Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χρήσιμο υλικό για εκπ/κούς για τον Μακεδονικό Αγώνα και άλλες προτάσεις

από το ιστολόγιο "Ο Παιδαγωγός"

Την ερχόμενη Κυριακή (14/10/2012) θα εορταστεί η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα (που φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων πόλεων της Β.Ελλάδος).
Αν και δυστυχώς μέχρι και σήμερα, για τα σχολεία της Θεσσαλονίκης-σε αντίθεση με άλλους νομούς- ΔΕΝ έχει εκδοθεί ακόμη κάποια σχετική εγκύκλιος (διαπιστώστε εδώ, εδώ και εδώ ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί καμία σχετική διαταγή), προβλέπεται όμως ο εορτασμός όπως γίνεται κάθε χρόνο, συνήθως μόνον με ομιλία αμέσως μετά την πρωινή προσευχή στα σχολεία, συχνά εν μέσω θορύβου, κακής ακουστικής, ορθοστασίας των μαθητών και ενός γενικότερου κλίματος ... βαρεμάρας.
Κάποιοι πρόγονοί μας θυσιάστηκαν και πότισαν τα άγια χώματα της Μακεδονίας μας με αίμα, ας μην αφήσουμε λοιπόν μία τόσο σημαντική επέτειο να "εξευτελιστεί" ή να "ενταφιαστεί".
Ας δώσουμε ως δάσκαλοι και καθηγητές τον καλύτερό μας εαυτό. Γι αυτό και εμείς συλλέξαμε σχετικό υλικό που πιστεύουμε θα σας βοηθήσει :


Χρήσιμο υλικό υπάρχει στην ανάρτησή μας :

  • Κείμενα -Ομιλίες για τον Μακεδονικό αγώνα

http://opaidagogos.blogspot.gr/2011/10/blog-post_05.html


  • όπως και στην ετικέτα Υλικό: Μακεδονικός Αγώνας
http://opaidagogos.blogspot.gr/search/label/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82http://opaidagogos.blogspot.gr/search/label/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%20%CE%91%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82

 (εκεί υπάρχουν κ πάρα πολλά βίντεο που μπορείτε να προβάλετε στην τάξη ή το σχολείο σας).



Μία ακόμη επίκαιρη πρόταση :
Μία άλλη χρήσιμη πρόταση είναι να μεταβείτε με το σχολείο σας στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (βρίσκεται πίσω από το Παν/μιο Μακεδονίας) όπου υπάρχουν ΠΟΛΛΕΣ αίθουσες με συλλογές -κυρίως από το έπος του 1940 (μπορείτε να το συνδυάσετε με έναν περίπατο ή ως πολιτιστική εκδήλωση σχετικά με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου).
Μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση του Μουσείου εδώ:



Μερικές ακόμη προτάσεις:
Στηρίξτε (στην Κομοτηνή) την προσπάθεια της Χαράς Νικοπούλου:

και δείτε το

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου