Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Με τον Μέγα Αλέξανδρο στο Λούβρο...


Η περίφημη έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία, μετά από προετοιμασία επτά ετών, γίνεται πραγματικότητα στο ομορφότερο μουσείο του κόσμου.

Μπαίνοντας στην έκθεση το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς είναι το ψηφιδωτό με το λιοντάρι και τους πολεμιστές που βρέθηκε στην Πέλλα, κάτω από τον τίτλο «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου-η αρχαία Μακεδονία» .

Πλάκες από τάφους, μικρο-αντικείμενα της καθημερινής ζωής αλλά και η καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από περίτεχνα κοσμήματα, στεφάνια και πόρπες παρουσιάζεται στην έκθεση με τρόπο εντυπωσιακό, και τα αντικείμενα βρίσκονται μέσα σε προθήκες-βιτρίνες.

Οι επισκέπτες συνωστίζονται υπομονετικά για να δούνε προσεκτικά κάθε ένα από τα μικρά αγαλματίδια, τους αμφορείς,

Τα δωμάτια παρουσιάζουν χρονολογικά την τεράστια επιρροή του μεγάλου αυτού άνδρα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο γιγαντώθηκε η φήμη και η δύναμη του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξιστόρηση των αρχαιολογικών αποστολών και ανακαλύψεων από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 με εκτενής αναφορές στον μεγάλο μας αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο.


Τα περισσότερα εκθέματα της έκθεσης είναι από το Μακεδονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, χωρίς βέβαια να λείπουν και πολλά από το ίδιο το Λούβρο (αρχαιότητες που πάντα θα ελπίζουμε ότι κάποτε θα επιστραφούν στην Ελλάδα).

Το τελευταίο κομμάτι της έκθεσης με τίτλο «Ο θρύλος του Αλέξανδρου» περιγράφει πως οι σύγχρονοι του Αλέξανδρου, βοήθησαν στο να γιγαντώσουν τον μύθο του μεγάλου αυτού άνδρα, αλλά και πως αργότερα Ρωμαίοι λογοτέχνες κατέγραψαν την ιστορία του στρατηλάτη, βοηθώντας την να αποτυπώσει έντονα το σημάδι της στην Ιστορία για πάντα.

Πολλές προσωπικότητες από τον κόσμο της αρχαιολογίας, των τεχνών και της πολιτικής εκφράζουν τη συγκίνησή τους για την ευτυχή εξέλιξη μέσα στη δύσκολη συγκυρία.

Η Χριστίνα Σιγανίδου παρουσιάζει την περίφημη έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία, που φιλοξενείται σε ένα από τα ομορφότερα μουσεία του κόσμου, μετά από προετοιμασία επτά ετών.

Διάρκεια Έκθεσης 13 Οκτωβρίου 2011 ~ 16 Ιανουαρίου 2012

tvrip by kkyr

Macedonia (Greek: Μακεδονία, Makedonía) is a geographical and historical region of Greece in Southern Europe. Macedonia is the largest and second most populous Greek region.

EXHIBITION ~ Alexandre le Grand au Louvre

This exhibition reveals the glorious past and remarkable rise of the kingdom of Macedonia, and sheds light on the significance of the northern Greek tombs of the period: the treasures they contained, preserved by the earth of the tumuli, testify to the extraordinary skill of the artists of the time.
Five hundred artworks have been selected to trace the history of ancient Macedonia, from the 15th century BC to the Imperial Roman period.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου