Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Η Εφορία έκλεισε σχολικό λαχανόκηπο - Σε όλη την Ευρώπη επιδοτούνται, στην Ελλάδα φορολογούνται!!! (βίντεο)Η εφορία έβαλε τέλος επιτηδεύματος σε σχολικό συνεταιρισμό (video)

Στο δημοτικό σχολείο Ολύνθου είχαν μία πρωτότυπη ιδέα στο πλαίσιο της σχολικής καινοτομίας, αλλά υπολόγισαν... χωρίς την εφορία.

Στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης, δημιουργήθηκε ένας σχολικός συνεταιρισμός, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να είναι μαθητές.

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας ωστόσο στάθηκαν ικανά για να τερματιστεί το εγχείρημα, όπως περιγράφει η ανακοίνωση του σχολείου: «Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τον σχολικό συνεταιρισμό του δημ. σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι», διότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος», που μας επέβαλε η εφορία!!!

Δεν είμαστε έμποροι! Δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε σχολικός συνεταιρισμός, που προωθούμε τη σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς στη χώρα μας φορολογείται.

Προσφέραμε στους μαθητές μας τη μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του.Για την ιστορία:

Θελήσαμε να διδάξουμε τη νομιμότητα και τη συνεταιριστική αγωγή στους μαθητές μας και απογοητευτήκαμε. Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του σχολικού συνεταιρισμού απαιτεί τραπεζικό λογαριασμό, που για να εκδοθεί χρειάζεται ΑΦΜ. Εδώ το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με το υπουργείο Οικονομικών, διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους σχολικούς συνεταιρισμούς. Το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη λέξη «συνεταιρισμός» σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 ευρώ στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ»! το οποίο έγινε γνωστό σε μας με τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης του συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

Παρακαλέσαμε για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ, που θα επίλυε το πρόβλημα, αλλά τίποτα!

Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου, που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.

Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας».

 https://www.makthes.gr/i-eforia-evale-telos-epitideymatos-se-scholiko-synetairismo-video-170807

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου