Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Οι φυσικώς αδύνατοι μαθητές της Κρήτης υποχρεώνονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα για τις εξετάσεις

από flashnews.gr
Σε απόγνωση βρίσκονται 166 υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και οι οικογένειές τους από την Κρήτη, καθώς αν και πρόκειται για παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μην λειτουργήσει φέτος εξεταστικό κέντρο για τα παιδιά αυτά στο νησί, αλλά να ταξιδέψουν στην Αθήνα για να δώσουν τις εξετάσεις.
Η ανάλγητη αυτή απόφαση, δημιουργεί αφενός θέμα άνισης μεταχείρισης υποψηφίων οι οποίοι, εκτός των προβλημάτων αναπηρίας, θα επιβαρυνθούν ψυχικά και σωματικά και αφετέρου και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τις οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να επιβαρυνθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην πάνε καν να δώσουν εξετάσεις !!!
«Ξαφνικά, δέκα μέρες πριν τις πανελλήνιες μας λένε ότι πρέπει να πάμε στην Αθήνα για να δώσουν εξετάσεις στα εκεί εξεταστικά κέντρα» είπε στο Flashnews.gr η κα Σοφία Περάκη, μητέρα ενός από τα παιδιά αυτά.
Μεταφέροντας την απόγνωση και των 166 οικογενειών η κα Περάκη απευθύνει στους αρμοδίους του υπουργείου τα εξής ερωτήματα :


«Πως τα παιδιά μας θα πάνε στην Αθήνα και με τι έξοδα; Πως τα απομακρύνουν από τα φροντιστήριά και τους καθηγητές τους, όταν αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς πρόβλημα καθώς έχουν μαθητική δυσκολία; Πως ξαφνικά τους λένε ότι θα πρέπει να πάνε σε έναν άγνωστο τόπο , σε ένα τελείως ξένο περιβάλλον;
Τα μισά παιδιά δεν θα πάνε να δώσουν εξετάσεις. Δηλαδή τυραννιόντουσαν 12 χρόνια για να τελειώσουν το σχολείο και ξαφνικά δημιουργούν αυτό το πρόβλημα, ειδικά για αυτά τα παιδιά;»
Να σημειωθεί πως στελέχη των ΕΛΜΕ έχουν προτείνει στο υπουργείο να συσταθεί εξεταστικό κέντρο για τα παιδιά αυτά στην Κρήτη αποδεχόμενοι ακόμη και να μην πληρωθούν οι επιτηρητές προκειμένου να ξεπεραστεί η δικαιολογία του οικονομικού κόστους.
Για το ίδιο θέμα είχε υποβάλλει ερώτηση στην υπουργό Παιδείας και η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Σκραφνάκη. Όπως επεσήμανε και η κα Σκραφνάκη «με την συγκεκριμένη απόφαση οι απόφοιτοι με αναπηρίες από τα ΕΠΑΛ της Κρήτης ουσιαστικά στερούνται το δικαίωμα προσέλευσης στις εξετάσεις, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού κρίνεται ιδιαίτερα πιθανή η αποχή πολλών αποφοίτων από τις εξετάσεις αυτές.
Επιπλέον η κα Σκραφνάκη τονίζει πως «με την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ταλαιπωρίας και κόστους, για την μετακίνηση των μαθητών και των συνοδών τους σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους μας».
Τέλος καλεί την υπουργό Παιδείας να οριστεί εξεταστικό κέντρο στο νησί για τους 166 υποψηφίους με αναπηρίες των ΕΠΑΛ στην Κρήτη.

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου 
«Με δυσάρεστη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να υποχρεώσει τους φυσικώς αδυνάτους μαθητές (μαθητές με δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες) των Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις αντί στην Κρήτη στην Αθήνα!
Από τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός τους ανέρχεται σε πολλές δεκάδες (168), απορούμε γιατί το υπουργείο υποβάλλει τα παιδιά σε αυτή την ταλαιπωρία, η οποία εκτός από το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται, μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένους μαθητές αποθαρρυντικά.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου έχει έρθει σε επαφή με την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ Κρήτης και έχουν δρομολογηθεί ενέργειες ώστε να αποτραπεί αν γίνεται αυτό το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φροντίζει κάθε φορά να μας υπενθυμίζει σε πόσο μεγάλη εκτίμηση έχει την εκπαίδευση και τους μαθητές».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr ενδέχεται έστω και την ύστατη στιγμή να οριστεί εξεταστικό κέντρο για αυτά τα Κρητικόπουλα στο Ηράκλειο, όπως άλλωστε είχε γίνει και σε προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις.
Το είδαμε στον ΠαραλληλοΓράφο

1 σχόλιο:

  1. Καλά τώρα. Μιλάνε οι Κρητικοί, που θα ξαναδώσουν 80% στο κόμμα που διέλυσε την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή