Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ακόμη ένα αντικοινωνικό και αντεθνικό, έγκλημα. Αποσπούν την εθνική βιβλιοθήκη από την Αθήνα!

Να σώσουμε το Κέντρο της Αθήνας!
Να μείνει η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή στο κέντρο της πόλης!
ΟΧΙ στα “πολιτιστικά Mall”!
εθνική βιβλιοθήκηΜε μία απαράδεκτη συμφωνία του 2009 ετοιμάζονται να αποψιλώσουν το κέντρο της Αθήνας και από τα ιστορικά του κτίρια και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Ηδη ετοιμάζεται η μεταφορά ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και της ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ από το κέντρο της πόλης σε πολυχώρο που κατασκευάζει το ίδρυμα Νιάρχος στον Ιππόδρομο του Φαλήρου.

Η συγκεκριμένη ενέργεια του ιδρύματος έχει παρουσιαστεί ως δωρεά, αλλά στην ουσία έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο σε αυτό τεράστια έκταση, το ίδρυμα αναλαμβάνει την εκμετάλλευση των χώρων για  απεριόριστο χρόνο, η Λυρική θα πληρώνει ενοίκιο στο Ιδρυμα ανά έτος, ενώ η υπέρβαση του προϋπολογισμού του έργου, καθώς και η συντήρηση των κτιρίων θα βαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο. Ουσιαστικά πρόκειται για μία δωρεά του Δημοσίου στο Ιδρυμα και μία περαιτέρω αποδόμηση του κέντρου της πόλης από τα σημεία αναφοράς του, τους θησαυρούς του, την ιστορία του και τον πολιτισμό του.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη μεταφέρεται εξ ολοκλήρου στο Φάληρο, μαζί με τα ιστορικά της κειμήλια, έργα ανεκτίμητης αξίας. Σχέδιο για το μέλλον του ιστορικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχει. Προβλέπεται πως θα μείνει κενό. Οπως δεν φαίνεται να υπάρχει και η στοιχειώδης νοημοσύνη από τους υπεύθυνους και τους «δωρητές» για τα εξής:

Ποιά ακριβώς θα είναι η λειτουργικότητα της Βιβλιοθήκης στο Φάληρο;
Ποιούς θα εξυπηρετεί;  Υπάρχουν κοντά Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα;
Ποιά θα είναι η πρόσβαση σε αυτή; Υπάρχει συγκοινωνία που εξυπηρετεί ΟΛΕΣ τις περιοχές της Αττικής;
ΟΧΙ βέβαια.

Ελπίζουν πως το Δημόσιο θα βελτιώσει την πρόσβαση. Θα πληρώσουμε δηλαδή και τους δρόμους και τις συγκοινωνίες που θα χρειαστεί το Ιδρυμα Νιάρχος για να κάνει τον δωρητή.
Πραγματικά μας προκαλεί μεγάλη κατάπληξη το γεγονός ότι ενώ όλα στην Ελλάδα είναι παγωμένα λόγω των γνωστών προβλημάτων, ως προς αυτό το έργο τα πάντα έχουν ξεμπλοκάρει και κατασκευάζονται με γρήγορες διαδικασίες. Κάποιοι βιάζονται πραγματικά να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην πόλη και στον πολιτισμό μας.

Μετά την αποψίλωση του κέντρου από τα Πανεπιστήμια αρχές του 90, τα οποία τα έστειλαν στο βουνό απομονώνοντας τους φοιτητές και στερώντας τους την άμεση επαφή με τα δρώμενα της πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγετο για την λειτουργία της πόλης και την παιδεία των σπουδαστών, το δράμα συνεχίζεται. Σειρά έχουν πλέον τα ιστορικά κτίρια του κέντρου. Η τριλογία της Βιβλιοθήκης, του Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας διαλύεται, γιατί ένα ίδρυμα με ξενόφερτους συμβούλους και μέλη αποφάσισε πως θα «δωρίσει» νέα κτίρια για την στέγαση τους μακρυά από τον φυσικό τους και τον ιστορικό τους χώρο, όπου ανήκουν για πάνω από έναν αιώνα.

Και αναρωτιόμαστε. Εάν αύριο αποφασίσουν να δωρίσουν νέο κτίριο για το Αρχαιολογικό Μουσείο, π.χ. στην Ανάβυσσο ή για κάποιο άλλο ιστορικό κτίριο, οι κυβερνώντες θα τα μεταφέρουν σύμφωνα με τα γούστα των δωρητών;

Kαταγγέλλουμε όλους όσους προχώρησαν και συμφώνησαν στην παραχώρηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης σε μορφώματα τύπου Mall, όπου οι εθνικοί μας θησαυροί και ο πολιτισμός θα «καταναλώνονται» ανάμεσα στον καφέ και το shopping.

Kαταγγέλλουμε την δημιουργία «πολιτιστικών πάρκων» τύπου Mall, τα οποία ως φαίνεται θα λειτουργήσουν με την απομάκρυνση – απομόνωση πολιτιστικών υποδομών της πόλης και την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που δήθεν υπηρετούν σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα.

Kαταγγέλλουμε όσους συντελούν στο καταστροφικό σχέδιο που εκτελείται πάνω στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο είναι πλέον πασιφανές πως το προορίζουν να γίνει το νέο Dubai της Ευρώπης, αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά, γεμάτο κιτς πολυόροφες κατασκευές με θέα την Ακρόπολη, η οποία θα είναι η μόνη που θα θυμίζει την ιστορία της. Αν δεν βρεθεί βέβαια κάποιος δωρητής να την μετακομίσει και αυτή.

Kαταγγέλλουμε τα μεγαλεπήβολα ανόητα σχέδια περί ανοίγματος προς το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Καμία λογική δεν υπάρχει σε αυτά. Πρόκειται απλά για ένα σχέδιο τσιμεντοποίησης του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο δίνεται ως φαίνεται δωρεά στους εργολάβους.

ΕΛΣKαταγγέλλουμε όλους όσους παραχωρούν γη και ύδωρ στον κάθε «δωρητή», χωρίς να σκεφτούν στο ελάχιστο τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι έχουν βαρεθεί να πληρώνουν τις μεγαλομανίες του καθενός. Οποιος θέλει να κάνει τον δωρητή μίας βιβλιοθήκης ή μίας λυρικής σκηνής δεν θα χρησιμοποιεί την δημόσια περιουσία και το δημόσιο χρήμα. Ας φτιάξει την δική του βιβλιοθήκη και όπερα κι ας τα χαρίσει εξ ολοκλήρου στο Κράτος. Δεν θα μετακομίσει τα ήδη υπάρχοντα και θα το ονομάσει δωρεά.
Εάν το Ίδρυμα Νιάρχος νοιαζόταν πραγματικά για τους πολίτες και την πόλη αυτή θα είχε κάνει την δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη για την συντήρηση του ιστορικού αυτού κτιρίου, θα είχε κάνει την δωρεά στην Λυρική σκηνή για τις ανάγκες της, θα είχε δωρίσει σπάνια χειρόγραφα, σημαντικά βιβλία, θα είχε χρηματοδοτήσει παραστάσεις, θα είχε αγοράσει και δωρίσει για χρήσεις υπέρ της Eθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής κάποια από τα εκατοντάδες κτίρια του κέντρου της Αθήνας που ρημάζουν, ώστε να αναβαθμιστεί η πόλη. Αντί αυτών απαίτησε δωρεά δημόσιας γης, για να την τσιμεντοποιήσει και μετά να την εκμεταλλευτεί. Αυτό δεν λέγεται δωρεά.  Κάπως αλλιώς λέγεται.
Κι ας μην ξεχνάμε το φιάσκο του Μεγάρου Μουσικής, όπου ο ελληνικός λαός κλήθηκε να πληρώσει επιχορηγήσεις δεκάδων εκατομμυρίων προς τους «δωρητές».s
Τέλος, καταγγέλλουμε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο επιτρέπει την αποψίλωση της πόλης. Καταγγέλλουμε  τόσο το Δημοτικό συμβούλιο του 2009 όσο και το τωρινό συμβούλιο, το οποίο ποιεί την νήσσαν στην απομάκρυνση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Ποιά επιτέλους είναι τα σημαντικά θέματα για τον Δήμο Αθηναίων;

 Απαιτούμε
1.      Να σταματήσουν ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΙΚΟ ΔΕΛΤΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. 
2.      Να γίνει άμεσα συζήτηση στον Δήμο Αθηναίων και να υιοθετηθεί ψήφισμα ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ     ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ. 
3.      Να καταγγελθεί η συμφωνία ως απαράδεκτη, καθώς είναι εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Καλούμε τους κατοίκους αυτής της πόλης
Καλούμε τους ανθρώπους του πνεύματος
Καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο
Καλούμε κάθε Ελληνα πολίτη

Να αγωνιστούν για να μην γίνει πραγματικότητα το σχέδιο απομάκρυνσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής από το κέντρο της πόλης . 
Να σώσουμε την πόλη μας!
Να σώσουμε τα ιστορικά της κτίρια!
Να σώσουμε τον πολιτισμό μας!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ, katoikoi.6o_diamerisma@yahoo.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ»,  filoikipselis@yahoo.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΛ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ε.ΠΟΙ.ΖΩ,  epoizw11@gmail.com


Από το Βήμα Σαρωνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου