξης της γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας, τόνισε ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης μιλώντας σε ημερίδα για την γλώσσα που οργάνωσε στα Χανιά, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

«Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει, τη γλώσσα και τα μάτια σας. Θα έλεγα, ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

O κ. Μπαμπινιώτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση εμφανίσθηκε κριτικός και αντίθετος με την χρήση των γκρίκλις (greeklish).

«Τα γκρίκλις είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορούν νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η κρίση στην οικονομία ξεκινάει από μια κρίση βαθύτερη στην παιδεία.

«Αν ξεπεράσουμε την κρίση στην παιδεία, θα ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό και την κρίση στην οικονομία» είπε. 

http://www.eglimatikotita.gr/2011/06/greeklish.html

Σχόλιο δικό μας: Είναι εξαιρετικά παρήγορη η διαπίστωση ότι πολλοί συνειδητοποιημένοι Έλληνες στην ηλεκτρονική τους αλληλογραφία, ή στις συνομιλίες τους, αρνούνται να απαντήσουν σε κείμενα που είναι γραμμένα σε "γρίκλις".  Αυτό πρέπει να γίνει συνήθεια και συνείδηση όλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου