Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η επίδραση των σχέσεων των γονέων στα παιδιά
Ο  π. Νικόλαος Λουδοβίκος  ήταν ο ομιλητής της Σχολής Γονέων στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης και αναφέρθηκε στο θέμα, αντλώντας επιχειρήματα από το χώρο της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας αλλά και της ορθόδοξης Θεολογίας.  Η θεωρία χωρίς την πράξη και την εφαρμογή της στην καθημερινή ζωή δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Βεβαίως και η πράξη πρέπει να εδράζεται στη θεωρία. Στην παιδαγωγική αλλά και σε κάθε επιστήμη λέμε, ότι η θεωρία χωρίς την πράξη είναι κενή και η πράξη χωρίς τη θεωρία είναι τυφλή.
Η Ψυχολογία είναι μια επιστήμη που γενικεύει. Θα ξεκινήσουμε με την παράθεση και την περιγραφή κάποιων κατηγοριών προβληματικών ζευγών για να εξετάσουμε τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Και φυσικά οι σχέσεις αυτές δεν είναι σταθερές, αλλά μεταβάλλονται διαρκώς. Γενικά η επίδραση της σχέσης των γονέων καθρεφτίζεται στην εικόνα των παιδιών.


Ιδού δέκα ζεύγη οικογενειακής συμβίωσης:

1. Κυριαρχικός πατέρας – καταπιεσμένη μητέρα. Η περίπτωση αυτή δημιουργεί ανταγωνιστικό πνεύμα μεταξύ των παιδιών και μια εχθρότητα των παιδιών και προς τους δυο γονείς.
2.     Κυριαρχική μητέρα – αδιάφορος πατέρας.
3.   Μητέρα – Πατέρας ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Εδώ και οι δύο γονείς εμφορούνται από ναρκισσιστική διάθεση και φτάνουν σε απόλυτη ανταγωνιστική στάση. Αυτή η σχέση είναι μια μήτρα δημιουργίας κατάθλιψης και έλλειψης ταυτότητας στα παιδιά.
4.  Πατέρας παρανοειδής – Μητέρα θαυμάστριά του. Αυτή η κατάσταση προκαλεί στα παιδιά βίαια συναισθήματα και μια τάση οργής προς όλες τις κατευθύνσεις.
5.     Πατέρας πολυάσχολος – Μητέρα εγκαταλελειμμένη και αντίστροφα.
6.  Συνεχείς καυγάδες μεταξύ των γονέων. Αυτό δημιουργεί αφόρητη κατάσταση στα παιδιά με τάση φυγής.
7.    Πατέρας στοργικός – Μητέρα κριτική και αντίστροφα.
8.  Πατέρας πιστός – Μητέρα άπιστη και αντίστροφα. Κι εδώ υπάρχουν προβλήματα που φτάνουν το ζευγάρι στα όρια της ανοχής. Η κατάσταση αυτή διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι και δημιουργεί έντονες αμφιβολίες στα παιδιά.
9.    Το συναισθηματικό προς τα παιδιά ζευγάρι.
10.  Ευσεβισμός στο ζευγάρι. Εδώ ο καθένας έχει ιδεολογικοποιήσει την πίστη του και έχει δημιουργήσει έναν ψευδή εαυτό. Κατά τον ίδιο τρόπο θ’ αντιδράσουν και τα παιδιά τους.

http://www.antifono.gr/portal/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-o%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82/2965-%CE%97-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου