Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Η συλλογική μας μνήμη για το 1821 στην Χαλκιδική

Η λαϊκή μούσα της Χαλκιδικής δημιούργησε, προς ύμνον του γενναίου καπετάν-Χάψα, αυτό το τραγούδι, αποστάζοντας την ιστορική ενθύμηση, και διατηρώντας, πέρα από τα γεγονότα, την ουσία και το άρωμα της μορφής του αγωνιστή.

Η ιστορία:
Ο καπετάν Κάψας (ή "Χάψας", όπως τον ονόμασε ο Λαός) κατάγονταν απο την Κασσάνδρα, και εγκαταβιούσε στην Συκιά και στο Άγιο Όρος.
Πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821 στην Χαλκιδική υπό τον Εμμανουήλ Παπά, και βάδισε έπειτα από διαδοχικές επιτυχίες προς κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
Καθηλωμένος από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, θυσιάστηκε αυτός, μαζί με 67 παλληκάρια από την Συκιά της Σιθωνίας, καλύπτοντας την φυγή αμάχων γυναικόπαιδων και των υπολοίπων Ελλήνων επαναστατών.
Ήταν Μάιος του 1821, κάτω ακριβώς από το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας...Η ιστορία της επανάστασης στην Χαλκιδική δεν διδάχθηκε ποτέ στα σχολειά μας. Κι όμως είναι από τις πιο ένδοξες στιγμές της. Το βίντεο που παραθέτουμε εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υλικό κατά τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου