Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ψαριανός: Παιδαγωγικά απαράδεκτο φαινόμενο η προσευχή στο σχολείο

"Ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς"
(σχόλιο της Ε.Π: αν δεν του αρέσει του Γρηγόρη, να πάει στο Ιραν, που είναι φιλελεύθερο - Μάγκεψε και ο Ψαριανός ο ξερόλας, και αποφαίνεται τι είναι παδαγωγικώς παραδεκτόν και τί απαράδεκτο!!!)


Ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα της σχολικής προσευχής κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο κ. Ψαριανός χαρακτηρίζει ως παιδαγωγικά απαράδεκτο φαινόμενο τη σχολική προσευχή και σημειώνει ότι ο "εκσυγχρονισμός" που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν μπορεί να αγγίξει ό,τι έχει σχέση με την παρουσία της εκκλησίας στα σχολεία.
Ο βουλευτής αφού αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου με οδηγίες για τον αγιασμό και την πρωινή προσευχή, σημειώνει ότι ο αγιασμός αποτελεί θρησκευτική τελετή και ως εκ τούτου το σχολείο, όπως και οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, δεν έχει καμία υποχρέωση να τον τελέσει.

"Ως προς την καθημερινή πρωινή προσευχή, καθώς σήμερα ζούμε σε πολυπολιτισμική κοινωνία, δεν είναι παιδαγωγικά αποδεκτό να υπάρχουν μαθητές που να ξεχωρίζουν στεκόμενοι παράμερα τη στιγμή που οι υπόλοιποι προσεύχονται.
Η υποχρέωση δε των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν στην προσευχή δεν συνάδει με τον εκπαιδευτικό τους ρόλο που μεταξύ άλλων είναι να αποτελούν πρότυπο ελεύθερης και κριτικής σκέψης για τους μαθητές τους" αναφέρει ο κ. Ψαριανός.
Ο βουλευτής θέτει στην υπουργό Παιδείας τις εξής ερωτήσεις:
1. Ποιο είναι το παιδαγωγικό σκεπτικό βάσει του οποίου θρησκευτικές τελετές τελούνται επίσημα και υποχρεωτικά εντός σχολικού ωραρίου σαν να ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε μια ελεύθερη πολυπολιτισμική και ανεξίθρησκη δημοκρατία;
2. Για ποιο λόγο δεν παραπέμπετε όσους μαθητές το επιθυμούν να παίρνουν την ευλογία των ιερέων για το νέο σχολικό έτος στους εκκλησιαστικούς ναούς της ενορίας τους;
3. Με ποιο σκεπτικό οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να συμμετέχουν στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό;
4. Σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί λειτουργοί αρνηθούν ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτές τις υποχρεωτικές τελετές θα υφίστανται κάποιες ποινές ή κυρώσεις υπηρεσιακές ή άλλες;

http://ksipnistere.blogspot.com/2011/09/blog-post_635.html

2 σχόλια:

  1. Οι θέσεις του βουλευτή έχουν να κάνουν με την ερμηνεία που δίνει στους όρους "θρησκεία, τελετή, θεοκρατία, ελευθερία...". Δεν λέει κάτι καινούριο, αναμασάει τα όσα μια μερίδα των διαφωτιστών φιλοσόφων (ελλήνων και δυτικών) είπε το 18ο και 19ο αιώνα, θεωρώντας άκρως οπισθοδρομικό το κράτος που δεν τα κάνει.
    α) μια συζήτηση για το τι πέτυχαν τα κράτη που τα έκαναν, θα βοηθούσε (δεν συζητείται τι πέτυχε μια κοινωνία που αποσυσπείρωσε τα μέλη της).
    β) δεν αρθρώνεται γενικότερα πειστικός λόγος περί της έννοιας του "θείου", περί της σχέσης αρχαίας και χριστιανικής ελληνικής θησκείας.
    γ) ό,τι καταγγέλλει ο βουλευτής είναι συνταγματικώς προβλεπόμενο και το 4ο ερώτημά του αφορά μάλλον εις την περίσσεια προοδευτικής αντίδρασης

    Νομίζω ότι το πρόβλημα (αν το πούμε έτσι) δεν είναι των "εκσυγχρονιστών" αλλά των "συντηρητικών" και της Εκκλησίας (χθες μόλις την είδαμε αμυντική ως προς μια "λογική" και απαράδεκτη επίθεση της "δημοσιογραφίας" σχετικά με την τελευταία έκτακτη εισφορά που ανακοινώθηκε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ψαριανός μάλλον δεν ανήκει στους Illuminati. Άρα πρέπει να τον δούμε με συμπάθεια και να τον προβληματίσουμε λιγάκι.
    Παρά το ότι το θέμα είναι δύσκολο και εύκολα διαστρέψιμο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θα πρότεινα να ρίξουμε μια ματιά εδώ και εδώ (χωρίς να πάρουμε τοις μετρητοίς ό,τι λέγεται εκεί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή