Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (?)


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η Ημερίδα για το μάθημα των Θρησκευτικών, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πεντέλη, έδωσε αφορμή για πολλούς πανηγυρισμούς για την υποτιθέμενη ενότητα της Συνόδου και του θεολογικού κόσμου και την αποφασιστικότητα όλων για να προωθηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του.....
μαθήματος των θρησκευτικών στην εκπαίδευση.

Πλην όμως το σημείο που φάνηκε ότι συγκλίνουν οι απόψεις όλων όσων συμμετείχαν στην Ημερίδα δεν είναι το ζητούμενο, επειδή δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας εκεί που πραγματικά διίστανται οι απόψεις.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ

Στόχος του μαθήματος των θρησκευτικών δεν μπορεί να είναι η μελέτη του θρησκευτικού φαινομένου και οι κοινωνικές και ψυχολογικές προεκτάσεις του στη ζωή του ανθρώπου αλλά η ορθόδοξη χριστιανική κατήχηση επειδή
1.) Αυτός είναι ο μόνος αποδεκτός ρόλος που επιτρέπεται να διαδραματίζει ένας θεολόγος,
2.) Επειδή έτσι ορίζει το Σύνταγμα, και
3.) Επειδή αυτή είναι η βούληση του Ελληνικού λαού.

Και σε αυτό το σημείο καμία συμφωνία δεν επετεύχθη στη χθεσινή Ημερίδα. Ούτε καν επετράπη να συζητηθεί αυτή η πτυχή - η μόνη ουσιαστική πτυχή - του θέματος.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Στην Ημερίδα ζητήθηκε να δείξουν όλοι εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στους χειρισμούς της Συνόδου.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αφού εξακολουθεί να έχει στο πλάι του - στενό συνεργάτη του - τον κ. Σταύρο Γιαγκάτζογλου, τον “κακό δαίμονα” του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αλλοτριώσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα των θρησκευτικών.

Να συμπληρώσω επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης αφορά και κάποια μέλη της Συνόδου - ορισμένα από τα οποία παρίσταντο στη χθεσινή Ημερίδα - επειδή στο παρελθόν εξέφρασαν απόψεις που ταυτίζονται απόλυτα με τις θέσεις των “Καιροσκόπων”, του κ. Π. Βασιλειάδη και του κ. Γιαγκάτζογλου.

ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΠΤΟΗΤΟΙ

Αλλωστε ότι οι ΚΑΙΡΟΣκόποι δεν άλλαξαν ρότα το αποδεικνύει ο κ. Π. Βασιλειάδης - αρχηγός και θεωρητικός της φιλελεύθερης ακαδημαικής σκέψης στην Ελλάδα - ο οποίος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, σε υπόμνημά του που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Ημερίδας, καθορίζει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια και κρυστάλλινη σαφήνεια, τους στόχους όσων πολεμούν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Με το υπόμνημά του ο κ. Βασιλειάδης ζητά να διατηρηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των θρησκευτικών και να προσδοθεί στο περιεχόμενό του θρησκειολογικός, πολυπολιτισμικός και κοινωνικός χαρακτήρας.

ΚΙΝΗΣΗ “ΜΑΤ” ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Οταν επομένως ο Αρχιεπίσκοπος περιόρισε τη συζήτηση της Ημερίδας στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος και ΜΟΝΟΝ ουσιαστικά έκανε κίνηση “ματ” υπέρ της γραμμής του κ. Π. Βασιλειάδη και επέτρεψε να προωθηθεί το θέμα σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες του κ. Καθηγητή.

"Ο ΚΑΥΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ"

Αρα δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί για την επίτευξη δήθεν ομοφωνίας των θεολόγων και της Συνόδου, οι οποίοι υποτίθεται ότι ενωμένοι σαν μια γροθιά θα διεκδικήσουν τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.

Την κατάργησή του υποχρεωτικού χαρακτήρα των θρησκευτικών θα ήθελαν πολύ να την επιβάλουν οι άθεοι κυβερνώντες, αλλά η διακαής αυτή τους επιθυμία προσκρούει προς το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας.

Γι’ αυτό είναι μεν θετικό ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ημερίδα ζήτησαν τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών αλλά το ουσιώδες δεν επετεύχθη με την Ημερίδα.

“Ο καυγάς είναι για το πάπλωμα”, κ. συνάδελφοι. Το ζητούμενο είναι ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος - όχι ο υποχρεωτικός του χαρακτήρας για τον οποίο το Σύνταγμα και το Συμβούλιο Επικρατείας ύψωσαν τείχος απροσπέλαστο στις προθέσεις των άθεων κρατούντων.

http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου