Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΣτΕ: Summum jus, summa injuria


Χτεσινοβραδινή (11/3/2014) ενημέρωση μας πληροφορούσε για την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματική η εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. παιδιών πολύτεκνων οικογενειών κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής. Οι διατάξεις αυτές προβλέπονται σε σχετικά πρόσφατους νόμους (του 2011 και 2012).

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ολομέλειας του ΣτΕ, οι διατάξεις αυτές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.Σύμφωνα με τις δύο αυτές αρχές, όπως τονίζεται στις αποφάσεις της ολομέλειας, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να διέπεται από κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή τα παιδιά να εισέρχονται στα πανεπιστήμια με βάση τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Βλέπετε μόνο στα Α.Ε.Ι. και στα Τ.Ε.Ι. δεν ίσχυαν αξιοκρατικά κριτήρια! Όλη η υπόλοιπη δομή της Ελληνικής κοινωνίας είναι βασισμένη στην αξιοκρατία! Επίκαιρες και καίριες θέσεις; Μόνο οι ικανοί κατέχουν σ' αυτή τη χώρα! Δημόσιας προβολής μόνο οι άξιοι τυγχάνουν στην Πατρίδα μας! Στα ύπατα αξιώματα; Μόνο το απαύγασμα της αρετής καταφέρνει να ανέλθει!

Το πανέμορφο σκηνικό, έρχεται να συμπληρώσει η δήλωση του ανεκδιήγητου υπουργού Παιδείας:

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο σε νομοθετικό επίπεδο προκείμενου να στηρίξουμε την πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια. Ιδιαίτερα μέσα στην κρίση πρέπει να σταθούμε δίπλα σε όσα παιδιά κινδυνεύουν να στερηθούν το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία»

Δεν θέλουμε να κάνετε κάτι κύριε υπουργέ, παρά να μην ασχολείστε μαζί μας! Εδώ φορολογείτε την Ελληνική οικογένεια και την τιμωρείτε επειδή έχει παιδιά και ερχόσαστε τώρα να "κλάψετε" ενόψει εκλογών; 

Επανερχόμενος σε σας κύριοι δικαστές, θα ήθελα να σας τονίσω πως τα μέλη μιας πολύτεκνης οικογένειας εξ ορισμού δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τα μέλη μιας οικογένειας ενός ή το πολύ δύο παιδιών. Εκτός αν θέλετε να μου πείτε πως ζούμε σε μία εποχή όπου το κράτος ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας, φροντίζει και τις λεπτομέρειες της διαβίωσής τους! Ένας, άντε βαριά δύο μισθοί μπαίνουν στο σπίτι, χαρατσωμένοι, με ένα κόστος ζωής που αυξάνει διαρκώς και αυτοί θα πρέπει να καλύψουν τις ίδιες ανάγκες είτε 3 άτομα απαρτίζουν την οικογένεια, είτε έξη! 3=6 σύμφωνα με το ΣτΕ, όπως έλεγε κάποτε ένας άλλος γραφικός καταστροφέας της Ελλάδας και πρωθυπουργός της: 0+0=14... Λογιστική που κάνει πετυχημένη την όποια πολιτική, αλλά διαλύει εντελώς τη λογική.


Αλλά και ψυχρά λογικά να δει κανείς το σκεπτικό του ΣτΕ, ακόμα κι αν κάνει τις όποιες παραδοχές, καταλήγει στο εξής: Summun jus, summa injuria(*). Το απόλυτο τελικά θα το εφαρμόσουμε στην πιο ευαίσθητη και πολύπαθη κατηγορία της Ελληνικής κοινωνίας; Τους πολύτεκνους; Σε αυτούς που χρωστάμε το ότι το γένος μας αργεί να πεθάνει; Ή τελικά μήπως γι' αυτό τους τιμωρούμε;


Θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου Νικολάου Χαρίση που έδωσε αμέτρητες μάχες για τα δικαιώματά τους! Πολέμησε όσο λίγοι για να έχουν καλυμμένες τις βασικές ανάγκες τους σε καιρούς που κανείς δεν ενδιαφερόταν. Ο ίδιος πολύτεκνος, πατέρας έξη παιδιών, έκανε στην άκρη την οικογένειά του και πολέμησε για το δίκαιο και το αυτονόητο. Μια τέτοια απόφαση δεν θα περνούσε αν ήταν σήμερα εν ζωή και το ξέρουν καλά αυτό πολιτικοί και δικαστικοί.


Το τραγικό; Τόσες και τόσες αποφάσεις του ΣτΕ έχουν κατά καιρούς ανακοινωθεί σε καίρια ζητήματα, αλλά αυτή θα είναι η μόνη που θα εφαρμοστεί! Τα σχόλια, δικά σας... 


(*) Υπέρτατη δικαιοσύνη, υψίστη αδικία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου