Αν αναλογιστούμε ότι συνολικά για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο δαπανά περί τα 15δις ετησίως, (ίσως και λιγότερα πια...) τότε έχουμε χαρακτηριστικό μέτρο σύγκρισης του όγκου των δαπανών για την "δωρεάν παιδεία"
Οι οικογένειες δαπανούν 1,05 δισεκατομμύρια για φροντιστήρια στα μαθήματα του σχολείου και σε ιδιαίτερα μαθήματα όπως προκύπτει και από σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας.
Όπως αναφέρει η ΟΕΦΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι τα 5,2 δισ. ευρώ επιμερίζονται ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και κακώς αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα ότι το πόσο αυτό αφορά μόνο τα φροντιστήρια.
Μάλιστα, αναφέρει η ΟΕΦΕ, από το 1,91 δισ. ευρώ που αφορούν στην φροντιστηριακή υποστήριξη για τα μαθήματα του σχολείου και τις ξένες γλώσσες, περίπου τα μισά (1,05 δισ. ευρώ) αφορούν στην φροντιστηριακή υποστήριξη για τα μαθήματα του σχολείου, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για τα ιδιαίτερα μαθήματα.
Αναλυτικά τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αναφέρουν:
«380 εκατ. ευρώ για την προσχολική εκπαίδευση (δίδακτρα παιδικών σταθμών και ιδιωτικών νηπιαγωγείων)
603 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια και 1,7 δισ. ευρώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια/ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες και εκπαιδευτικές επισκέψεις)
138 εκατ. ευρώ για τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, Κολέγια)
1,5 δισ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (μεταπτυχιακά και φροντιστήρια, δαπάνες σπουδών σε άλλη πόλη στην Ελλάδα ή άλλη χώρα).
Στα υπόλοιπα 926 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται δαπάνες που δεν μπορούν να ταξινομηθούν και άλλες όπως για φύλαξη παιδιών.
Τα περισσότερα χρήματα -περί το 1,91 δισ. ευρώ - δίνονται στα φροντιστήρια για τα μαθήματα και τις ξένες γλώσσες».
Το Δ.Σ της Ομοσπονδίας θεωρεί αναγκαίο και απαραίτητο να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις που αφορούν τον κλάδο».
Τέλος η ΟΕΦΕ αναφέρει ότι όσον αφορά «στα στρεβλά του εκπαιδευτικού συστήματος που ακόμα υποθάλπει την παραπαιδεία», η Ομοσπονδία έχει καταγγείλει επανειλημμένως «τα παράνομα-μαύρα ιδιαίτερα μαθήματα που εκτός από τη ζημιά που προκαλούν στα φορολογικά έσοδα του κράτους, παρέχουν και υποβαθμισμένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, που καμία σχέση δεν έχουν με τις οργανωμένες και νόμιμες Φροντιστηριακές μονάδες μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου