Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

"Η επανάσταση συντελέστηκε και επιτεύχθηκε με το κίνημα του Διαφωτισμού"


Το χε η μοίρα μας φαίνετα, μετά από αυτό, να δούμε κι αυτό.

Υπουργός:
     «Επισκέφθηκα το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο όχι μόνο γιατί το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανέλαβα, είναι και Θρησκευμάτων. Αυτό είναι ένας τυπικός λόγος. Για μένα η επίσκεψη αυτή έχει έναν ουσιαστικό χαρακτήρα γιατί ο ίδιος έχω βαθιά πίστη, αυτή που έχει όλος ο απλός ελληνικός λαός. Μάλιστα, αυτές τις μέρες,  είναι επίκαιρη αυτή η επίσκεψη  γιατί θα γιορτάσουμε την παλιγγενεσία του έθνους, την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η οποία συνδέεται έντονα με την παρουσία του κλήρου.  Η επανάσταση  συντελέστηκε και επιτεύχθηκε με το κίνημα του Διαφωτισμού στον  οποίο ο κλήρος είχε έντονη παρουσία. Εκεί δίπλα στον Κοραή ήταν ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κων/νος ο Οικονόμος ο εξ Οικονόμων, δηλαδή ένα πλήθος ιερωμένων όλων των βαθμίδων, οι οποίοι συνετέλεσαν στην αφύπνιση και στην έμπνευση των αγωνιστών.  Μέσα στους αγωνιστές  βέβαια  δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ τον πεσόντα στον αγώνα, τον Αθανάσιο Διάκο.
Επομένως όποιος έχει μία γνώση της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και του νεότερου ελληνισμού γνωρίζει το ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική παράδοση, στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτό ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας οφείλει δημόσια να το αναγνωρίζει. Η  παιδεία μας δεν μπορεί να αφίσταται από την ορθοδοξία,  που είναι ένα έτερο σκέλος. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Δίπλα στον Κοραή ήταν ο Βούλγαρης;
Δούκας και Βάμβας ομοιάζουν ως "Νεόφυτοι";
Έχει βαθιά πίστη ο κ. Μπαμπινιώτης (όπως όλος ο απλός λαός);
Ξέρει πώς λέγεται το υπουργείο που ανέλαβε;

Ε, τότε δεν μένει, παρά να μας δείξει τις οξύτατες διαμαρτυρίες του ο κ. Μπαμπινιώτης σχετικά με το βιασμό της ιστορίας από τη σχολή των annales την τελευταία δεκαετία (τουλάχιστον από Ρεπούση, Δραγώνα, Κουλούρη, Βερέμη...), δεν έχει παρά να μας δείξει μια διαμαρτυρία προς Διαμαντοπούλου, Στυλιανίδη, Γιαννάκου, δεν έχει παρά να δηλώσει ότι δέχθηκε τη θέση, προκειμένου να επαναφέρει το "εθνική" στην "παιδεία"

Τέτοιος χρονισμός ενός προβληματικού αχταρμά δηλώσεων, ένα πράγμα μόνο σημαίνει:
Γιώργος Μπαμπινιώτης στο Υπουργείο Παιδείας=συγκρατούμε, όσο γίνεται, το ξέσπασμα που θα γίνει την 25η Μαρτίου, την κατρακύλα των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνον...) και ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, δηλαδή όσα γίνανε, γίνανε, κατευνασμός μέχρι να γίνουν τα υπόλοιπα...

«είναι και ο κατάλληλος αυτή τη στιγμή και είναι επάξια η επιλογή του» είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτό ας το ερμηνεύσει κάποιος.

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΕΡΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝ. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΔΩ


9 σχόλια:

  1. Αλλο η Γαλλικη Επανάσταση που έγινε απο διαφωτιστές-Μασόνους και αλλο η Ελληνική που έγινε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και για της Πατρίδος την Ελευθερία...Μαλλον αυτά τους πονάνε...Δεν άρχισε καλά ο Δοτός Υπουργός της Δοτής Χουντικής Κυβέρνησης...Αλλά τι άλλο περιμέναμε...εδώ είπε Βούλγαρους όλους τους Παοκτζήδες σαν τον χειρότερο κάφρο χούλιγκαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πυρ κατά βούληση15 Μαρτίου 2012 στις 6:51 μ.μ.

    Επί της ουσίας θα συμφωνήσω Δάσκαλε64, αλλά αυτά πρέπει να δειχθούν επιτέλους με ιστορική τεκμηρίωση και πρέπει να ειπωθούν όλα. Τότε, ίσως δουμε, ότι η Επανάσταση είχε μια πιο πολύπλοκη πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο κοςμ Μπαμπινιώτης είναι στα πράγματα για 40 χρόνια για τις σταθερές του θέσεις στην Ινδοευρωπαϊκή θεωρία της ελληνικής γλώσσας. Το 1987 ο Σύνδεσμος για την προστασία Ελληνικής κληρονομιάς κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο σχετικά με το θέμα. Ο Μπαμπινιώτης ποτέ δεν το συμπεριέλαβε στα βιβλία τους, έστω και ως αντίλογο.Το παραθέτω:

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ
    ΔΕΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
    1. Γιατί οι ειδικές Σχολές και οι γλωσσολόγοι δεν εκδώσανε βιβλία,
    για το Αλφάβητο μας;

    2. Γιατί δεν δίνουν τα γράμματα του Αλφαβήτου μας, σε θέματα
    διδακτορικών διατριβών, πτυχιακών εργασιών, κ.τ.λ.

    3. Γιατί δεν αναφέρουν τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι
    οποίοι αποδείξανε την Ελληνική καταγωγή του αλφαβήτου μας;

    4. Γιατί σκόπιμα παραποιούν τον Ηρόδοτο και μπερδεύουν τους
    Σημίτες - Φοίνικες με τους Έλληνες - Φοίνικες;
    5. Γιατί αποσιωπούν τα αρχαιολογικά ευρήματα του Εβανς, που πιστοποιούν την Ελληνικότητα του Αλφαβήτου μας;
    6. Γιατί δεν αφήνουν να διδάσκεται η έστω απλώς να αναφέρεται και η γνώμη όσων υποστηρίζουν ότι το Αλφάβητο είναι Ελληνικό δημιούργημα;
    7. Γιατί αποσιωπούν την αρχαιοελληνική παράδοση, που θεωρεί εφευρέτες των γραμμάτων τους : Επίχαρμο, Λίνο, Μουσαίο, Ορφέα, Παλαμήδη, Προμηθέα κ.τ.λ καθώς και τα σχετικά αρχαιοελληνικά συγγράμματα.
    8. Γιατί αποσιωπούν την πλήρη ομοιότητα των λεγόμενων φοινικικών γραμμάτων προς τα αρχαιότερα τους μινωικά;
    9. Γιατί αρνούνται διάλογο με τους υποστηρικτές της Ελληνικής απόψεως, για την προέλευση του Αλφαβήτου;
    10. Γιατί όσοι ισχυρίζονται ότι το Αλφάβητο μας προέρχεται από το σημιτικό - φοινικικό δεν φέρουν στοιχεία ιστορίας, γλωσσολογίας;

    συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΓΝΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ.

    Από το πλήθος των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που διδάσκουν την Ελληνικότητα του Αλφαβήτου μας, επιλέγουμε μερικούς:

    Θεόδωρος Μπίρτ (Γερμανός καθηγητής κλασσικής φιλολογίας) “είναι μύθος το ότι οι Φοίνικες επενόησαν το Αλφάβητο” (“ Ο Μ Αλέξανδρος και ο Παγκόσμιος Ελληνισμός”, Έλλην. Εκδ. “Δαρέμα” σ. 146)

    Αρθούρος ΄Εβανς ( Άγγλος καθηγητής αρχαιολογίας), “Η γραφή της Κρήτης είναι η μήτηρ της Φοινικικής” ( vol 1 Oxford 1909)

    Βλαδίμηρος Γκεοργκήεφ (Βούλγαρος γλωσσολόγος - Ακαδημαϊκός), “ Η φοινικική γραφή είναι Κρητικής καταγωγής” (Α Πουλιανός : “ Η καταγωγή των Κρητών” Αθήνα 1971 σ 260)

    Ουίλ Ντυράν (Αμερικανός καθηγ Πανεπιστημίου) “Είναι πιθανόν οι Έλληνες και οι Φοίνικες να παρέλαβον το αλφάβητον από την Κρήτην”, (“ Ιστορία του πολιτισμού”, Έλλην εκδ Αθ 1965, τόμος Α΄, σ 312)

    Ρενέ Ντυσώ (Γάλλος Ακαδημαϊκός) “Δεν είναι οι Έλληνες που παρέλαβον από τους φοίνικες, αλλά οι φοίνικες από τους Έλληνες” (“LES civilizations prehelleniques dens le basin de la mer eqee’ 1905 I s 357)

    Χέρμαν Σνάιντερ (Γερμανός καθηγητής ), “ Οι Κρητικές επιγραφές είναι η πηγή του Φοινικικού αλφαβήτου”,(‘ Der Kretische Urspruhg des phonisische Alphabets”, Λειψία 1913)

    Αδόλφος Λόντς (Σημιτολόγος ) “Το φαινόμενο τούτο εξηγείται μόνον αν οι Έλληνες δίδαξαν το αλφάβητο τους στους Φοίνικες”(“Προχριστιανική εποχή” Έλλην εκδ “Δίβρις” σ 109)

    Φερδινάνδος ντε Σωσύρ (Ελβετός καθηγητής γλωσσολογίας) " το Ελληνικό Αλφάβητο ήταν μια ευφυής ανακάλυψις..... το πρωταρχικό Ελληνικό Αλφάβητο είναι αξιοσημείωτο...”) “COURSES in general linguistics” σ. 39)

    συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάριο Πέι (Αμερικανός καθηγητής γλωσσολογίας ) “Μερικά σύμβολα (του φοινικικού αλφαβήτου) μπορεί να πάρθηκαν από παρόμοια συστήματα γραφής όπως το Κρητικό” (“ Funk and Wagnalis new Encyclopedia” εκδ 1972 τόμος 13, σ 451, “ALPHABET”)

    Κάρολος Μπαϊρλιτς (Ερευνητής πολιτισμών) “ Οι Φοίνικες δεν έφτιαξαν το αλφάβητο τους ξεκινώντας από τις σφηνοειδείς και ιερογλυφικές πηγές που είχαν πρόχειρες, αλλά το δανείσθηκαν από κάποια δυτική πηγή στη διάρκεια των ταξιδιών τους και το υιοθέτησαν”, (“Μυστήρια από ξεχασμένους κόσμους”, Ελ εκδ “Ράπτης”, σ 253 )

    Απόστολος Αρβανιτόπουλος (Αρχαιολόγος - Ακαδημαϊκός) “Το αλφάβητον επενόησαν και εφήρμοσαν οι Αρχαίοι Έλληνες.....εδώρησαν δε αυτό εις άπασαν την ανθρωπότητα, ως κοινόν κτήμα αυτής”, (“ Επιγραφική”, εκδ “Εστία” Αυ 1937, τ. Ι, σ.16-32)

    Παναγιώτης Καββαδίας (Αρχαιολόγος - Ακαδημαϊκός) “ Εκ της γραμμικής γραφής των Κρητών θα παρήχθη το φοινικικόν αλφάβητον” (“Προϊστορική αρχαιολογία” εκδ 1914 σ. 834)


    Σπυρίδων Μαρινάτος (Αρχαιολόγος - Ακαδημαϊκός) “πρώτη γενέτειρα πατρίς υπήρξεν η Κρήτη” (“Αρχαίος Κρητικός Πολιτισμός”εκδ “Σεργιάδη” Αθ 1917 σ.131)

    Δημήτριος Λάμπρου (Εκδότης περιοδικού “ΔΑΥΛΟΣ” “Η θεωρία ότι το Ελληνικό Αλφάβητο είναι φοινικικό έπαψε πια να συγκεντρώνει την γενική επιστημονική συναίνεση και συνεπώς έχασε το κύρος της....” και παραθέτει στοιχεία ( Περ. “ΔΑΥΛΟΣ” τ. Ε¨Αθ 1986 σ. 3056)

    Ιωάννης Πασσάς (έκδοτης εγκυκλ. “ ΗΛΙΟΣ”) “ Ο εκμηδενισμός των διαφόρων θεωριών περί καταγωγής της γραφής από τους φοίνικας” (“ Η αληθινή προϊστορία” εκδ “ΗΛΙΟΣ” σ. 96)

    Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος - Παλαιός (Καθηγητής επιγραφολόγος) “Ταυτόχρονα σχεδόν προς τους εν τη Ηπειρωτική Ελλάδι παρέλαβον εκ των Κρητών τα σχήματα των γραμμάτων και οι Φοίνικες”, (“ Αρχαίαι Ελληνικαι επιγραφαί” Αθ 1983, σ 16)

    συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεώργιος Φαρμάκης (Γλωσσολόγος Αρχαιολόγος) “...το δε σημερινόν μας αλφάβητον είναι απόρροια εξελίξεως και ουχί φοινικικόν ως τινες ισχυρίζονται... ούτε και ήτο ποτέ δυνατόν οι μεταγενέστερον αναφανέντες Φοίνικες να ήσαν διδάσκαλοι η εισηγηταί του αλφαβήτου...” (“Αι κλείδες της γλώσσης μας” Πύργος 1958 σ. 14-15)

    Αντώνιος Καψής (πρόεδρος Ετ Θρακολογικών Μελετών ) Η λεγόμενη “φοινικική” η “φοινικήια” γλώσσα Ελληνική από την Κρήτη.... Τα λεγόμενα “φοινικήια” γράμματα του 8ου η 9ου π.χ αιώνος γράφηκαν πολλούς αιώνες μετά από τα Ελληνικά γράμματα (2000 - 5000 π.χ) και συνεπώς οι Έλληνες δεν τα πήραν από τους Φοίνικες” και παραθέτει στοιχεία , (Ανακοίνωσης στο Γ΄Διεθνές Θρακολογικό Συνέδριο στη Βιέννη, Ιούνιος 1980 , περ “Θρακολογία” τεύχος 3, Αθ 1982 σ. 83)

    Φ. Κώνστας (Ιστορικός γλωσσολογίας ) “Από τα τέλη του περασμένου αιώνος άρχισε να κερδίζει όλο και περισσότερο έφοδος η θεωρία , σύμφωνα με την οποίαν το φοινικικό αλφάβητο ήταν συνέχεια του μινωικού, που είχε επινοηθεί και εξελιχθεί στην Κρήτη, κατά τους τελευταίους προϊστορικούς η τους πρώτους ιστορικούς χρόνους. Κατά την θεωρίαν αυτή το μινωικό αλφάβητο το μετέφεραν από την Κρήτη στη Φοινίκη οι Φιλισταίοι” (Περ. “ΕΚΛΟΓΗ” τ. Ζ Αθ 1951, σ. 80)

    συνεχίζεται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ

    Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια “Πάπυρος – Λερούς”
    “ το φοινικικό αλφάβητο εγείρει σειράν εξαιρετικώς δύσκολων προβλημάτων τα οποία ενίοτε έγιναν πολυπλοκώτερα κατόπιν των συγχρόνων αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Και πρώτον το ζήτημα της προελεύσεως του φοινικικού αλφαβήτου ήγειρε διαφόρους υποθέσεις.... Άλλοι επρότειναν την Αιγαίαν υπόθεσιν” (Ελλ εκδ. 1963 τ. 96, σ. 784 λ <>.

    Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια : “Στα 1940 -50 διατυπώθηκε η υπόθεσης ότι από την Κρητική γραφή προήλθαν το φοινικικό και το άλφάβητο” (Ελλ.εκδ.1965,τ.6, σ.183 ή “Κρητική γραφή”)

    Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια : Ο Εβανς “διετύπωσε την άποψιν ότι η Κρήτη ητο η πατρίς των προγόνων του Αλφαβήτου. Υπεστήριξε ότι η γραφή εκομίσθη εκ Κρήτης εις Παλαιστινην υπό Φιλισταίων εξ αυτών δε εδανείσθησαν ταυτην οι Φοίνικες” ( Ελλ. Εκδ. 1963, τ. 2, σ. 261, λ “Αλφάβητον”)

    Εγκυκλοπαίδεια “ ΠΥΡΣΟΣ” : “ Μετά ετών μελέτας ο ΄Εβανς υπεστήριξεν κατόπιν εις το βιβλίον του “Scripta Minoa” μετά πολυμαθείας και πειστικότητος την θέσιν ότι η γραφή της Κρήτης πρέπει να θεωρηθη η μήτηρ της φοινικικής” (εκδ 1928, τ. 4, σ. 108, λ. “καταγωγή του φοινικικού αλφαβήτου”)

    Εγκυκλοπαίδεια << ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ: “Η γνώμη εισέτι ότι οι Έλληνες παρέλαβον περί το 1.000 πχ τα σύμβολα γραφής παρά των Φοινίκων εκλονίσθη εσχάτως (Σημ 1931) ένεκα των ευρεθέντων εν Κρήτη και ανά την ηπειρωτικήν Ελλάδα μινωικών και μυκηναϊκών επιγραφών”, (εκδ 1931, τ. 12, σ. 656, λ “Φοίνικες”

    Εγκυκλοπαίδεια “ΗΛΙΟΣ” “ Το φοινικικόν αλφάβητον προήλθεν εκ του Κρητικού......παρέλαβον εκ των Κρητών τα σχήματα των γραμμάτων και οι Φοίνικες οι οποίοι περιόρισαν τον αριθμόν των εις 22 και μετέτρεψαν τας ονομασίας των εκ της Κρητικής γλώσσης εις την οποίαν εδήλουν τα ονόματα των εικόνων εκ των οποίων προήλθον εις την ιδικήν των γλώσσαν>> (τ. 7, 921)

    συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.

    Διόδωρος Σικελιώτης (Αρχαίος ιστορικός του 1ου π.χ αιώνος), “τους Φοίνικας ουκ εξ αρχής ευρείν, αλλά τους τύπους των γραμμάτων μεταθείναι μόνον”, (“ Ιστορική βιβλιοθήκη”, Ε, 74)

    Στησίχορος (Αρχαίος ποιητής του 6ου π.χ αιώνος) “τον Παλαμήδην λέγει ευρηκέναι”, (“ Αποσπάσματα” 34, 8)

    Δοσιάδης (Αρχαίος επιγραμματοποιός του 3ου π.χ αιώνος) “Δοσιαδης δε εν Κρήτη φησίν ευρεθήναι ταύτα (γράμματα του Αλφαβήτου)>>, ( Ε. Μπέκερ, “ Ελληνικά Ανέκδοτα” ΙΙ, 783, 14)

    Αριστοτέλης, ο Παλαμήδης << άφωνα και φωνουντα συλαβάς τεθείς, εξευρον ανθρώποισι γράμματα ειδέναι”, (Διόδωρος, “βιβλιοθήκη” Γ, 76, 3) Αισχύλος, ο Προμηθεύς “εξηυρον αυτοίς γραμμάτων τε συνθέσεις” (“ Προμηθεύς”, 460)

    Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν ο Γ. Μπαμπινιώτης ήταν άνθρωπος εκτός του συστήματος, τότε:
    1. Θα το ξέραμε
    2. Δεν θα τον βλέπαμε Υπουργό (έστω και για 1 μήνα)

    Όσα λέει ο ανώνυμος είναι σωστά και δεν είναι τα μόνα. Μη ξεχνάμε, ότι η προοπτική είναι: άνθρωποι με προφίλ "Μπαμπινιώτη", "Παπαδήμου" να βρίσκονται μόνιμα στις θέσεις "Υπουργού Παιδείας", "Πρωθυπουργού" (άλλωστε, έχουν ήδη ακουστεί και τα δύο), τώρα που το μεγάλο μέρος της "σκατοδουλειάς" το εκτέλεσαν υπάλληλοι όπως "Διαμαντοπούλου" και "Γ.Α.Π."

    ΑπάντησηΔιαγραφή