Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Μεγάλη διαδήλωση για την παιδεία στη Βαρκελώνη

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκαν νέα οικονομικά μέτρα που πλήττουν τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Τα συνδικάτα UGT και CCOO, που οργάνωσαν την κινητοποίηση, μιλούν για περισσότερους από 30.000 διαδηλωτές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές ξεπερνούσαν τους 2.000.

Η εκπρόσωπος του συνδικάτου USTEC, Ρόζα Κανιαδέλ, είπε ότι οι περικοπές στις οποίες προχωρούν η περιοχή της Καταλονίας και το υπουργείο Παιδείας «διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση».

Γονείς, συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί σημειώνουν στο κοινό μανιφέστο τους, που διαβάστηκε στη διαδήλωση, ότι «η εκπαίδευση είναι το καλύτερο εργαλείο για να ξεπεραστεί η οικονομική και κοινωνική κρίση και η δημόσια εκπαίδευση είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συνοχή».

Η ισπανική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μειώσει το έλλειμμα που το 2011 έφτασε το 8,51% του ΑΕΠ, υιοθέτησε την Παρασκευή ένα σχέδιο λιτότητας με το οποίο ελπίζει ότι θα εξοικονομεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Τα τρία από αυτά θα προέρχονται από τον τομέα της παιδείας.

Το νομοθετικό διάταγμα δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης και επιτρέπει στις αυτόνομες περιοχές να αυξήσουν κατά 50% τα δίδακτρα για την εγγραφή στο πανεπιστήμιο που έτσι θα φτάσουν κατά μέσο όρο τα 1.500 ευρώ. Ταυτόχρονα, επιτρέπεται να αυξηθεί κατά 20% και ο αριθμός των μαθητών στην τάξη.

Τα μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα οργανώνουν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τις 29 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να παίζει κανείς με την παιδεία και την υγεία».

http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/129878/megali-diadilosi-gia-tin-paideia-sti-varkeloni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου