Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κλείνουν ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης μετά από 88 χρόνια


Το ζήτημα της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων της Κωνσταντινούπολης και τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα γύρω απο το συγκεκρμένο θέμα δεν είναι σημερινό. Σαν ιστολόγιο είχαμε παρουσιάσει παλιότερα ένα ρεπορτάζ του BBC, που προσπάθησε να προσεγγίσει και να αναλύσει την συμπεριφορά του νεο-οθωμανισμού (αλλά και του προϋπάρχοντος Κεμαλισμού) στην εκπαίδευση των Ελλήνων της Πόλης.

Σήμερα, μαθαίνουμε πως η Άγκυρα καταφέρνει (τελικά) τον στόχο της, που είναι η εξαφάνιση της Ελληνικής Παιδείας από τα Ελληνικά Σχολεία της Κωνσταντινούπολης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει ελληνικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη μετά από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923!
Ειδικότερα, η διεύθυνση ιδιωτικού δημοτικού σχολείου των Ταταύλων στο Σισλί, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μαθητές ούτε αναμένεται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, που θα ενδιαφερθούν να φοιτήσουν στο σχολείο.
Έτσι, δικαστική απόφαση έκρινε δικαιολογημένο το κλείσιμό του.
Τα άλλα δύο σχολεία που έκλεισαν είναι το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Αρναούτκιοϊ και το Ιωακείμιο Λύκειο στην περιοχή Μπαλατά του Φαναρίου, που δεν είχαν μαθητές.
Στο μεταξύ, αναμένεται η έκδοση απόφασης για το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Ίμβρου.
Ο εκπρόσωπος των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων Λάκης Βίγκας αξιολόγησε την απόφαση δηλώνοντας πως...“η μειονότητα μας έχει σχολεία τα οποία περίπου εδώ και μισό αιώνα δεν έχουν καθόλου μαθητές. Το Υπουργείο αποφάσισε για πρώτη φορά για την απαγόρευση λειτουργίας. Εμείς αυτά δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ως αίθουσες γάμου είτε ως ντισκοτέκ. Θα χρησιμοποιηθούν ως πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, ή ξενώνες για όσους έρχονται από την Ελλάδα.”
Επιθυμούμε να μετατρέψουμε τον χώρο σε νηπιαγωγείο όπου παράλληλα με τα ελληνόπουλα θα μπορούν να φοιτούν όλα τα παιδιά. Χαιρόμαστε επειδή θα ακούμε και πάλι φωνές μαθητών στο σχολείο”, σχολίασε ο πρόεδρος του Ευαγούς Ιδρύματος του ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου του Αρανουτκιοϊ, Γιώργος Παπαλιάρης.
Την ίδια στιγμή, σχολεία κλείνουν και στην Ελλάδα, ενώ η εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων χαίρει της προστασίας της υπουργού κας Διαμαντοπούλου, καθώς και της κυρίας Δραγώνα, που φροντίζουν να πριμοδοτούν (με πολλά εκατομμύρια ευρώ) το συγκεκριμένο project.

Aς μιλήσουμε επιτέλους
ΜΑΓΙΣΤΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου