Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Διεθνή Θερινά Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας

Το πρόγραμμα «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού», που εγκαινίασε το 1996 το «Ταμείο Θράκης», και εκπονείται κάθε χρόνο σε ιστορικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει και φέτος τη φιλόξενη «αγκαλιά» του για να δεχτεί νέους, φοιτητές και επιστήμονες, ελληνικής και μη καταγωγής, από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθούν τα 16ο και 17ο Διεθνή Θερινά Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού: στο Δίον, από τις 20 έως τις 31 Ιουλίουκαι στην Αλεξανδρούπολη, από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου, αντίστοιχα.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων, που τελούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, συνεργάστηκαν φέτος το «Ταμιείον Θράκης», ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Οργανισμός για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.


Σε κάθε Σχολείο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής είκοσι πέντε εκπαιδευομένων. Η εφαρμογή μεθόδων ολιστικής και βιωματικής διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, μέσω εκμάθησης ελληνικών τραγουδιών, διδασκαλίας αποσπασμάτων αρχαίου ελληνικού θεάτρου (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αισχύλος), παραδοσιακών χορών, αλλά και μαθήματα φιλοσοφίας και ετυμολογίας της γλώσσας, κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικά τα μαθήματα, που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, σε δύο πρωινούς κύκλους.

Την ευθύνη υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος έχουν έμπειροι μουσικοί, φιλόλογοι, θεατρολόγοι και χοροδιδάσκαλοι, με την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής των Σχολείων. Επίσης, έχουν προσκληθεί για ομιλίες, σε κάθε σχολείο, διακεκριμένοι Έλληνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Αθλητισμού, μεταξύ αυτών ο μαθηματικός Νίκος Λυγερός και οανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, στη Μακεδονία και τηΘράκη.

Επισημαίνεται, ότι μέσω του προγράμματος «Ελλάδα, Διεθνές Σχολείο Πολιτισμού» έχουν έρθει στην Ελλάδα περισσότεροι από 3.000 νέοι, μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες από χώρες των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Σκόπια), της Ευρώπης (Γερμανία, Γεωργία, Λετονία, Ολλανδία, Πολωνία), της Ασίας (Ταιβάν), της Μ. Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη), της Λατινικής Αμερικής (Χιλή), και από τη Ρωσία.

Η Οργανωτική Επιτροπή των Σχολείων απαρτίζεται από προσωπικότητες, όπως ο διεθνούς φήμης πιανίστας και μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Δημοσθένης Ταμπάκος και ο βιολιστής Κυριάκος Γκουβέντας. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής διατίθενται στην ιστοσελίδα των Διεθνών Θερινών Σχολείων: www.tamieion.gr/GRISC2012.

Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου