Ο τίτλος είναι σαφής. Κάποια εναλλακτικά λειτουργικά σύστημα πέρα από το Linux, Windows και OSX.
Κάποια έχουν ενδιαφέρον και αξίζει να τα δει κάποιος, μα σίγουρα όλα είναι καλά για όσους τους αρέσει να πειραματίζονται.
Η σειρά παρουσίασης τους, είναι τυχαία:
JNode
Το απόγειο της Java στην επιφάνεια εργασίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, με τις web-based εφαρμογές και παιχνίδια ως επί το πλείστον να βασίζονται σε Flash και WebGL/HTML5.
Παρ’ ολ’ αυτά το JNode, μάλλον θέλει ν’ αποδείξει πως η Java μπορεί να υπάρξει ακομα και να κάνει πολλά πράγματα. Εκτός από ένα πολύ μικρο κομμάτι του που είναι γραμμένο σε Αssembly, όλο το υπόλοιπο ειναι γραμμένο σε Java.
Στόχος του JNode είναι να τρέξει οποιαδήποτε εφαρμογή Java, αν και είναι προς το παρόν είναι μόνο στην έκδοση 0.2.8.
Ιστοσελίδα
MenuetOS
To MenuetOS, είναι γραμμένο όλο στη γλώσσα προγραμματισμού Αssembly Αυτό του επιτρέπει να έχει αρκετά χαμηλές απαιτήσεις για τη λειτουργία του, να παραμένει απλό, λιτό και ταχύτατο.
Σαφώς & δεν ειναι συμβατό με Linux & Windows καθαρόαιμες εφαρμογες, όμως εχω την αίσθηση, πως αυτό τ’ όμορφο πείραμα, αρχίζει πλέον να κινείται πιο…. επιθετικά & ρισκάρω να πω, ότι σε λίγο καιρό ίσως το βλέπουμε ως μια εναλλακτική πρόταση για notebooks & μικρές συσκευές!
Παρουσίαση
Ιστοσελίδα
KolibriOS
Το KolibriOS, είναι ένα fork του MenuetOS, γραμμένο εξ’ ολοκλήρου σε assembly, απελπιστικά μικρο (4.9MB το iso του) και απελπιστικά γρήγορο (εκκίνηση σε ένα-δύο δευτερόλεπτα). Παρά το γεγονός αυτό, περιλαμβάνει ένα web browser, mail client, παιχνίδια, desktop utilities, impressive demos και άλλα, τα οποία τρέχουν με ασύλληπτη ταχύτητα!
Ιστοσελίδα
DexOS
Το DexOS πιο πολύ ένα ASM based σύστημα, τόσο μικρο που χωράει σε μια δισκέτα (ποιος τις θυμάται?) και έχει μια παράξενη εμφάνιση, ακριβώς ίδια μ’ εκείνη που είχαν κάποιες παιχνιδομηχανές η ακομα και σε μενού ηλεκτρονικών παιχνιδιών! Απλοικό, αρκετά στιλιζαρισμένο, μα με άμεση πρόσβαση σε όλα.
Παρουσίαση
Ιστοσελίδα
ReactOS
Το ReactOS προσπαθεί να προσφέρει στην κοινότητα ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα 100% binary compatible με τα Windows. Ενδιαφέρον μάλιστα είναι έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στον εξελληνισμό του project.
Πολλοί λένε ότι το ReactOS λόγω της “αμφιλεγόμενης” κατάστασης που υπάρχει σχετικά με το γεγονός ότι έχει προέλθει από (clean room βέβαια) reverse engineering των windows αλλά κυρίως λόγω της σχετικά μικρής του κοινότητας και του περιορισμένου αριθμού των developers δε θα καταφέρει “ποτέ” να ανταγωνιστεί τη Microsoft και ως επιχείρημα φέρνουν το γεγονός ότι παρά τις συνεχείς βελτιώσεις όλα αυτά τα χρόνια, έχει παραμείνει “alpha quality”.
Παρουσίαση
Ιστοσελίδα
Haiku
To ΒeOS σάρωνε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αφού μπορούσε να εκμεταλλευτεί πλήρως το hardware και τις δυνατότητες που είχαν οι υπολογιστές της εποχής.
Βέβαια τις εποχές εκείνες τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά αφού το BeOS στην ουσία το έπνιξαν οι μεγάλες εταιρείες με τα προβληματικά λειτουργικά συστήματα (ονόματα δε λέμε ) και μετά από σχεδόν μια δεκαετία ζωής παραγκωνίστηκε.
Παρ’ ολ’ αυτά η ιδέα του openBeOS δε σταμάτησε και λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε ένας οργανισμός με την ονομασία Haiku Inc, μ’ έδρα τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα ήταν κάπου το 2009 να δούμε το πάλαι ποτέ BeoS με τη νέα του ονομασία Haiku, να επανακυκλοφορεί με τα νέα δεδομένα της εποχής και παράλληλα κρατώντας στοιχεία που μας θύμιζαν τις παλιές εποχές.
Στην ουσία μιλάμε για ένα συγγενικό στο Linux σύστημα, αφού και τα δυο προέρχονται από τη μεγάλη οικογένεια του Unix. Είναι ένα πλήρες desktop με τρομερές επιδόσεις.
Παρουσίαση
Δείτε ακομα: Πως να προγραμματίσετε στο Haiku! (Μέρος 1ο και Μέρος 2ο).
Ιστοσελίδα
Το Haiku, διαθέτει και Ελληνική Κοινότητα.
AROS
Αρκετοί πιο παλιοί, έχουν πολλές αναμνήσεις από την Amiga. Τα εκθαμβωτικά γραφικά και καθαρό ήχο (με τα text mode και τα beeps), το ταχύτατο multi-tasking και τέλος πάντων όλα εκείνα που δικαίως μας έκαναν ν’ αγαπήσουμε την Amiga.
Το AROS – το Amiga Research Operating System είναι ιλιγγιωδώς γρήγορο και έχει σχεδιαστεί για να είναι πηγή συμβατό με το AmigaOS 3,1 (για πιο παλιές εκδόσεις του Amiga OS θα χρειαστεί μόνο ένα recompile ώστε να τρέξουν).
Ιστοσελίδα
Inferno
Το Inferno έχει σχεδον μια δεκαετία πίσω του και σε καποια σημεια έχει καποια χαρακτηριστικά πολύ πιο εξελιγμένα από σύγχρονα και δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Είναι φτιαγμένο για να είναι ένα κατανεμημένο λειτουργικό σύστημα, έχει δηλαδή, σχεδιαστεί για να μοιράζονται οι πόρους σε διαφορετικά μηχανήματα.
Χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο που ονομάζεται Styx, τα συστήματα που τρέχουν Inferno μπορούν να μοιράζονται υλικό (hardware) και συσκευές δικτύωσης μεταξύ τους άψογα. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή για τον υπολογιστή Inferno Α είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στο σκληρό δίσκο του Β Inferno υπολογιστή χωρίς να γνωρίζει ότι είναι στην πραγματικότητα σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή.
Οι εφαρμογές του Inferno είναι γραμμένες σε μια γλώσσα που ονομάζεται Limbo, η οποία έχει συγκεντρωθεί στον κώδικα για μια εικονική μηχανή που ονομάζεται Dis, έτσι ώστε να είστε να κάνει portable σε διάφορες αρχιτεκτονικές υποστηρίζει Inferno.
Ιστοσελίδα
FreeBSD-OpenBSD-GhostBSD
To BSD, είναι λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Unix και επανω σε αυτό είναι βασισμένο και το OSX.
Είναι πολύ συγγενές με το Linux, τρέχουν τα ίδια γραφικά περιβάλλοντα και έχει και αυτό διαφορετικές εκδόσεις (σα να λέμε διανομές) Ανοιχτού Κώδικα.
Κάποιες από αυτές έχουν επικεντρωθεί στην φιλικότητα και μάλλον τα καταφέρνουν πολύ καλά.
Οι δημοφιλέστερες εκδόσεις BSD, είναι οι:
FreeBSD
Το FreeBSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο προέρχεται από το BSD UNIX. Ενώ δεν βασίζεται στον πυρήνα του Linux (έχει δικό του πυρήνα), μπορεί να θεωρηθεί μια ‘διανομή’, όπως και οι γνωστές διανομές Linux. Φυσικά μπορείτε να το μεταφορτώσετε δωρεάν. Απευθύνεται όμως σε πιο προχωρημένους ή σε χρήστες που έχουν διάθεση να μάθουν. Η σχέση του με την σταθερότητα και την ασφάλεια είναι πολύ δυνατή και μπορεί να συγκριθεί με τις σταθερότερες και ασφαλέστερες διανομές Linux, τουλάχιστον.
Παρουσίαση
Ιστοσελίδα
Ελληνική Κοινότητα
OpenBSD
Το έργο OpenBSD παράγει ένα δωρεάν, πολυ-πλατφόρμικό 4.4BSD UNIX-like λειτουργικό σύστημα. Τα βασικά χαρακτηριστικά που προάγει είναι η φορητότητα, η τυποποίηση, η ορθότητα, η προληπτική ασφάλεια και η ολοκληρωμένη κρυπτογραφία.
Ιστοσελίδα
GhostBSD
Φοράει το Gnome, σαν γραφικό περιβάλλον, έχει ένα πλήθος από πασίγνωστες εφαρμογές, ενώ έχει κι’ ένα όμορφο art-work και γενικότερα ακολουθώντας τις εποχές προσπαθεί να εισάγει όσο το δυνατό περισσότερη απλότητα από τη διαδικασια της εγκατάστασης.
Παρουσίαση
Ιστοσελίδα
PcBSD
Το PcBSD, έχει απλοποιήσει ακομα περισσότερο τα πράγματα, ενώ σαν βασικό γραφικό περιβάλλον, προτιμάει αυτό του KDE.
Παρουσίαση
Ιστοσελίδα
Syllable
To Syllable είναι ένα δωρεάν και ανοικτού κώδικα λειτουργικό σύστημα που είναι κλώνος του AtheOS που υπήρχε το 2002, τ’ οποίο με την σειρά του είναι ένας κλώνος του AmigaOS.
Είναι ένα ελαφρύ και γρήγορο λειτουργικό σύστημα κατάλληλο για το σπίτι και επαγγελματική χρήση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Σαν desktop/διαχειριστή παραθύρων προτιμά το πολύ ελαφρύ Enlightenment E17 που το έχει διαμορφώσει κατάλληλα.
Ιστοσελίδα
Διαβάστε περισσότερα: http://www.stoblog.gr/2012/10/%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-1%ce%bf/#ixzz28NAzhzKJ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου