Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εμνήσθην ημερών αρχαίων...

ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΥΔΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΟΞΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΥΛΙΚΑ:
 Ένα παλιό βαρέλι ξύλινο από κρασί ή κονιάκ.
Πλένουμε καλά το βαρέλι με το λάστιχο της βρύσης ή με ένα πλυστικό αυτοκινήτων.Το γεμίζουμε νερό για να φουσκώσει και να στεγανοποιηθεί σφίγγοντας και τα στεφάνια του βαρελιού . Μπορεί να περιμένουμε ακόμα και δύο με τρεις μέρες ώστε να φουσκώσει και να στεγανοποιηθεί το βαρέλι μας.
Είναι πολύ βασικό να είναι στεγανό το βαρέλι μας για να μην χάσουμε το ξύδι μας.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα ανοξείδωτο δοχείο,αλλά το ξύδι μας δεν θα γίνει αρωματικό.Σε καμιά περίπτωση να μην χρησιμοποιηθεί πλαστικό δοχείο.

 Κρασί κατά προτίμηση κόκκινο (για να χρωματιστεί φυσικά το ξύδι)που έχουμε φτιάξει μόνοι μας,κρασί που μας έχει χαλάσει επειδή δεν είχε ο μούστος τους σωστούς βαθμούς ή κρασί που αγοράζουμε χύμα από το εμπόριο.Μπορεί και να αγοραστεί λευκό κρασί και να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα από κόκκινο κρασί για να βάψουμε φυσικά το ξύδι μας.
Κατά προτίμηση να αγοράζετε κρασί από ανθρώπους που το φτιάχνουν χωρίς χημικά πρόσθετα.

Ένα μπομόμετρο για να μετρήσουμε τους βαθμούς του κρασιού.Μπορούμε να το αγοράσουμε από ένα μαγαζί με χημικά είδη και δεν νομίζω να στοιχίζει πάνω από 5 ευρώ.
Παλιό ξύδι ή μαγιά ξυδιού ή το νερό από  μια μακαρονάδα.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Μετράμε με το μπομόμετρο τους βαθμούς του κρασιού που θα κάνουμε ξύδι.
Προσθέτουμε νερό βρύσης για να κατεβάσουμε τους βαθμούς στους 8 με 9.Ο υπολογισμός είναι πολύ απλός και γίνεται με αναλογίες.Ελέγχουμε με το μπομόμετρο τους βαθμούς αν είναι σωστοί.Το όργανο αναφέρει ότι οι μετρήσεις γίνονται στους 20 βαθμούς Κελσίου. Αν το “κρασί” μας είναι πάνω από 9 βαθμούς θα αργήσει πολύ η οξοποίηση.Αν είναι κάτω από 8 βαθμούς το ξύδι δεν θα είναι δυνατό.Να γνωρίζουμε ότι μετά την οξοποίηση θα χάσουμε περίπου μισό βαθμό.

Τοποθετούμε το βαρέλι σε ένα υπόγειο ή σε μια αποθήκη και το γεμίζουμε  με το διάλυμα κρασιού/νερού που ετοιμάσαμε κατά τα 3/4 μόνο.Πρέπει να υπάρχει κενός χώρος από πάνω για να διευκολύνει την οξοποίηση.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά του ξυδιού ή το παλιό ξύδι και χρειάζεται να περιμένουμε περίπου ένα χρόνο για να γίνει το ξύδι.
Αν δεν έχουμε μαγιά ξυδιού ή παλιό δυνατό ξύδι, μπορούμε να βράσουμε μια μακαρονάδα,να κρατήσουμε το νερό της μέχρι να δημιουργηθεί μια πέτσα στην επιφάνεια του νερού.Αυτή η πέτσα έχει οξομύκητες.Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό της μακαρονάδας στο βαρέλι για να αρχίσει η οξοποίηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν σφραγίζουμε το βαρέλι,αλλά αφήνουμε ανοιχτή τη τάπα για να αναπνέει.  Φυσικά βάζουμε από πάνω κάποιο ντενεκάκι (όχι στεγανό) για να μην πέφτουν μέσε στο βαρέλι σκόνες.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Για να γίνει το ξύδι χρειάζεται χρόνο και υπομονή.Με την πάροδο του χρόνου θα δολυμε να σχηματίζεται μια πέτσα στην επιφάνεια του υγρού μας.Σε αυτή τη πέτσα ζουν οι οξομύκητες.
Όταν θέλουμε να βγάλουμε ξύδι το βγάζουμε από τη βρύση του βαρελιού.Όταν θέλουμε να συμπληρώσουμε το βαρέλι,χρησιμοποιούμε ένα σωλήνα και ρίχνουμε το διάλυμα του κρασιού/νερού στο πάτο του βαρελιού για να μην καταστρέψουμε τη πέτσα με τους οξομύκητες και περιμένουμε να γίνει ξύδι.
Όσο περνάει ο καιρός το ξύδι στο ξύλινο βαρέλι γίνεται πιο αρωματικό.Κάτι που δεν γίνεται στα ανοξείδωτα βαρέλια.
Οπως και το κρασί έτσι και το ξύδι όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο.
Αν έχουμε μούστο, περιμένουμε να γίνει πρώτα κρασί και μετά αραιώνουμε το κρασί και βάζουμε το κρασί να γίνει ξύδι.
Όταν βγάζουμε το ξύδι από το βαρέλι για να το χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να το αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια.
Φυσικά το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό και απολυμαντικό.
Φαρμακευτική χρήση.
Το παραδοσιακό ξύδι εξουδετερώνει τις ψείρες από τα κεφάλια,χωρίς να έχει παρενέργειες.Εχει ακόμα την ιδιότητα  να μαλακώνει και να καταστρέφει τα αυγά της κόνιδας,μια ιδιότητα που δεν έχουν τα χημικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία για την καταπολέμηση της ψείρας.Ενημερώστε για τη φαρμακευτική ιδιότητα του ξυδιού ενάντια στις ψείρες γονείς που έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Για απορίες /πληροφορίες στείλτε mail sto : eleftherignosi@gmail.com
Υ.Γ. Αν κάποιος έχει συνταγές που θέλει να τις μοιραστεί μαζί μου ας μου τις στείλει στο παραπάνω mail.
Υ.Γ. Επιφυλάσσομαι να αναρτηθούν στο μέλλον συνταγές για προιόντα ευρείας χρήσεως που τα χρυσοπληρώνουμε.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

http://olympia.gr/2011/10/20/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B7-%CE%BE%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου