Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μακρυγιάννης - Απομνημονεύματα

 Καθώς πλησιάζει η μεγάλη επέτειος της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και της επαναστάσεως του 1821, εμείς εντείνουμε τις αναφορές μας σε αυτήν.
Όποιος επιμένει, μπορεί να "μάθει" τα περί της Επαναστάσεως από τον ΣΚΑΪ και τους αγράμματους στρατολογημένους παρουσιαστές του. Πρόβλημά του, και περαστικά μας.

Υπάρχει όμως και ένας πνευματικός πατέρας της Νέας Ελλάδας, ο κατά κόσμον αναλφάβητος, και κατά πνεύμα σοφώτατος, ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Τα απομνημονεύματά του αποτελούν ορόσημο στην Ελληνική σκέψη, λογοτεχνία και ιστοριογραφία, και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της ταυτότητός μας.

Μπορείτε να τα βρήτε σε ηλεκτρονική μορφή εδώ:
http://el.wikisource.org/wiki/Απομνημονεύματα_Μακρυγιάννη

ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ

1 σχόλιο:

  1. Σαφώς και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ο Μακρυγιάννης. Όμως αυτή (όπως και κάθε άλλη) πρέπει να αντιπαρατίθεται με τις υπόλοιπες. Ένας Μακρυγιάννης "άδολος" και "ανιδιοτελής", ένας Μακρυγιάννης "υπεραξιόπιστος ιστορικός" δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για να βγάλει κάποιος άκρη στο πολύπλοκο και πολυτάραχο 1821.

    Νομίζω ότι η αξία του έργου (πέρα από την προσωπικότητα του Μακρυγιάννη) βασίζεται στην ταξική του προέλευση και στο κίνητρο της συγγραφής: δεν στόχευε στην άμεση δημοσίευση όπως άλλοι. Φαίνεται περισσότερο σαν μια εξομολόγηση και μια έμμεση αυτοενδοσκόπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή