Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Εκεί που αρχίζει ο σεβασμός στην άποψη τελειώνουν οι αρχές και η ιστορική πραγματικότητα;

Κρίνουμε απαραίτητο να γράψουμε μερικά πράγματα σχετικά με το άρθρο του κ. Νάσου Θεοδωρίδη (φωτο αριστερά) το οποίο δημοσίευσε ακριβώς έναν χρόνο πριν η εφημερίδα ΑΥΓΗ και που κρίναμε σκόπιμο να αναδημοσιεύσουμε, όπως άλλωστε έπραξαν και αρκετοί άλλοι ιστότοποι και ιστολόγια, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τον Ελληνισμό του Πόντου για εγκλήματα εναντίον των Τούρκων. Το γεγονός αυτό λοιπόν φαίνεται πως θορύβησε τόσο πολύ την εφημερίδα ΑΥΓΗ ώστε προέβει στην εξής ανακοίνωση:


Για την Γενοκτονία των Ποντίων
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/05/2012

Πριν από έναν (!) χρόνο (στις 20 Μαΐου 2011) η "Αυγή" δημοσίευσε άρθρο του τακτικού αναγνώστη μας Νάσου Θεοδωρίδη, ο οποίος αναπτύσσει τις απόψεις του για την "εθνικιστική οπτική" σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το άρθρο βρήκαν και μετά από έναν χρόνο διαδίδουν στο Διαδίκτυο κυρίως ακροδεξιές ομάδες, όχι με στόχο να συμβάλουν στην ιστορική διερεύνηση της Γενοκτονίας, αλλά για να δημιουργήσουν εντυπώσεις εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναλαμβάνουμε ότι η "Αυγή" δεν λογοκρίνει, αλλά σέβεται τη διατύπωση απόψεων όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το παρελθόν. Δημοσιεύουμε σήμερα κείμενο - απάντηση του Γιάννη Χατζηαντωνίου τονίζοντας ότι τα προβλήματα, για τα οποία καλείται να αποφασίσει ο λαός μας, δεν ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Λυπούμαστε πολύ αλλά θα πρέπει να πούμε ότι η ΑΥΓΗ μάλλον ψεύδεται όταν αναφέρεται στον Νάσο Θεοδωρίδη ως "τακτικό αναγνώστη της", μια που ο εν λόγω κύριος όχι μόνο είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρθρογραφεί ανελειπώς εδώ και πολλά χρόνια τόσο στην ΑΥΓΗ, όσο και σε διάφορους ιστότοπους/ιστολόγια του ΣΥΡΙΖΑ, ή φιλικά προσκείμενα σε αυτόν. Βλέπε:
Το ιστολόγιο του κοκκινοπράσινου δικτύου του Συνασπισμού
Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης
TVXS
Μια ωδή προς τον αδικημένο Φαλμεράϋερ
(Το παραπανω άρθρο μάλιστα έκανε τον γύρο των αριστερών ιστολογίων ως ανθελληνικός ύμνος.)

Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, η θεματολογία του αφορά τη λαθρομετανάστευση και τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών, την "εθνική ιδεολογία του σχολείου", "Το κόμπλεξ της Ελλάδας και το όνομα της γείτονος" (εφημ. ΑΥΓΗ 2009), άρθρο το οποίο αναδημοσιεύθηκε και στο φιλοσκοπιανό ιστολόγιο ABECEDAR.

Η ΑΥΓΗ θεωρεί πως άρθρο ενός χρόνου πριν -ένα τέτοιο άρθρο μάλιστα- δεν είναι άξιο προβολής έναν χρόνο μετά την πρώτη του δημοσίευση. Η αλήθεια είναι πως θορυβήθηκε από τα αρνητικά σχόλια που εισέπραξε για την δημοσίευση των απόψεων αυτών και προσπάθησε να μαζέψει τα ασημάζευτα. Η αλήθεια είναι πως θέσεις σαν αυτές πρέπει να προβάλλονται για ευνόητους λόγους.

Μια χρήσιμη αναδρομή

Μας θυμίζει η ιστορία με την εφημερίδα ΑΥΓΗ και τον κύριο Νάσο Θεοδωρίδη έναν άλλον τύποις Έλληνα, τον Θανάση Τριαρίδη, ο οποίος από το 1996-2001 υπήρξε ακτιβιστής του Δικτύου DROM για τα κοινωνικά δικαιώματα των Τσιγγάνων, είναι αρνητής εφεδρικής στράτευσης και αντιρρησίας συνείδησης, υπέγραψε μαζί με άλλους αίτηση προς τον Συνήγορο του Πολίτη για απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες, κατάργηση της σχολικής ομαδικής προσευχής και σχολικού εκκλησιασμού, ενώ ήταν ένας από τους παρουσιάζοντες το "Μακεδονικό Αναγνωστικό" παρέα με τους Βοσκόπουλο του Ουράνιου Τόξου και Μιχάλη Τρεμόπουλο των Οικολόγων Πράσινων.

Ο κύριος Τριαρίδης συνεργάστηκε (παρίσφρησε είναι η λέξη που ταιριάζει καλύτερα) για διάστημα 18 μηνών με την εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής." Όταν όμως το καλοκαίρι του 2005 απέστειλε ηλεκτρονικά κείμενο του με τίτλο «Μικρή σημείωση για μια κομμένη γλώσσα», η συνεργασία τους διακόπηκε καθώς η εφημερίδα αρνήθηκε να δημοσιεύσει το κείμενό του που αφορούσε την κομμένη "μακεδονική γλώσσα" και την αναγκαιότητα διδασκαλίας της στα σχολεία,  για λόγους αρχής.

Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύθηκε βέβαια στο Νόβα Ζόρα, το γνωστό μας Ουράνιο Τόξο, ενώ ακροαριστερά κόμματα όπως το ΟΑΚΚΕ φωνασκούσαν για "φασιστική" φίμωση του Τριαρίδη.

Η μικρή αυτή αναδρομή είναι χρήσιμη για να επισημάνουμε την διαφορά της ΑΥΓΗΣ από την εφημερίδα Μακεδονία, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι η δεύτερη ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΡΧΗΣ αρνήθηκε να δημοσιεύσει κείμενο που προσβάλει την ιστορική πραγματικότητα. Αναρωτιέται εύλογα λοιπόν κανείς πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι αρχές μιας εφημερίδας και εάν ο "σεβασμός στις απόψεις" επιτρέπει την διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας.

Επειδη είμαστε δίκαιοι όμως, οφείλουμε να πούμε πως τις απόψεις αυτές δεν τις ασπάζονται όλοι οι Αριστεροί -και ευτυχώς-. Όπως για παράδειγμα ο κ. Γιάννης Χατζηαντωνίου, μέλους της Σ.Ο. του Νέου Αγωνιστή, ο οποίος σε άρθρο του με τίτλο "Αλήθειες για την γενοκτονία των Ποντίων", απάντησε σε εκείνο του κ. Θεοδωρίδη, έστω και με καθυστέρηση ενός χρόνου, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Φρόνιμο θα ήταν η ΑΥΓΗ να μην χαρακτηρίζει  "ακροδεξιούς" όσους αντιτίθενται στα δημοσιεύματα της. Ο παρών ιστότοπος, για παράδειγμα, δεν πρεσβεύει και δεν εκπροσωπεί κανένα απολύτως κόμμα. Σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα όταν το κρίνει χρήσιμο. Στην περίπτωση του κ. Θεοδωρίδη, η καθυστερημένη κατά έναν χρόνο -και λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές- ανακοίνωση της ΑΥΓΗΣ δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί στο να δικαιολογήσει πρακτικές, ασχέτως από το αν αυτές είναι ιστορικά και ηθικά ορθές.

Μπορεί η ΑΥΓΗ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ή της Αριστεράς γενικότερα, να λογαριάζουν τα έθνη "ως φονική κατασκευή βίας και θανάτου" (όπως ο κ. Τριαρίδης), μπορεί να είναι πρόθυμοι ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ (βλ.δηλώσεις Μπαλάφα) τις ήδη ταραγμένες σχέσεις μας με την Τουρκία, μπορεί να θεωρούν πως φταίνε οι Έλληνες που τους κατέσφαξαν οι Τούρκοι, μπορεί να ονομάζουν τα Σκόπια "Μακεδονία", ή να συμφωνούν ακόμη και με το σχέδιο Ανάν - και έχουν κάθε δικαίωμα στην άποψη τους.

Ωστόσο, δεν παύουμε να έχουμε κι εμείς το δικαίωμα να καταδεικνύουμε και να σχολιάζουμε τις απόψεις τους αυτές, και ένα, και δύο, και δέκα χρόνια μετά, ιδιαίτερα όταν αυτοί που τις εκφράζουν προσβλέπουν στο να κυβερνήσουν τη χώρα μας. Όπως μάλιστα σχολίασε στο άρθρο του ο κ.Χατζηαντωνίου: "Απόψεις όπως αυτή του Ν.Θ., σεβαστές ως ιδιαιτερότητα, είναι απόψεις που δεν μπορούν να είναι απόψεις ενός κόμματος που διεκδικεί να καθορίζει τη μοίρα του λαού και το μέλλον της χώρας."

MacedoniaHellenicLand.Eu

Υ.Γ.: Εάν η ΑΥΓΗ σέβεται τις απόψεις, οφείλει κατά τον ίδιο τρόπο να σεβαστεί και την ιστορική πραγματικότητα. Θα χαρούμε πολύ να της αποστείλουμε άρθρα μας.

Υ.Γ.2: Παραθέτουμε άρθρα τα οποία φέρονται κατά του κ. Θεοδωρίδη, καθώς και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από αριστερά ιστολόγια - για να μην μας μπερδεύουν οι συνέλληνες του ΣΥΡΙΖΑ με κόμματα και παρατάξεις με τις οποίες ουδεμία σχέση έχουμε.

-Η ΣΥΝ-αριστερότης ως queering (Μ’ αφορμή τη δράση του ρατσιστή-εθνικιστή ΝΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ)

-Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Γενοκτονία…. (Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου