Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Αὐτοκτονία, ἤ αὐτο-γενοκτονία;

 Αύξηση των εκτρώσεων και των αυτοκτονιών στην Ελλάδα του ΔΝΤ:


«Όταν τα ‘χουμε όλα χαμένα, όταν δεν έχουμε πια ελπίδα, η ζωή είναι όνειδος και ο θάνατος καθήκον», είχε πει κάποτε ο Βολταίρος. Μία φράση που μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ, με τους Έλληνες απ’ότι φαίνεται να μην αντέχουν τα μέτρα λιτότητας, τις συνεχείς περικοπές και την ανεργία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η κοινωνία δεν αντέχει την κρίση. Η αύξηση των εκτρώσεων και των αυτοκτονιών κατά 25% το τρέχον έτος, επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.

Μπορεί ο αριθμός των εκτρώσεων τα τελευταία χρόνια να είχε μία πτωτική πορεία, το τελευταίο εξάμηνο όμως στα μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια καταγράφεται μια συνεχής αύξηση. Στα μαιευτήρια «Ιασώ» και «Μητέρα» ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους σε τεχνητή διακοπή της κύησης εμφανίζεται αυξημένος μέχρι και 30% σε σύγκριση με εκείνον της περασμένης χρονιάς. Όσον αφορά το μεγαλύτερο δημόσιο μαιευτήριο της χώρας, τη ΣΤ΄Κλινική στο «Έλενα Βενιζέλου» παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως το 10% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το 2009.


Οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία πως εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εκτρώσεις στην χώρα μας, τότε ο ετήσιος απολογισμός θα είναι δραματικός. Υπολογίζεται πως θα μιλάμε για 24.000 περισσότερες εκτρώσεις για το 2011. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» ο μαιευτήρας- γυναικολόγος κ. Θάνος Παράσχος, «ο οικονομικός παράγοντας είναι θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες και γενικά τα ζευγάρια που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής. Η περίοδος ύφεσης που διανύουμε προβληματίζει αρνητικά τους γονείς ώστε να κρατήσουν ένα παιδί σε περίπτωση κύησης, γιατί σκέφτονται ότι δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της ανατροφής του».

Όπως παρατηρείται, η αύξηση των εκτρώσεων αφορά κυρίως σε έγγαμα ζευγάρια που έχουν ήδη ένα παιδί. Ο κ. Αναστάσιος Γιαντζόγλου, μαιευτήρας- γυναικολόγος επισημαίνει ότι «το τελευταίο διάστημα μου ζητούν ολοένα περισσότερες γυναίκες που είναι μητέρες ενός παιδιού να διακόψουν την δεύτερη κύηση χωρίς να υπάρχουν ιατρικοί ή κοινωνικοί λόγοι που ορίζει ο νόμος».

Πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής καταγράφεται μία μείωση της τάξεως του 20% που αντιστοιχεί σε 2.800 λιγότερες προσπάθειες από το σύνηθες ετήσιο νούμερο -περίπου 14.000 προσπάθειες- κάτι που συνεπάγεται μειωμένο αριθμό γεννήσεων.

Διαστάσεις επιδημίας όμως, όπως αναφέρει η εφημερίδα, λαμβάνει πλέον και το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, με κύρια αιτία τα ασφυχτικά οικονομικά προβλήματα που πλήττουν χιλιάδες. Οι επιστήμονες ταυτίζουν την οικονομική κρίση με την εκτίναξη των αυτοκτονιών τον τελευταίο ειδικά χρόνο σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα.

Παρατηρείται αύξηση που υπερβαίνει το 25%, με τις μισές περιπτώσεις αυτοκτονιών να σχετίζονται με την ανεργία, τα χρέη και τη φτώχεια. Συγκεκριμένα το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες, ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός ανήλθε στις 366, το 2009 έφτασαν τις 391 ενώ πέρυσι το νούμερο εκτοξεύθηκε στους 500 αυτόχειρες. Τα φετινά στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί δηλαδή σε δύο αυτοκτονίες την ημέρα.

Η τηλεφωνική γραμμή 1018, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας το 2010 δέχθηκε συνολικά 2.500 κλήσεις από ανθρώπους που είτε έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας είτε σκέφτονταν να κάνουν είτε ακόμα και από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο. «Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες που συγκεντρώνουμε στο πλαίσιο της λειτουργίας της γραμμής 1018, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αυτόχειρες, αντιμετωπίζουν χρέη, ανεργία ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε φέτος 4-5 τηλεφωνήματα την ημέρα, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από ανθρώπους που έχουν προβλήματα, επαγγελματικά και οικονομικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα», κα. Ελένη Μπεκιάρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Ελλάδα βρισκόταν σις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης σε ότι αφορά τις αυτοκτονίες. Γεγονός που τα τελευταία δύο χρόνια δεν ισχύει. Όπως όλα δείχνουν η οικονομική κρίση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, φτάνοντας τους πολίτες στα άκρα.

 
σχόλιο του διαχειριστή:
Είναι τουλάχιστο αισχρό (αν και ίσως αναγκαίο) να επικαλείται κανείς τα στατιστικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, λέγε με μαιευτήριο, όπου χρειάζεσαι ένα πεντοχίλιαρο χαλαρά για μια γέννα. Αυτοί τι κάνουν για να βοηθήσουν τα δυσπραγούντα ζευγάρια, να μην σκοτώσουν τα παιδιά τους;
Κατά τά άλλα, εμείς επιμένουμε να πονοψυχούμε για κάθε αναξιοπαθούντα (ή μη) που θα ξεβράσει το μεταναστευτικό κύμα στην Ελλαδίτσα μας, αλλά να αδιαφορούμε για τις χιλιάδες των Ελληνόπουλων που σφαγιάζονται καθημερινώς στις "τεχνητές διακοπές κύησης".  Η άνωθεν τιμωρία για το διαρκές αυτό έγκλημα, γιατί μας κακοφαίνεται;
ΕΝΑΛΙΟΣ ΘΗΡ


πηγή: http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου