Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο για το έργο του Χρήστου Γιανναρά στην Οξφόρδη


yannaras
Ευκαιρία για την εντατική μελέτη και ανάδειξη του έργου ενός Έλληνα στοχαστή στο εξωτερικό, και δη στις «πηγές» της ακαδημαϊκής αριστείας, δεν δίδεται συχνά.

Μόλις προ ολίγων ημερών ολοκληρώθηκε το τετραήμερο συνέδριο προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Χρήστου Γιανναρά στο St Edmund Hall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2-5 Σεπτεμβρίου 2013). Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Winchester και το Orthodox Theological Research Forum με κινητήριες δυνάμεις την Dr. Mary Cunningham και τον π. Ανδρέα Ανδρεόπουλο και τίτλο: “Conference in Honour of Christos Yannaras: Philosophy, Theology, Culture”.

Επικεντρώθηκε στην συνεισφορά του Χρήστου Γιανναρά στην φιλοσοφική αναζήτηση (οντολογία, γνωσιοθεωρία) και στην θεολογική μαρτυρία.

Μελετητές από την Μεγάλη Βρεττανία, την Ελλάδα, την Κίνα, την Γαλλία, την Γερμανία, την Δανία, την Ρουμανία και τον Καναδά επιχείρησαν να φωτίσουν συγκεκριμένες πτυχές του έργου του: αναλύσεις για τον αποφατισμό ως συνολική γνωσιοθεωρία, η οντολογία του προσώπου, οι προϋποθέσεις μιας κριτικής οντολογίας, η σχέση σημαίνοντος-σημαινομένου, η σύγκριση με το έργο του Jean-Luc Marion κ.ά. κατετέθησαν δίπλα στην αποτίμηση του αντιθετικού διαχωρισμού μεταξύ Εκκλησίας και θρησκευτικού φαινομένου, της σχέσης Δύσης και Ελληνισμού, της ηθικής ως προερχόμενης από την οντολογία και όχι από την αυθεντία ή την σύμβαση, της εκκλησιαστική αντίληψης για τον γάμο και τον οικουμενικό διάλογο, της συγγένειας των αναζητήσεων του Χρήστου Γιανναρά και των πορισμάτων της σύγχρονης επιστήμης και κυρίως της κβαντικής φυσικής. 

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του συνεδρίου μάλλον εντοπίζεται στην γονιμότητα των συζητήσεων ανάμεσα στις εισηγήσεις, όπου διατυπώθηκαν παρατηρήσεις με έκτακτη γονιμότητα για περαιτέρω έρευνα – αλλά και για την προσωπική αναζήτηση, τα ουσιώδη ερωτήματα του καθενός. Συμμετείχαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια: Durham University, University of Paris – Sorbonne, University of Winchester, Oxford University, Heythrop College, University of Nottingham, Πανεπιστήμιο Αθηνών, West University of Timisoara, Freie Universität Berlin, University of Sherbrooke Canada, University of Rouen, University of Southern Denmark.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ανακοινώθηκε ο χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, ο οποίος μίλησε με έκτακτη θέρμη και αναγνώριση για τον τιμώμενο, τον οποίο γνωρίζει από τα μαθητικά τους χρόνια.

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του συνεδρίου ήταν η εισήγηση του Pui Ip, φοιτητή φιλοσοφίας στο Heythrop College του Λονδίνου προερχομένου από το Χονγκ Κονγκ της Κίνας, ο οποίος έδωσε στην ομιλία του την πιο κρυστάλλινη, σαφή και ακριβή επεξήγηση της φιλοσοφίας του Χρήστου Γιανναρά που ο γράφων έχει ακούσει δημοσίως.

Στην εισήγησή του προς το συνέδριο, ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς εξέφρασε την επιθυμία του να τίθενται τα πορίσματα της αναζήτησής του υπό πραγματική κριτική βάσανο, καθώς και το να διεξάγονται συνέδρια όχι για τις λεπτομέρειες ζητημάτων που αφορούν αποκλειστικά μια κοινότητα λογίων αποκομμένη από την ζωή, αλλά για να εξετασθούν τα ουσιώδη της ζωής, τα «μέγιστα και τα τίμια» που μας κατατρώγουν και μας συναρπάζουν: να έχουν οι συνάξεις ως αφορμή μια πραγματική Πείνα και Δίψα.

Βιβλία και μονογραφίες του Χρήστου Γιανναρά έχουν δημοσιευθεί σε 12 γλώσσες, όμως ο κύριος όγκος των μελετημάτων του μεταφράζεται σταδιακά στα αγγλικά μόλις τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και περισσότερο εφικτή η διεθνής πρόσβαση στο έργο του.

Με αυτά τα δεδομένα υπ’ όψιν, θα λέγαμε ότι το συνέδριο σημειώνει μάλλον την αρχή, όχι το τέλος, μιας περιόδου διεθνούς αξιολόγησης του έργου του Γιανναρά, κριτικής αποτίμησης, διαλόγου και γόνιμης συνέχειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου