Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Βοήθεια... μπορεί να «χρεοκοπήσει» η Ελλάδα

Δεν ξέρω για ποιο πράγμα πρέπει να ντρεπόμαστε περισσότερο. Επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου μάς κατάντησε «ζήτουλες» της οικουμένης, ή επειδή εκβιαστικά μάς προειδοποιούν οι δανειστές μας με το «if not… if not…» του Γιουνκέρ και τη βαρύγδουπη δήλωση του Ολι Ρεν, «ψηφίστε το Μεσοπρόθεσμο, δεν υπάρχει Σχέδιο Β»!

Χρησιμότερο για τον τόπο θα είναι να εμπεδωθούν στη σαθρή κυβέρνηση τα συμπεράσματα μιας σιωπηρής αυτοκριτικής. Διότι, παρά τις «απάνθρωπες» θυσίες που μας επιβάλλονται με το Μεσοπρόθεσμο, η επίκληση από τον πρωθυπουργό ενός «νέου πατριωτισμού» αποτελεί εμπαιγμό της Βουλής και του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση του Μνημονίου χρεοκόπησε, η χώρα ευτυχώς όχι ακόμη.

Η ελληνική πολιτική σκέψη υπήρξε πάντα εμβρυώδης ή εντελώς ανύπαρκτη. Η αβασάνιστη εισαγωγή ιδεών και οι πλημμελέστατες απόπειρες εφαρμογής τους υπήρξαν ο κοινός τόπος της πρακτικής που εφάρμοζαν διάφορες κυβερνήσεις. Συχνότατα, το αποτέλεσμα ήταν ο διχασμός, ενίοτε δραματικός και βίαιος, και σήμερα εστιάζεται γύρω από το νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. Αφού λοιπόν για μία εικοσαετία το ΠΑΣΟΚ με τις διαδοχικές του κυβερνήσεις θεσμοθέτησε τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, αφού ως αντιπολίτευση για μία πενταετία υπονόμευσε με κάθε τρόπο τις όποιες μεταρρυθμίσεις επιχειρούσε να εισαγάγει η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και αφού επί μήνες κινήθηκε στο εσωτερικό και διεθνώς με εγκληματική ανευθυνότητα, ευρέθη ενώπιον του χάους που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε. Αυτό δεν αναιρεί βεβαίως ότι υπήρξαν σοβαρά σφάλματα και από την πλευρά της Ν.Δ.

Οτι η διαφθορά και η διασπάθιση του εθνικού πλούτου δεν είναι αίτιο, αλλά αποτέλεσμα των επιλογών ενός στρεβλού πλαισίου οικονομικής ζωής. Και ότι απαιτείται μια ριζική αλλαγή της σχέσης ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία, που πηγαίνει πολύ πέρα από την τρέχουσα ρητορική. Τη σχετική πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει συντεταγμένα η πολιτική ή ασύντακτα η κοινωνία.

Το Μνημόνιο έγινε επειδή η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί με ικανοποιητικούς όρους στις διεθνείς αγορές. Και σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, στόχος του Μνημονίου δεν είναι απλώς να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά να της επιτρέψει να ξαναβγεί στις αγορές και να δανειστεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Σωστά όλα αυτά; Σωστά. Ομως, ακόμη και αν δεχθούμε ότι το Μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε πλήρως και επιτυχώς, και ότι υπήρξε παρέκκλιση από τα συμφωνημένα με την τρόικα, δεν εξηγείται το σημερινό οικονομικό χάος.

Αυτό λένε όλοι οι ειδικοί και αυτό ακριβώς καταγράφουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, με τελευταία περίπτωση τους «Financial Times». Εκείνοι, βλέπετε, δεν έχουν κανένα λόγο να φιλοτεχνούν μια εικονική πραγματικότητα για τους αναγνώστες τους. Ε, λοιπόν, τέρμα τα ψέματα: και ξέρουμε και μας τα έχουν πει. Αλλο τώρα αν ξανά οι ΠΑΣΟΚοι και οι λοιποί «πρόθυμοι» κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Ενα ψεύδος που επίσης καλλιεργείται συνεχώς στον λαό είναι πως η χώρα μας θα χρεοκοπήσει αν... Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ολι Ρεν, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο, επισημαίνοντας ότι οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες γνωρίζουν πλήρως την ευθύνη που έχει πέσει στους ώμους τους για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί πως «το Μεσοπρόθεσμο δεν αποτρέπει, αλλά οδηγεί σίγουρα στη χρεοκοπία». Με αυτή τη φράση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε για άλλη μια φορά την αρνητική στάση της Ν.Δ. απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο. «Τα μέτρα βαθαίνουν την ύφεση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται και τα τρία τέταρτα των προσπαθειών του ελληνικού λαού να πηγαίνουν χαμένες», είπε.

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το Μεσοπρόθεσμο θα οδηγήσει σε περαιτέρω παράλυση την οικονομία, που φέρνει τη χρεοκοπία ακόμη πιο κοντά. Αναφερόμενος στο δίλημμα «Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», έκανε λόγο για «προπαγανδιστική εκστρατεία φόβου που δεν πείθει κανένα» και σχολίασε την επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θυμάται την πατρίδα όταν πρόκειται να εκβιάσει για ακόμη περισσότερα δεινά».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_29/06/2011_447428

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου