Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

"Πράσινες" προσλήψεις στις ΜΚΟ, χωρίς ΑΣΕΠ - Στ. Κουτμερίδης: "Τιμή μου και καμάρι μου"

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΥΣΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΣΣΟΜΑΙ: ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΝΩΣΤΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΟΚ. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ:


Στον Τύπο της Κυριακής: "Πράσινες" προσλήψεις στις ΜΚΟ, χωρίς ΑΣΕΠ - Στ. Κουτμερίδης: "Τιμή μου και καμάρι μου"
  1. Μείζον θέμα για την κυβέρνηση αποτελούν οι συνεχείς αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για «πράσινη» φάμπρικα προσλήψεων μέσω ΜΚΟ. Αφορμή αποτέλεσε ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, συνεργάτες του οποίου έσπευσαν με δική του ενθάρρυνση να συστήσουν ΜΚΟ για να διεκδικήσουν το πρόγραμμα που αντιστοιχεί στο νομό του και φυσικά να εισπράξουν το ποσοστό 5% της προμήθειας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που φέρνει στο φως ο Τύπος της Κυριακής, παρά το γεγονός της διαβεβαίωσης του υπουργού Εργασίας για αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πουθενά μέσα στις προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων που έχουν δημοσιευτεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου δεν αναφέρεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ.
  2. Απροκάλυπτα και χωρίς ηθικό φραγμό ο βουλευτής Σερρών επιβεβαίωσε την εμπλοκή του στην ίδρυση της ΜΚΟ με επωνυμία «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» λέγοντας: «Δέχομαι την κατηγορία, τιμή μου και καμάρι μου που βοήθησα και στήριξα τους δημότες μου και θα το ξανακάνω χίλιες φορές, αρκεί αυτό να είναι προς όφελος του νομού μου».
  3. Το «ελπιδοφόρο» όμως σχέδιο του Σερραίου βουλευτή δεν είχε οργανωθεί σωστά. Το γεγονός ότι έδωσε την άδειά του για να χρησιμοποιηθεί το γραφείο του ως έδρα της οργάνωσης καθιστά αυτομάτως παράνομη τη ΜΚΟ και αυτό διότι η ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου ορίζει κατηγορηματικώς ότι αποκλείονται ως δικαιούχοι της πράξης πολιτικά κόμματα και παρατάξεις, κυβερνητικοί οργανισμοί και νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το κράτος. Επιπλέον, η ΜΚΟ του κ. Κουτμερίδη δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό ανάθεσης έργου.
  4. Οπως μας ενημέρωσε ο στενός του συνεργάτης και γραμματέας του «Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών», κ. Ασημάκης Καττής, «το γεγονός ότι δεν έχουμε λάβει ακόμα διαχειριστική επάρκεια οφείλεται στο φόρτο εργασίας του υπουργείου, το οποίο και μας προέτρεψε να στείλουμε παράλληλα την αίτηση για τη διαχειριστική επάρκεια και τα μνημόνια που συνάψαμε».
  5. Ερωτήματα εξακολουθεί να προκαλεί και το γεγονός ότι από ότι από την ημερομηνία ίδρυσης της ΜΚΟ, που είναι η 20η Ιουνίου 2011, μέχρι και σήμερα έχουν ήδη παραιτηθεί δύο ιδρυτικά μέλη της. Με επιστολή-καταπέλτη ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην μέλος του «Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών», Δημήτρης Φιλίππου, καταγγέλλει ότι παραπλανήθηκε και ότι έγινε αντικείμενο «εκμετάλλευσης», αφού συνειδητοποίησε εκ των υστέρων το ρόλο τον οποίο επρόκειτο η συγκεκριμένη εταιρία να διαδραματίσει. Μάλιστα συμπλήρωσε λέγοντας «τα άτομα τα οποία σύστησαν και συμμετείχαν στη ΜΚΟ δεν προσέφεραν εχέγγυα διαφανούς και κοινωνικά επωφελούς λειτουργίας».
  6. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βουλευτής Σερρών έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικών συζητήσεων και σχολίων. Πριν από λίγους μήνες έγινε γνωστό ότι ο κ. Κουτμερίδης διόρισε συγγενή του στη Βουλή, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του Σερραίου βουλευτή, στους κύκλους του κόμματος έχει το προσωνύμιο «ο καλός στρατιώτης» γιατί σε όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης επιστρατεύεται μπροστά, πρώτα από όλους, ενώ στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα τους επαγγέλματος των ταξί υπερασπίστηκε ανοιχτά τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του. Ορίστηκε μάλιστα από τον πρωθυπουργό εισηγητής στον εφαρμοστικό νόμο.
  7. Η απάντηση που έχει δώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στις κατηγορίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις από «πράσινους» βουλευτές είναι ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και έτσι δεν θα μπορούν οι ΜΚΟ να προσλάβουν τους δικούς τους. Ωστόσο, η ανοιχτή πρόσκληση που βρίσκεται δημοσιευμένη μέχρι σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν αναφέρει πουθενά την Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά ορίζει ως μοναδικό υπεύθυνο όλων των διαδικασιών (επεξεργασίας, ελέγχου και ενστάσεων) το δικαιούχο, δηλαδή τις ΜΚΟ. Συγκεκριμένα η πρόσκληση αναφέρει: «Ο δικαιούχος σε διάστημα ενός μηνός από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ωφελουμένων προβαίνει στην αξιολόγηση αιτήσεων, στη σύνταξη πίνακα κατάταξης και την ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο. Από τον ίδιο πίνακα αντικαθιστά ωφελουμένους που ενδεχομένως παραιτούνται, εξετάζει τυχόν ενστάσεις που θα προκύψουν, η διαδικασία των οποίων θα είναι 3 εργάσιμες ημέρες».
  8. Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γ. Βέης, είχε δηλώσει στις 26 Ιουλίου ότι είχε προτείνει στον υπουργό Εργασίας, κ. Κουτρουμάνη, να αναλάβει το ΑΣΕΠ τις ενστάσεις ή έστω τον έλεγχο των διαδικασιών. Μέχρι και εκείνη την ημερομηνία, η οποία είναι μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων από τις ΜΚΟ, δεν είχε καθοριστεί πλήρως και γραπτώς ο ρόλος του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής.
  9. Την αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, της αντιπολίτευσης καθώς και των υπόλοιπων κομμάτων έχει προκαλέσει το ζήτημα της παράνομης ίδρυσης της ΜΚΟ από το βουλευτή Σερρών. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Μιχελάκης, επισήμανε ότι «η αποκάλυψη ότι το ΠΑΣΟΚ στήνει μηχανισμούς ρουσφετολογικών προσλήψεων την ώρα που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος προκαλεί οργή στην κοινωνία και δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα». Ακόμα και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες καταγγέλλει ότι «δεν είναι ηθικό να υπάρχει εμπλοκή και μάλιστα με ανταγωνιστικό ρόλο άλλου φορέα από τη στιγμή που υπήρχε πρόθεση συνεργασίας του υπουργείου Εργασίας με το Εργατικό Κέντρο Σερρών».
  10. Σοφία Εμμανοηλίδου
  11. semmanoilidou@e-typos.com


  12. Μνημόνιο συνεργασίας δήμων
  13. με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
  14. Ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι της χώρας προχωρούν στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την ένταξή τους στο κοινοτικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε τομείς κοινωφελούς εργασίας.
  15. Η «Διαύγεια» έχει κατακλυστεί από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που εγκρίνουν τη συνεργασία με συγκεκριμένες οργανώσεις, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι πολλές φορές συγκλίνουν στις επιλογές τους, με αποτέλεσμα κάποιες ΜΚΟ να συνεργάζονται με διαφορετικούς δήμους. Αρκετοί αιρετοί πάντως διατυπώνουν το ερώτημα αν υπάρχει κάποια «οροφή» ως προς τον αριθμό των συμβάσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει μία ΜΚΟ.
  16. Αν και το τοπίο είναι ακόμα θολό, καθώς εκκρεμούν επιμέρους ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις πρώτες ανοιχτές προσκλήσεις που δημοσιεύθηκαν, η αξιολόγηση και η τελική επιλογή των δικαιούχων (οι μη κερδοσκοπικοί φορείς δηλαδή) θα πραγματοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα από την ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»). Η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας.
  17. Οι πρώτες αποφάσεις
  18. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει προχωρήσει στην επιλογή αρκετών μη κερδοσκοπικών φορέων και ΜΚΟ και συγκεκριμένα των:
  19. -«Ελιξ» Προγράμματα εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον (ΠΕΕΠ)
  20. -Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»
  21. -Κύτταρο Εναλλακτικής Αναζήτησης Νέων (ΚΕΑΝ)
  22. -Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «Εδρα»
  23. -Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας
  24. -«Αντίρροπον» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία
  25. -ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ
  26. -«Επόμενη Ημέρα» Διεθνής Παρέμβαση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Ποιότητα της Ζωής
  27. -Ομιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς και Νήσων
  28. -Ομιλος «Νέοι Ορίζοντες Φιλίας»
  29. -Ηράκλεια Ενωση Αττικής
  30. -«Ρηξικέλευθος» ΜΚΟ
  31. -«ΔΗΩ» Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων
  32. -«Αθηνά» Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας
  33. -«Κράτα με» Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας
  34. -«Ευθύτυπος» Κέντρο Κοινωνικής Ανάπτυξης
  35. -Ινστιτούτο «Ομάδα για τον Κόσμο»
  36. -Γραμμή Ζωής
  37. -ΙΝΕ ΓΣΕΕ
  38. -«Ερύμανθος» Μη Κερδοσκοπική Αστική Εταιρία
  39. Ο Δήμος Αθηναίων, αν και έχει εγκρίνει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των πεντάμηνων συμβάσεων, δεν έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση των ΜΚΟ με τις οποίες θα συνεργαστεί. Σχετική ερώτηση στο γενικό γραμματέα, Θόδωρο Λιβάνιο, έχει καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας» Νικήτας Κακλαμάνης, ζητώντας να πληροφορηθεί πόσες και ποιες ΜΚΟ επιλέγησαν από το αρμόδιο υπουργείο για το Δήμο της Αθήνας, τα ονόματα των εκπροσώπων τους και την ημερομηνία ίδρυσής τους, καθώς και τις ειδικότητες, τα κριτήρια και τον τρόπο πρόσληψης των εν λόγω εργαζομένων.
  40. Ακολουθούν, ενδεικτικά, κάποιοι από τους δήμους της χώρας που αποφάσισαν ομοφώνως ή με πλειοψηφία την ένταξή τους στο πρόγραμμα και τη σύναψη μνημονίου με ΜΚΟ.
  41. Ο Δήμος Λαυρεωτικής για 110 θέσεις εργασίας θα συνεργαστεί με τη ΜΚΟ Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), ο Δήμος Περάματος για 220 θέσεις εργασίας με τη ΜΚΟ Ομιλος για την Unesco Νομού Πειραιώς, ο Δήμος Μαραθώνος με τις ΜΚΟ Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), ενώ ο Δήμος Ηρακλείου με τη ΜΚΟ Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ). Με τη ΜΚΟ ΚΕΑΝ θα συνεργαστεί και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά.
  42. Στην Εύβοια, τόσο ο Δήμος Ερέτριας όσο και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου θα συνεργαστούν με τη ΜΚΟ «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» (ΚΜΟΠ). Με την ίδια Μη Κυβερνητική Οργάνωση θα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας και ο Δήμος Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική.

  43. Τα κριτήρια επιλογής των ανέργων
  44. - Θα αφορούν στην κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή τους κατάσταση, με προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους, στους ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς και τα άνεργα άτομα κάτω των 30 ετών. Το σύστημα επιλογής θα βασίζεται στη μοριοδότηση συνδυαστικά των κριτηρίων.
  45. -Το ωράριο εργασίας θα είναι πενθήμερο, με πλήρη απασχόληση και οι αποδοχές θα ανέρχονται σε 25 ευρώ ανά ημέρα (μηνιαία 625 ευρώ).
  46. -Ο απασχολούμενος θα εντάσσεται στο εργασιακό καθεστώς του μισθωτού ορισμένης σύμβασης και οι ασφαλιστικές εισροές θα καλύπτονται από ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που θα καταρτιστεί με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
  47. -Η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από τη ΜΚΟ, χωρίς ο δήμος να έχει επίσημη σχέση μαζί τους. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει περιθώριο διεκδίκησης των ανέργων έναντι του δήμου μετά την ολοκλήρωση της σύμβασής τους.
  48. -Το σύνολο του διαχειριστικού κόστους και φορτίου βαρύνει τη ΜΚΟ.
  49. -Η διαδικασία επιλογής προδιαγράφεται από το πρόγραμμα και η διαδικασία αναλαμβάνεται από τη ΜΚΟ.
  50. -Ο δήμος δεν συμμετέχει στις πληρωμές των ανέργων, καθώς οι πόροι του προγράμματος εκταμιεύονται προς τη ΜΚΟ, η οποία στη συνέχεια καταβάλλει στους ωφελουμένους τις αμοιβές τους.
  51. Το χρονικό της «πράσινης» ΜΚΟ
  52. 26 Μαρτίου
  53. Επίσκεψη της τότε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, στο Νομό Σερρών.
  54. 27 Απριλίου
  55. Ξεκινάει πιλοτικά το πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία» για την κάλυψη 6.000 θέσεων εργασίας σε Μακεδονία-Θράκη.
  56. 20 Ιουνίου
  57. Ιδρύεται στις Σέρρες, με ανάμιξη του βουλευτή Σερρών, Στάθη Κουτμερίδη, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών».
  58. 21 Ιουνίου
  59. Εκλέγεται το διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ με γραμματέα το συνεργάτη του κ. Κουτμερίδη, Ασημάκη Καττή, και 14 ιδρυτικά μέλη.
  60. 29 Ιουνίου
  61. Παρουσίαση του προγράμματος της ΜΚΟ σε ξενοδοχείο σε ενδιαφερόμενους φορείς.
  62. 8 Ιουλίου
  63. Υποβολή αίτησης διαχειριστικής επάρκειας της ΜΚΟ προς το υπουργείο Εργασίας.
  64. 11 Ιουλίου
  65. Υποβολή αίτησης ένταξης της ΜΚΟ στο πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία» με αίτημα κάλυψης 700 θέσεις εργασίας από τις συνολικά 1.200 που προβλέπονται για το Νομό Σερρών.
  66. 21 Ιουλίου
  67. Παραίτηση του ιδρυτικού μέλους της ΜΚΟ, Δ. Φιλίππου, λόγω αδιαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού.
  68. 3 Αυγούστου
  69. Ανακοίνωσε η κυβέρνηση την έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους.


Δέσποινα Κονταράκη
dkontaraki@e-typos.com


http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=26374&catid=7


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου