Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Αυτή είναι η ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)



Σκοποί της ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenacting) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, δηλαδή ως ένας εναλλακτικός τρόπος διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής, με την εξομοίωση - όσο είναι δυνατόν - των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες.


Γράφει ο Γιώργος Κρικέλας

Η ιδέα της ιστορικής αναβίωσης του ΕΣ 1940 υπήρχε σαν ιδέα από τις απαρχές της κοινότητας θεματικής αεροσφαίρισης, που ασχολείται με την περίοδο του Β΄ΠΠ, από το 2010. Η ιδέα ωρίμασε το 2012 και έτσι ξεκίνησε η έρευνα για την απόκτηση της γνώσης των υλικών που χρησιμοποιούσε ο ΕΣ κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Η Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης ΕΣ 1940 αποτελείται από 12 άτομα. Οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν ήταν πάρα πολλές ,γιατί πολλά από τα υλικά της εποχής έχουν γίνει είτε δυσεύρετα είτε έχουν χαθεί εντελώς.





Με τη βοήθεια και συμπαράσταση ανθρώπων που εκτίμησαν την προσπάθεια να αναπαραστήσουμε όσο το δυνατόν πιστότερα την στολή του Έλληνα στρατιώτη εντοπίσαμε αρκετά υλικά που είτε μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε είτε να τα κατασκευάσουμε εξαρχής. Έτσι μεγάλο μέρος των υλικών που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά δικής μας κατασκευής. Επι παραδείγματι έγινε εκτεταμένη μετασκευή τυφεκίου airsoft Kar98 σε Mannlicher-Schoenauer ,με την κατασκευή πολλών μεταλλικών και ξύλινων μερών.





Η όλη προσπάθεια διήρκεσε ένα χρόνο και τελικά - σημαδιακά; - η πρώτη εμφάνισή μας συνέπεσε με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου όπου συμμετείχαμε στην παρέλαση με τον ΠΣΣΕΔ ,στο Δήμο Π. Φαλήρου, όπου φέραμε τα διακριτικά του 5ου Συντάγματος Πεζικού το οποίο δέχτηκε το κύριο βάρος της ιταλικής «εαρινής επίθεσης», γράφοντας το έπος του υψώματος 731.





Σκοποί της ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenacting) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, δηλαδή ως ένας εναλλακτικός τρόπος διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής, με την εξομοίωση - όσο είναι δυνατόν - των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες, να συμμετέχει όπου της δίνεται η ευκαιρία σε εκδηλώσεις μνήμης και να μεταδώσει την εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να αναδειχτεί η συμβολή του ΕΣ κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου