Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Β.Πολύδωρας: "οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της γραμματικής και της γλώσσας"

"Το κακό θα σας έρθει από τους σπουδαγμένους" είχε πει κάποτε ο πατρο-Κοσμάς. Κι όντως δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός από την συσσώρευση γνώσεων και πτυχίων και την έλλειψη σοφίας. Η επιστολή, μαζί με τα ονόματα των 140 "πανεπιστημιακών" δίνεται εδώ. Άποψη του παρόντος ιστολογίου ότι  πρόκειται περί ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, καθώς το επιστημονικό ζήτημα δεν δικαιολογεί κινητοποίηση αυτού του μεγέθους . 
(Σημείωση: Πολλοί από τους υπογράφοντες δεν είναι καν σχετικοί με την Ελληνική γλώσσα, αλλά δηλώνουν γλωσσολόγοι γενικώς)
ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ

Για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της γραμματικής και της γλώσσας, που «γίνεται με 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών», κάνει λόγο ο Βύρων Πολύδωρας, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με το βιβλίο της Γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού. «Πόλεμος! Γρηγορείτε Συνέλληνες!» καταλήγει ο τέως πρόεδρος της Βουλής.

Την Κυριακή 140 καθηγητές πανεπιστημίου, ειδικευμένοι στην ελληνική γλώσσα, δημοσίευσαν κείμενο για το θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί σχετικά με τους φθόγγους και τα φωνήεντα της γλώσσας μας, με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο της Γραμματικής.

Οι ειδικοί επιστήμονες, αναφέρονται στις απόψεις που διατυπώνονται στο άρθρο δασκάλας δημοτικού σχολείου της Ραφήνας, το οποίο αποτέλεσε έναυσμα για αυτήν την ιδιότυπη διαμάχη, χαρακτηρίζοντάς τις αποτέλεσμα παρανόησης βασικών κανόνων της γραμματικής, ενώ επιβεβαιώνουν «την πέραν πάσης αμφιβολίας επιστημονικά ορθή παρουσίαση των φωνηέντων της Νέας Ελληνικής στο νέο εγχειρίδιο».
Αντιδρώντας στην κίνηση αυτή, ο κ. Πολύδωρας φαίνεται να τάσσεται υπέρ των απόψεων που εκφράζει η δασκάλα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το σχέδιο «διάλυσης» της γραμματικής, για το οποίο κάνει λόγο, «δεν είναι λάθος ή αμέλεια. Είναι 'προμελέτη'».

Η ανακοίνωση του κ. Πολύδωρα έχει ως εξής:

«Μετά λύπης μου, όπως διαβάζω στις εφημερίδες 'Δημοκρατία', 'Ελεύθερο Τύπο', 'Αδέσμευτο Τύπο', 'Εστία', 'Βραδυνή', 'Έθνος' και 'Νέα' πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου.

»Η διάλυση της γραμματικής και της γλώσσας γίνεται με… 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών! Δεν είναι λάθος ή αμέλεια. Είναι 'προμελέτη'.

»Μας λέγουν με πρωτοφανή οίηση: 'Πώς τολμάτε, εσείς οι μη λέκτορες, οι μη ειδικοί, οι μη γλωσσολόγοι, οι αγράμματοι, μ' ένα λόγο να αντιστέκεσθε;'.

»Επομένως, ΠΟΛΕΜΟΣ! Γρηγορείτε Συνέλληνες!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου