Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Νομική προσφυγή από βετεράνους της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν υπό την κράτηση των βρετανικών αρχών

Ετοιμάζεται η νομική προσφυγή κατά του Λονδίνου από βετεράνους της ΕΟΚΑ για τα βασανιστήρια που υπέστησαν υπό την κράτηση των βρετανικών αρχών


Στην πρόθεση περίπου 60 αγωνιστών της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών) να διεκδικήσουν μέσω της νομικής οδού αποζημίωση για τα βασανιστήρια που υπέστησαν υπό την κράτηση των βρετανικών αρχών αναφέρεται ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC.
Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων της ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους και συναγωνιστές του περιγράφουν το πώς βασανίστηκαν από Βρετανούς φύλακες.
Εξηγούν ότι η κινητοποίησή τους αποφασίστηκε μετά την επιδίκαση αποζημίωσης από βρετανικό δικαστήριο υπέρ Κενυατών της φυλής Μάο-Μάο, που επίσης είχαν βασανιστεί από τους Βρετανούς αποικιοκράτες.
Οι λεπτομέρειες των βασανιστηρίων αποκαλύφθηκαν σε απόρρητα έγγραφα του πρώην Γραφείου Αποικιών του Φόρεϊν Όφις που πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν.
Οι Κύπριοι αγωνιστές έχουν αναθέσει την υπόθεσή τους σε δικηγόρο στο Μπέρμιγχαμ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC, αναφέροντας ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς στην υπόθεση για να πει κάτι.
Ο δικηγόρος των Κενυατών που δικαιώθηκαν επισημαίνει πάντως ότι κάθε ανάλογη υπόθεση θα κρίνεται επί των συγκεκριμένων δεδομένων κάθε φορά.
Αυτό σημαίνει ότι η δικαίωση των Κυπρίων δεν είναι εξασφαλισμένη παρά την ύπαρξη προηγούμενης απόφασης.
"Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποστρέφεται κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά έχουν συμβεί στο παρελθόν τα οποία ίσως μετανιώνουμε σήμερα.
Θα πρέπει να κρατάμε υπόψη ότι αυτά τα γεγονότα συνέβησαν πριν από περισσότερο από μισό αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην Κύπρο, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές", είναι η δήλωση του Φόρεϊν Όφις που παραθέτει το BBC για την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου