Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κλείσιμο σχολείων και κοινωνικός δαρβινισμός


Η τελευταία φορά που έκλεισαν σχολεία στην Ελλάδα ήταν επί τουρκοκρατίας.  Από τότε σε μια συνεχή πορεία διαφωτισμού και ανελιξης κάθε κυβέρνηση πρόσθετε μερικά σχολεία κυρίως στα χωριά ώσπου το 1979 η εννιάχρονη παιδεία έγινε υποχρεωτική.
Αυτό βεβαίως είχε συνέπειες… Του Γ. Παπαϊωάννου
Αριστούχοι από δημόσια σχολεία της επαρχίας ΠΡΑΓΜΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ έπαιρναν τις θέσεις  των γόνων της αστικής τάξης αναγκάζοντας τους  μεγαλοαστούς γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Η καημένη υπουργός παιδείας  Άννα Διαμαντόπουλου στέλνει το παιδί της σε ιδιωτικό σχολειό.
Έγιναν σκληρές προσπάθειες στεγανοποίησης του συστήματος από ομοίους τους με κατευθείαν επιλογές και τοποθετήσεις μεγαλοαστών σε θέσεις  ευθύνης και στο πολιτικό σύστημα.
Ο Γιος του Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός και το ίδιο και ο εγγονός. Οι Καραμανλήδες οι Μηστοτάκηδες ο γιος του Βαρβιτσιώτη του Αλευρά, ή κόρη του Έβερτ, της Πετραλιά ο γιος του Παπακωνσταντίνου, παλιές μοναρχικές οικογένειες που επανακάμπτουν, ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα… πλήθος μεγαλοστελεχων της τραπεζικής, του επιχειρηματικού κόσμου και  της δικαστικής εξουσίας προέρχονται από μεγαλοαστικές οικογένειες
Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών  οι σπουδές στο εξωτερικό και καμία αριστεία σε δημόσιο σχολείο.
Η κοινωνική ιεραρχία και τα τζάκια τελευταία  άρχισαν να απειλούνται, το πολιτικό σύστημα να διασαλεύεται και η απειλή να προέρχεται κυρίως από μορφωμένους άνεργους νέους.
Και καλά το άνεργος παλεύεται. Του άνεργου  του πετάς λίγο βυζί και λίγο μπούτι, τον στέλνεις να πλακώνεται  στα γήπεδα, τον  σπρώχνεις στο εξωτερικό και το ελέγχεις το πράγμα.
Το μορφωμένος όμως είναι πυρηνικό καύσιμο.  Όλοι τους θυμούνται ξεροκαταπίνοντας ότι μορφωμένος αστός πρώην αγρότης κρέμασε τους Λουδοβίκους.
Ήταν απολύτως αναμενόμενο λοιπόν για μια κυβέρνηση μεγαλοαστών σπουδαγμένων στην Ευρώπη και στην Αμερική το κλείσιμο σχολειών κατά βάση της επαρχίας. Ήταν μια εκδίκηση εεε…μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.
Με το κλείσιμο σχολείων θα αυξηθεί ο αναλφαβητισμός. θα σκληρύνει ο κοινωνικός δαρβινισμός η κοινωνική απομόνωση, και θα τιμωρηθεί το παιδάκι που κάνει όνειρα στο χωριό και ο γονιός που το στηρίζει οικονομικά. Όμως η κοινωνία θα έρθει στα ίσια της…
Ελπίζω  μια μέρα η αποφοίτηση από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο να είναι απαραίτητο προσόν πολιτικής καριέρας όπως το απολυτήριο στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου