Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Βρέθηκε ξεχασμένο συγκλονιστικό video ντοκουμέντο για την καταστροφή της Σμύρνης και τους πρόσφυγες!

Από τον Παλμογράφο

Smyrna 1922 from Davidian Video Productions on Vimeo.


image
Ένα σπάνιο video ιστορικό ντοκουμέντο από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 το οποίο τραβήχτηκε από τον George Magarian είδε το φως της δημοσιότητας από τον εγγονό του Robert Davidian, ο οποίος το ανακάλυψε στο σπίτι της γιαγιάς του στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, όπου βρισκόταν ξεχασμένο για πολλές δεκαετίες. Στο σπάνιο αυτό βίντεο ντοκουμέντο έχουμε την ευκαιρία να δούμε εικόνες από την ευτυχισμένη Σμύρνη πριν την καταστροφή, εικόνες από την καμμένη γη που άφησε πίσω της η θηριωδία των Τούρκων, αλλά και πολλές εικόνες από τη φυγή των κυνηγημένων, τους καταυλισμούς και την προσπάθεια επιβίωσής τους στις νέες πατρίδες. Προς το τέλος μάλιστα του 10λεπτου βίντεο διακρίνονται τα πρώτα σπίτια που χτίζουν οι πρόσφυγες στην Αθήνα πιθανόν στην περιοχή του Νέου Κόσμου.

Ο Robert Davidian σκηνοθέτης, κάμεραμαν και παραγωγός εκπομπών κατάφερε να μετατρέψει σε ψηφιακό και να το διασώσει πριν καταστραφεί το video ντοκουμέντο, το οποίο είχε τραβήξει ο παππούς του σε φιλμ 35 χιλιοστών. Στη συνέχεια το ανέβασε στο διαδίκτυο σε ελεύθερη χρήση θέλοντας να μοιραστεί με όλους εμάς τις ιστορικές αυτές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης από τους Τούρκους που κατέγραψε ο George Magarian.

Ο George Magarian γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο Αμερικανικό Κολλέγιο στο Ικόνιο της Μικράς Ασίας και αργότερα διετέλεσε Διευθυντής στη Χριστιανική Οργάνωση YMCA Ικονίου. Το βίντεο βασίζεται σε πλάνα που τράβηξε πριν αλλά και αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, ενώ περιέχονται πολλά πλάνα από τους καταυλισμούς των προσφύγων και την πολύτιμη βοήθεια των Χριστιανικών Οργανώσεων YMCA & YWCA (ΧΑΝ & ΧΕΝ) που τους παρείχαν για να ορθοποδήσουν.
Το βίντεο ξεκινά με σκηνές από την ευτυχισμένη περίοδο της Σμύρνης πριν την καταστροφή, στην προκυμαία (όπου διακρίνεται και το περίφημο ιππήλατο τραμ της Σμύρνης εν κινήσει), τη Γαλλική Συνοικία και την αγορά της Σμύρνης. Στη συνέχεια υπάρχουν πλάνα από την καμμένη πόλη που άφησε πίσω της η θηριωδία των Τούρκων όπου διακρίνονται να βγαίνουν καπνοί από τα αποκαΐδια. Καράβια γεμάτα με καραβάνια προσφύγων πλέουν προς νέες πατρίδες (προς τη Μυτιλήνη, τη Χίο και άλλα ελληνικά νησιά, καθώς και προς τη Θεσαλλονίκη και την Αθήνα). Πλάνα από την Αθήνα (μπροστά από τη σημερινή Βουλή την Ελλήνων), αλλά και από τη Θεσαλλονίκη όπου οι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες αναζητώντας καταφύγιο. Η ψυχική οδύνη για την απώλεια των αγαπημένων είναι η μόνη που αποσπά την προσοχή των προσφύγων από την πείνα. Καταυλισμοί προσφύγων όπου οι YMCA & YWCA μοιράζουν ψωμί, γάλα, σούπα και ρούχα. Συγκηνιτική η εικόνα μιας κυρίας η οποία δείχνει στο φακό ένα νεογέννητο μωρό 2 μόλις ημερών που εγκαταλείφθηκε μπροστά στα σκαλιά μιας εκκλησίας, αλλά και τα πλάνα των προσφύγων που συγκεντρώνονται γύρω από τους αναρτημένους πίνακες των γραφείων πληροφοριών για να αναζητήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι πληροφορίες που μετέδιδαν οι YMCA & YWCA συνετέλεσαν σε πολλές περιπτώσεις στην επανένωση οικογενειών. Δυο κυρίες της Αμερικανικής YWCA διακρίνονται να καταγράφουν τους πρόσφυγες.
Μόνο το 5% των προσφύγων είναι υγιείς άνδρες, όλοι οι άλλοι είναι γέροι, γυναίκες και παιδιά που δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους. Πλάνα από εξαθλιωμένα προσφυγόπουλα να παίζουν ομαδικά παιχνίδια και να περιμένουν μπουλούκια για ιατρική εξέταση. Προς το τέλος του βίντεο περίπου στο 8.30΄ λεπτό διακρίνονται τα πρώτα σπίτια που χτίζουν οι πρόσφυγες στην Αθήνα (πιθανόν στην περιοχή του Νέου Κόσμου) με τούβλα φτιαγμένα από λάσπη, αυτοσχέδια στρατόπεδα συγκέντρωσης, παράγκες κλπ

6 σχόλια:

 1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

  Να το στείλετε και στους κ. κ. Ρεπούση, Δραγώνα, Βερέμη, Πορτοσάλτε, Τατσόπουλο, και λοιπούς φιλοδοξούντες να αμβλύνουν την ιστορία στα μέτρα της Τουρκίας, για να το "προσαρμόσουν" αναλόγως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, στα 180 περίπου χρόνια ύπαρξης του μικρού Ελληνικού κράτους έχει αποδειχθεί ότι για μια σειρά από λόγους εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες δεν μπορούμε να αυτοκυβερνηθούμε.
  Δεν μπορούμε να καθορίσουμε κάποιον συλλογικό στόχο ( με περιεχόμενο εννοώ, και όχι στόχους του τύπου : "να κονομήσουμε εύκολα γρήγορα και απλά". Αυτά είναι εκχυδαϊσμένες επιθυμίες , και όχι συλλογικοί στόχοι).
  Οπότε, δεν είναι καθόλου μα καθόλου περίεργο το ότι οι Έλληνες και το μικρό μας κρατίδιο έχουμε αρχίσει να αυτο-κατεδαφιζόμαστε ( χωρίς κανέναν εμφανή λόγο).
  Την στιγμή λοιπόν που επί 2 αιώνες δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά το κρατίδιό μας, θα ήταν αστείο να προβληματιστούμε γιατί και πως συντριβήκαμε το 1922 από το ισχυρότατο Τουρκικό έθνος ( Εδώ που τα λέμε, κάθε λίγο και λιγάκι η Ελλαδίτσα ή χρεοκοπεί ή συντρίβεται στρατιωτικά. Κάθε της επέκταση κατά το παρελθόν, οφειλόταν στην συμμετοχή της σε ευρύτερους συνασπισμούς που ενίκησαν. Η ίδια η Ελλάδα, έχει αποδειχθεί εντελώς ανίκανη να υποστηρίξει τέτοια βαριά και απαιτητικά σχέδια, τα οποία απαιτούν κράτη με συνοχή και λαούς με αποφασιστικότητα).
  Πιστεύω ακράδαντα, ότι το πράγμα είναι σχετικά απλό: Εμείς οι νεοέλληνες, ΔΕΝ μπορούμε να συντηρήσουμε αυτόνομο κράτος ( μόνον κατ' επίφαση αυτόνομο, και με διαρκείς παρεμβάσεις στήριξης από μεγάλες δυνάμεις).
  Και αυτό, νομίζω ότι είναι ένα εγγενές πρόβλημα των ανθρώπων που ζούμε σε αυτό το κρατίδιο που λέγεται Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό συμβαίνει διότι απορρίψαμε την Ελληνική/Ρωμαίικη/οικουμενική ταυτότητά μας, και γίναμε Ελληνόφωνοι που έχουν φραγκέψει και κομπλεξικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε μου μπορεί να έχεις δίκιο ( η γνώμη μου είναι ότι αυτό που αναφέρεις είναι ο κύριος λόγος).
  ΟΜΩΣ
  Τα έθνη και τα κράτη ΔΕΝ μπορούν να επιβιώσουν αν δεν μπορούν να κυβερνήσουν τον εαυτό τους.
  Και είναι ξεκάθαρο, ότι το κρατίδιό μας δεν μπορεί να αυτο-κυβερνηθεί. Δεν μπορούμε εμείς οι κάτοικοί του, να συνενοηθούμε για στοιχειώδη πράγματα.
  Συνεπώς, μάλλον "έχουμε σηκώσει ψηλα΄τον αμανέ", προσπαθώντας να επιτύχουμε πράγματα που απλά δεν μπορούμε να τα επιτύχουμε.
  Δεδομένου δε του ότι εδώ και 200 περίπου έτη αποτύχαμε στο να δημιουργήσουμε ένα σχετικά αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούμε οτιδήποτε άλλο. Τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε δηλαδή τη στιγμή που δεν μπορεί να διοικηθεί το κρατίδιό μας? ( και δεν μπορεί, γιατί δεν θέλουμε να διοικηθεί στο κάτω-κάτω)
  Λυπάμαι πάρα πολύ για τις σκληρές διαπιστώσεις, όμως δυστυχώς είναι η αλήθεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σχετικό με αυτά που λέει ο Παναγιώτης, βίντεο-ντοκυμαντέρ του Ελληνικής καταγωγής Πατέρα-Τύχων, που είναι πνευματικός του Πούτιν, για τις αιτίες πτώσης του Βυζαντίου:

  http://www.vimeo.com/19044657

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το είδα φίλε μου, και σε ευχαριστώ που το παρέθεσες.
  Είναι εξαιρετικό.
  Θα το κατεβάσω για να το έχω.
  Πράγματι, έχει σχέση με το θέμα που συζητάμε, και μάλιστα πολύ μεγάλη.
  Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων αποφασίσαμε να κατεδαφίσουμε την μικρή και αδύναμη πατρίδα μας.
  Κατ' αυτήν την έννοια ούτε μας φταίει κανείς άλλος, αλλά ούτε και μπορούμε να αναζητήσουμε ευθύνες από πουθενά ( εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό.
  Αλλά τι λέω?
  Ευθύνες στην Ελλάδα?
  Την χώρα και τον λαό που λατρεύει και σέβεται την αποτελεσματική απάτη?
  Συγνώμη από όλους για τα σκληρά σχόλια, αλλά έλεος πια!
  Επί 30 χρόνια "μάσαγαν" οι πονηροί κάθε είδους, και το μόνο που λέμε τώρα, είναι ότι :
  1) "Ότι φαγώθηκε φαγώθηκε" ( καλοχώνευτα δηλαδή)
  2) "Πρέπει να πληρώσουνκατ' ουσίαν αυτοί που τα 30 χρόνια που πέρασαν ήταν εκτός κόλπου".
  Και όλα αυτά, τα ενέκρινε ( ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ) η πλειοψηφία των συμπολιτών μου.
  Έχω καταντήσει να αισθάνομαι ξένος μέσα στην ίδια μου τη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή