Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μέσω "πράσινης" ΜΚΟ, διορισμοί και προσλήψεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ(?)

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το θέμα των προσλήψεων 55.000 άνεργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με βιτρίνα συγκάλυψης το ΑΣΕΠ. Το θέμα που δημοσίευσε χτες ο «Ε.Τ.» φέρνει στην επιφάνεια νέες αποκαλύψεις με εμπλοκή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε προγράμματα ΜΚΟ προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα μέσω προσλήψεων ανέργων στις περιοχές της πολιτικής τους δράσης.
Περίτρανο παράδειγμα αποτελεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες, Στάθης Κουτμερίδης, ο οποίος ενεπλάκη στην ίδρυση που πραγματοποιήθηκε εν μια νυκτί, στις 20 Ιουνίου, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» με βασικό σκοπό την πρόσληψη δημοτών από τις Σέρρες στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλώνοντας απροκάλυπτα ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου. Μάλιστα, ανέθεσε στο στέλεχος του πολιτικού του γραφείου, κ. Καττή, τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον οργανισμό. Ο κ. Καττής στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πράξη αυτή απάντησε μέσω της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»: «Δεν κρύβεται ο κ. Κουτμερίδης. Είναι μπροστά. Στην αγωνία του να εξασφαλιστούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις από το πρόγραμμα για το νομό, έβαλε τη σπίθα για να ανάψει η θέληση κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν τους άνεργους της περιοχής», ενώ προσπάθησε να δώσει και εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους ίδρυσης της ΜΚΟ λέγοντας: «Βλέπαμε πως η εφαρμογή του προγράμματος δεν πήγαινε καλά, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πιλοτικές έρευνες το όλο σχέδιο δεν προχωρούσε όπως θα έπρεπε στην περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης, λόγω της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να πέσει στο κενό. Η όλη ατμόσφαιρα μας προβλημάτισε, καθώς τα μνημόνια που συντάχθηκαν μεταξύ των αρμόδιων φορέων έρχονταν σε αντίθεση με τις βασικές παραμέτρους που έχει θέσει το υπουργείο».
Ακόμα και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες κατήγγειλε «ως τουλάχιστον άστοχη την ενέργεια να δηλωθούν ως τηλέφωνα επικοινωνίας της ΜΚΟ τα τηλέφωνα του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Κουτμερίδη», ενώ για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή ο κ. Καττής τόνισε: «Το ότι το τηλέφωνο του γραφείου του βουλευτή βρέθηκε στα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας μας οφείλεται στο ότι δεν είχαμε ακόμα κάποιο τηλέφωνο ή γραφείο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να μας βρουν».

Οπως έγινε γνωστό, ήδη οι Δήμοι Εμμανουήλ Παπά και Αμφίπολης έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με το Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών, ενώ ο Κ. Καττής αποκάλυψε πως «ο Δήμος Ηρακλείας είχε προσεγγιστεί από τέσσερις ανάλογους οργανισμούς εκτός Σερρών, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια». «Οι λόγοι για τους οποίους οι παραπάνω δήμοι σύναψαν μνημόνια συνεργασίας με εμάς είναι ότι προσφέρουμε ένα είδος ασφάλειας και κάλυψης, επειδή ένα δεύτερο μνημόνιο θα καλύψει τους αιτούντες σε περίπτωση αποτυχίας τους πρώτου».
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής κατέγραψε με πόρισμά της ένα νεφελώδες, θολό και αδιαφανές τοπίο γύρω από τις επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ, οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σχέδιο για τους ανέργους
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, οι πυλώνες δράσεων κατά της ανεργίας που περιλαμβάνουν προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, ενίσχυσης της απασχόλησης και κατάρτισης. Οι πόροι που θα διατεθούν για την ανεργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι 31/8/2012 ανέρχονται σε πρώτη φάση σε 2,7 δισ. ευρώ και μπορούν να διευρυνθούν στα 3,9 δισ. ευρώ μέσα από την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Οι ωφελούμενοι για το σύνολο των προγραμμάτων ξεκινούν από τις 600.000 άτομα στην πρώτη φάση και με τον επανασχεδιασμό θα φθάσουν τις 900.000 άτομα. Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων. Οι πόροι προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΖΗΤΗΣΑΝ Κ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διαφάνεια και αξιοκρατία για τις προσλήψεις
Τη διαφάνεια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων έθεσαν στη Βουλή με ερωτήσεις τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ζητώντας άμεσες απαντήσεις σχετικά με τις διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την αξιοκρατία των προσλήψεων των ανέργων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», το ρόλο του ΑΣΕΠ στις διαδικασίες και την αξιοπιστία των ΜΚΟ που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, ως προς τη χρηματοδότηση του προγράμματος Κοινωνικής Εργασίας, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Νίκος Νικολόπουλος δήλωσαν: «Τα 2,6 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε πέρυσι ο κ. Παπανδρέου και τα 2,7 δισ. ευρώ που υπόσχεται φέτος ο κ. Κουτρουμάνης έμειναν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους ανέργους».
Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που θα επιλεγούν και θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι στο πρόγραμμα «Κοινωνικής Εργασίας» θα εισπράξουν το 5% του προϋπολογισμού (περίπου 9.500.000 ευρώ), δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα γύρω από τις προϋποθέσεις ανάθεσης και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων.
Σοφία Εμμανοηλίδου
semmanoilidou@e-typos.com


http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=26259




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου