Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΦΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΓΙΟΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ CONCHITA ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ημέρα "Ce que soulève la jupe" στα γαλλικά σχολεία !

(όπως σωστά μαντέψατε, υπέρ της ισότητας και ενάντια στις "διακρίσεις" είναι για άλλη μια φορά η δικαιολογία)

Δ. Πορφύρης, Π. Σταφυλά

Διαμάχη έχει ξεσπάσει και πάλι στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Γαλλία με αφορμή μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία των αρχών: Παρασκευή 16 Μαίου μια ημέρα φούστας για κορίτσια και … αγόρια σε 27 Λύκεια της Nantes με την υποστήριξη του Γαλλικού Υπ. Παιδείας.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να έρθουν ντυμένοι με φούστες ή με κόκκινο κραγιόν στα χείλη αυτήν την Παρασκευή 16 Μαίου. Αυτή η δράση ονομάζεται: «Γυναίκες, Άντρες φοράμε φούστα». Το όλο project υποστηρίζεται από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και την Ακαδημία της Nantes. Πολλές μητέρες από την Nantes  έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εκείνη την ημέρα, σύμφωνα και με τν απόφαση της γαλλικής νεοσυσταθείας οργάνωσης “Μια Ημέρα Αποχής από το Σχολείο”.

Οι υπεύθυνοι δικαιολογούνται ότι ήταν πρόταση μαθητικού συμβουλίου. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και το 2013. Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Elisabeth Costagliola δηλώνει ότι « σύμφωνα με τους μαθητές ακόμη και κάποιοι καθηγητές ήταν έτοιμοι να έρθουν με φούστα την προηγούμενη φορά.»

H σχετική πρόσκληση του σχολείου
jupette
“ Λύκειο Georges Clémenceau Nantes 2013-2014 /Να σηκώσω τη φούστα… Το Λύκειο αναρωτιέται αναφορικά με την ισότητα αγοριών –κοριτσιών”.

Η μάχη εναντίον του σεξισμού είναι μια μάχη καθημερινή. Η “Επιτροπή κατά των Διακρίσεων και της Ισοπολιτείας” του Ακαδημαικού Συμβουλίου στη σχολική ζωή του Λυκείου επεξεργάστηκε το πρόγραμμα για μια ακαδημαική ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του σεξισμού. Το Λύκειο Georges Clémenceau συμμετέχει σ΄αυτήν την Ημέρα, Παρασκευή 16 Μαίου . Μια ημέρα περίσκεψης σχετικά με τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών αλλά και όλες τις μορφές διακρίσεων.

Την Παρασκευή 16 Μαίου οι μαθητές όσο και οι ενήλικοι, κορίτσια κι αγόρια προσκαλούνται να φορούν μια φούστα,κόκκινο κραγιόν στα χείλη ή ένα αυτοκόλητο « Μάχομαι κατά του σεξισμού ,εσείς ; » προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές τους σ΄αυτήνν την Ημέρα.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ένας τοίχος έκφρασης όσο κι ένα βιβλίο καλεσμένων θα είναι στη διάθεση των μαθητών για να συλλεχθούν οι εντυπώσεις τους…
Φιλμ μικρού μήκους θα προβάλλονται στο εσωτερικό του Λυκείου ενώ ένα εργαστήρι φωτογραφίας θα στηθεί για να απαθανατίσει την ημερίδα.

Σας προσκαλούμε ένθερμα να συμμετέχετε ενεργά σ΄αυτήν τη δράση την Παρασκευή 16 Μαίου ντυμένοι με φούστα ή /και με μακιγιαρισμένα χείλη.

Η Επιτροπή της μίνι φούστας.”
Αντίθετα ο Olivier Vial Πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Συνδικάτων και συγγραφέας του βιβλίου «Το σχολείο άρρωστο από εξισωτισμό» διαπιστώνει ότι: «Kάνουμε ο,τιδήποτε στο όνομα της ισότητας. Yπήρχε κάποτε στα σχολεία μια ημέρα αφιερωμένη στη φούστα, με σκοπό να επιτραπεί σε μαθήτριες που ζούσαν σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, να μπορέσουν να αναδείξουν τη θηλυκότητά τους. Τώρα πρόκειται για το τελείως αντίθετο. Στην ουσία αρνούνται και τη θηλυκή ταυτότητα και την ανδρική»
(le figaro 14/05/14)
 
το βίντεο αυτό μας υπέδειξε ο ανώνυμος σχολιαστής

Πηγή

1 σχόλιο:

 1. Πολύς θόρυβος για μία ... φούστα !!! εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=RA5N-A4Z8tc

  Με 145,88€+πριμ και αορίστου χρόνου συμβόλαιο, ζητείται ανιματέρ που θα αναλάβει εκπαιδευτικά εργαστήρια στα σχολεία του Παρισιού, για να εμπεδωθεί η ισότητα κοριτσιών/αγοριών, κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τις 3 έως τις 4:30 μ.μ. (εκτός των σχολικών διακοπών).
  Ο στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι να κατανοήσουν τα παιδιά, ηλικίας 6 – 8 ετών, τα στερεότυπα που έχουν καθιερωθεί σχετικά με το φύλο, ώστε να καταλάβουν την αναγκαιότητα μιας πραγματικής ισότητας ανάμεσα στα κορίτσια και τα αγόρια.
  Διαβάζοντας με δυνατή φωνή βιβλία νεότητας από τον εκδ. οίκο Talents Hauts (ειδικός στη μη σεξιστική νεανική λογοτεχνία), αυτό το εργαστήρι θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν πάνω σε αυτές τις προκαταλήψεις, βοηθώντας τα να συνειδητοποιήσουν τις διαφορετικές πραγματικότητες και να σχετικοποιήσουν αυτά τα στερεότυπα.
  Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα (ως διάρκεια) θα καλύψει το σχολικό έτος. Μία βαλιτσούλα με όλο το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό θα είναι στη διάθεση του ανιματέρ. Θα προηγηθεί παρουσίαση του υλικού αυτού.

  Δείτε εδώ την αγγελία: http://www.indeed.fr/cmp/Ligue-de-l%27enseignement---f%C3%A9d%C3%A9ration-de-Paris/jobs/Animateurs-Ateliers-%C3%89ducation-%C3%89galit%C3%A9-Filles-Gar%C3%A7ons-047782b7102a692b

  Πάντα πρωτοπόρος η Γαλλία !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή