Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μία απλή κίνησή μας μπορεί να βοηθήσει σε κάτι


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το Καστελόριζο, όσον αφορά τη αμφισβήτηση της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης(ΑΟΖ) του συμπλέγματος των νησιών του Καστελόριζου από την τουρκική πλευρά.

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια έμπρακτης στήριξης του Καστελόριζου και των κατοίκων του από τον κ. Θεόδωρο Καρυώτη καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ των Η.Π.Α. Ο κ. Καρυώτης μέσα από πλειάδα άρθρων του, προσπαθεί να εξάρει τη σημασία που έχει το Καστελόριζο σήμερα όσον αφορά την χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ και πως πρέπει πάση θυσία να προφυλαχθεί το νησί από κάθε είδους επιβουλή. Επιπλέον, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου μαζί με τους Τούρκους καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα θα απεμπολούσε τα κυριαρχικά δικαιώματα του αρχιπελάγους.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα από τα άρθρα του: «Νομίζω ότι η συνεκμετάλλευση δεν οδηγεί πουθενά και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Πάνω από όλα θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Πουθενά δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο. Όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους γείτονές τους δεν έχουν έρθει σε κάποια συμφωνία συνεκμετάλλευσης. Αντίθετα, είτε έχουν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν τις διαφορές τους είτε συμφωνούν μεταξύ τους τις οριοθετήσεις των θαλάσσιων συνόρων τους, ποτέ όμως με όρους συνεκμετάλλευσης» και συνεχίζει όσον αφορά το Καστελόριζο: «Κλειδί σ’ αυτή την οριοθέτηση είναι το Καστελόριζο, νησί το οποίο κατοικείται και, κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και διαθέτει ΑΟΖ και ότι είναι νησί της ΕΕ. Εάν η Ελλάδα δεχτεί να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο χωρίς τον υπολογισμό του Καστελόριζου, η εμφανής συνέπεια θα είναι η Ελλάδα να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!!!».

Το μήνυμα-προτροπή προς εμάς τους απλούς πολίτες είναι το ακόλουθο: «Καλούμε όλους τους Έλληνες, Ελλάδας, Κύπρου και Διασποράς, να στείλουν μια ευχετήρια ή οποιαδήποτε άλλη κάρτα ή επιστολή στο Καστελόριζο. Επιμένουμε όπως σταλεί ταχυδρομικώς, ούτως ώστε να αναγκαστούν τα πλοία να μεταφέρουν τα μηνύματα φυσικά (και όχι ηλεκτρονικά) στο νησί. Να φανεί έμπρακτα και απτά το ενδιαφέρον μας για το μικρό αλλά τόσο σημαντικό κομμάτι αυτό του Ελληνισμού. Μια υλοποιημένη και όχι άυλη παρουσία μας σηματοδοτεί πολλά. Μια μικρή θυσία, να αγοράσουμε, να γράψουμε και να ταχυδρομήσουμε μια κάρτα, θα αναδείξει στους πάντες πως αυτό το νησί που δένει Ελλάδα και Κύπρο δεν το ξεχνάμε, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα Τούρκο στρατοκράτη να το επιβουλεύεται. Στέλνοντας μια κάρτα στους συμπατριώτες μας που κατοικούν στο ακριτικό νησί του Καστελόριζου δείχνουμε με ένα απλό και φιλικό τρόπο, αλλά εξόχως έμπρακτο και συμβολικό, την ευγνωμοσύνη και τη συμπαράστασή μας. Δεν ξεχνάμε την Κυρά της Ρω. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες των Καστελοριζίων το 1821 και την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αναγνωρίζουμε πως η παρουσία τους στο νησί αυτό δεν αποτελεί μόνο απλή περίπτωση διαβίωσης, αλλά ταυτόχρονα είναι εξέχουσας σημασίας για την γεωπολιτική και οικονομική συνεκτικότητα των δύο κρατών του Ελληνισμού. Στόχος, να κατακλυσθεί το ελληνικό Καστελόριζο με κάρτες αγάπης από τον απανταχού Ελληνισμό!!».

Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις:
Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό σχολείο Μεγίστης
Μεγίστη
851 11
Καστελόριζο
Δωδεκάνησα
ΕΛΛΑΣ
Megisti Municipality or Elementary School
Megisti
851 11
Kastelorizo
Dodekanisa
GREECE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου