Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

FT: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι;


Μια διαφορετική εκδοχή ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου από το ευρώ παρουσιάζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, η οποία ίσως αποδειχθεί σωτήρια για τη χώρα και καταστροφική για τη Γερμανία.
Το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφεται από τον Arvind Subramanian, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κοινή εκτίμηση» στην Ευρώπη, είναι ότι μια χρεοκοπία «θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και η συνεπακόλουθη μετάδοση της κρίσης θα είναι ζημιογόνος για την Ευρώπη». Το αποτέλεσμα είναι η συζήτηση να περιστρέφεται μόνο στο ποιος θα πρέπει να είναι ο χειρισμός για τα υπερχρεωμένα κράτη αλλά και για τους μεγάλους χρηματοδότες της Ε.Ε.
Ο Subramanian παραθέτει όμως μια τελείως διαφορετική άποψη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ πιο επικίνδυνη εκτός ευρωζώνης για το σύστημα στο οποίο πραγματικά ποτέ δεν άνηκε», επειδή «μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης.
Και εξηγεί, ότι υπάρχει ένα σενάριο το οποίο παραγνωρίζεται βάσει του οποίου η χρεοκοπία δεν καταλήγει σε καταστροφή για την Ελλάδα. «Σε αυτήν την περίπτωση», αναφέρει ο Subramanian «η πραγματική και πιο υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτό το σενάριο εκείνοι που γελούν τελευταίοι είναι οι Έλληνες».

Το σενάριο του τρόμου για τη Γερμανία
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι άμεσες επιπτώσεις από την αποχώρηση ή την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη σίγουρα θα είναι ισοπεδωτικές.
«Θα ενταθεί η φυγή κεφαλαίου, θα πυροδοτηθούν η υποτίμηση και ο πληθωρισμός. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει επαναδιαπραγματεύσιμη η ονομαστική αξία όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, φέρνοντας χρηματοοικονομικό χάος».
Δεν αποκλείεται, να απαιτηθεί και ακόμη περισσότερη λιτότητα καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να εκμηδενιστεί εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σταματήσουν να χρηματοδοτούν.
«Αυτή η διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει και σε σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (50 δραχμές για 1 ευρώ ποιος θα πάρει;). Παρ' όλα αυτά, έτσι θα τεθεί σε κίνηση μία διαδικασία προσαρμογής, που σύντομα θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας και θα τη θέσει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Πράγματι, ίσως υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης, πιθανότατα για μεγάλη χρονική περίοδο, εάν υιοθετηθούν λογικές πολιτικές για την ανάκτηση της μακροοικονομικής σταθερότητας» υπογραμμίζει ο Subramanian
Μάλιστα ο αρθρογράφος των Financial Times παραθέτει και παραδείγματα χωρών, που χρεοκόπησαν και υποτίμησαν τα νομίσματά τους κατα τις χρηματοοικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990, όπως για παράδειγμα η Νότιος Κορέα, η Ινδονησία, η Αργεντινή και η Ρωσία.
«Όλες αρχικά υπέφεραν με σοβαρή ύφεση, που όμως διήρκεσε για ένα ή δύο χρόνια. Ακολούθησε η ανάκαμψη» τονίζει ο Subramanian.

Η περίπτωση της Ελλάδας
Στην περίπτωση της Ελλάδος, ο αρθρογράφος των Financial Times αναφέρει ότι «υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες». Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε «δραστικό επαναπροσδιορισμό της οικονομίας» με αποτέλεσμα την τόνωση των εξαγωγών, οι οποίες θα ευνοούνται επίσης και από μια «υποτίμηση γιγαντιαίων διαστάσεων».
«Ας υποθέσουμε, λοιπόν», καταλήγει ο Subramanian, «ότι κατά τα μέσα του 2013 η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση. Ο αντίκτυπος στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, που θα παλεύουν ακόμη με τη λιτότητα, θα είναι ισχυρός. Οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων χωρών θα αρχίσουν να παρατηρούν την επιτυχία της γειτονικής Ελλάδας, που όλοι μέχρι πρότινος περιφρονούσαν».
Η πίεση προς της κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα θα ενταθούν, όπως επίσης και οι φωνές που θα τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη.
«Με άλλα λόγια, το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τα κίνητρα των χωρών να παραμείνουν στην ευρωζώνη, ειδικότερα εάν το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθήσει να είναι δυσμενές» τονίζει το δημοσίευμα.
Από τη νέα αυτή κατάσταση θα επηρεαστεί άμεσα και η Γερμανία, η οποία μέχρι σήμερα κάνει τα ελάχιστα για να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη και μάλιστα με απροθυμία.
«Εάν, όμως, η έξοδος γίνει ελκυστική πρόταση για τα μέλη της ευρωζώνης, τότε η Γερμανία θα βρεθεί στο στόχαστρο. Θα της ζητηθεί να δείξει μεγαλοθυμία αντί για την τρέχουσα τσιγκουνιά ως ύστατη δοκιμασία για το πόσο πολύ εκτιμά την ευρωζώνη».
Τότε ο γερμανικός λαός θα συνειδητοποιήσει η ευρωζώνη προσφέρει στη χώρα όχι ένα, αλλά δύο «αλόγιστα προτερήματα»: χαμηλά επιτόκια, που είναι και ο παράδεισος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία καθώς δένεται με πιο αδύναμους εταίρους.
«Σε αυτήν την περίπτωση, η Γερμανία θα πρέπει να προσφέρει στους εταίρους της μία πολύ πιο ελκυστική συμφωνία για να τους κρατήσει στην ευρωζώνη» τονίζει ο Subramanian.
«Η Ελλάδα, που τώρα θεωρείται ο παρίας που μολύνει την ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση του ευρώ εάν εκδιωχθεί. Εάν η έξοδος από την ευρωζώνη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα, τότε μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης της. επιτυχίας».
Tο κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου